PIHTAS-PÕHJAS: Gert Dorbek tabas Saraatovi Avtodori vastu viis kaugviset ja tõi koguni 24punkti. Foto: Laura Oks
Korvpall
21. jaanuar 2015, 07:00

Rocki mängijad kehastusid täpsusküttideks ja said uhke võidu (1)

Uskumatu kolmestekontsert ja õnnestunud taktika aitasid Tartu Ülikool/Rockil Venemaa avarustes korda saata midagi ootamatut ja võimast: korvpalli Eurochallenge’i sarjas näidati lisaajal 106:105 koht kätte viimasel ajal suurepäraselt esinenud Saraatovi Avtodorile!

Kui nädal tagasi jäi Rock Euro-challenge’i K-vahegrupi avakohtumises koduväljakul üsna kindlalt alla Frankfurdi Skylinersile, tekkisid meeskonna võimekuse osas teist aastat järjest veerandfinaali jõuda sügavad kahtlused. Nüüd tõestati, et kui väga vaja, leitakse vajalikud käigud ikkagi üles.

Eile õnnestus Rockil eriti hästi viskamine – 33st kolmesest tabati koguni 19! Avtodori poolt esimesel poolajal vastu pandud maa-ala kaitse soojendas tartlased üles ja kuigi hiljem läks koduvõistkond traditsioonilise mees-mehe formatsioonile üle, polnud enam midagi päästa. Janar Talts sopsas kuus kaugviset, Gert Dorbek viis, Joosep Toome ja Augustas Peciukevicius tabasid mõlemad kolm.

"Tõesti hea viskepäev, selliseid väga tihti ei näe. Lust oli nii hästi viskavaid mehi vaadata!" rõõmustas Rocki peatreener Gert Kullamäe pärast kohtumist.

Hea tabavus ja tiimivaim

Rock jäi esimese poolaja lõpus juba 38:49 taha, kuid Taltsi kolmeste toel roniti sealt kiirelt välja ja punkt-punkti heitlus käis lõpuni. Normaalaja viimastel sekunditel jäi pall Rockile, kuid Taltsi tahakaldelt vise läks mööda. Lisaajal tabasid mõlemad tiimid juba harvem ja külalised suutsid halvima ära hoida – Avtodori mängujuht Courtney Fortson jooksis lihtsalt meestesumma sisse ja normaalset üritust välja võluda tal ei õnnestunudki.

Üsna sarnase stsenaariumiga karistati aasta tagasi vahegrupis ka teist Ühisliiga keskmikku Samaara Krasnõje Krõljat. Tõsi, skoor jäi toona 30 punkti madalamaks. Hoolimata sellest, et siis oli Krõlja pigem langustrendis ja Avtodor võitis laupäeval koguni 87:69 tõelist Vene tippklubi Kaasani Uniksit, uskus Kullamäe, et toonane saavutus oli pisut etem.

"Töötasin Uniksiga mängu läbi ja tundus, et seal oli Uniks lisaks Avtodori headusele päris kehv. Tean, et paljud nii ei arva, aga minu meelest oli Samaara ehk isegi kõvem sats kui nüüd Avtodor. Suurte tiimidega võitlemiseks läheb kindlasti vaja head tabavust ja meeskonnavaimu. Meil oli Avtodori vastu mõlemat küllaga," lausus juhendaja.

Põhimängijad hoiti vaos

Juhendaja sõnul oli suureks kippunud skoor tema plaanidega vastukäiv, sest enne mängu oli kavatsus tempo maha suruda ja vältida Avtodori trumpe ehk kiirrünnakuid. "Ei saa öelda, et me oleksime kaitses halvasti mänginud, aga mõlemad võistkonnad tabasid kaugelt hästi, sealhulgas ka raskeid ja viimase sekundi viskeid. Nii see mänguseis suureks läks," sõnas Kullamäe.

Erilist tähelepanu pöörati aastaid NBAs pallinud ukrainlasest keskmängija Kirill Fessenko ja osava mängujuhi Courtney Fortsoni ohjeldamisele. 216 cm pikkune ja 135 kg kaaluv Fessenko lülitatigi platsil toimuvast sisuliselt välja ja mida aeg edasi, seda vähem ta varumeeste pingilt tõusis.

Fortson tõi küll 15 punkti ja andis 9 resultatiivset söötu, aga vabadust anti talle vähe ja kohati läks ameeriklane endast päris välja. "(Marek) Doronin, (Tanel) Kurbas ja Peciukevicius saidki eriülesande teda hakkida ja tuju ära võtta. Mingil määral see õnnestus, aga klassilt on ta ikkagi väga hea mängija," selgitas Kullamäe.

Rocki resultatiivseimaks tõusis 24 punktiga Dorbek. "Gert tegi ühe parema esituse, mida ma näinud olen. Olgu see siis Rocki särgis või millalgi varem. Aga ma ei ole selline, kes ütleks, et nii hakkabki olema. Muidugi oli ta tubli ja suur kiitus talle," ütles Kullamäe 29aastase tagamehe kohta.

Järgmisel teisipäeval sõidab Rock Hollandisse, kus vastaseks on Kullamäe endine koduklubi Den Boschi Shoeters.