Kas näeme Balti liiga finaalis kalevlast Scott Machadot (vasakul) ja tartlast Valmo Kriisat?Foto: MARI LUUD
Korvpall
22. jaanuar 2015, 07:00

Balti korvpalliliiga: Ikla sündroomist saadakse üle, play-off’is viis Eesti klubi, Tartu Rock ja Kalev/Cramo eri tabelipooltel (1)

Balti korvpalliliigas lõppes alagrupiturniir, paari nädala pärast jätkatakse play-off’iga. Kui võistluse algusaastatel kippus Eesti klubide osa jääma kahvatuks, siis nüüd on olukord võrdsemast võrdsem – kõigist Balti riikidest pääses kohamängudele viis meeskonda, 16. Tampere Pyrintö Soomest!

Kui eurosarjades osalevad Tartu Rock, Šiauliai ja Ventspils olid alagrupimängudest vabastatud ning meie tippude sekka kuuluvatelt Kalev/Cramolt ja Rakvere Tarvalt tuligi edasipääsu eeldada, siis Rapla Tyco ja Pärnu tegid 16 parema sekka jõudmisega endale ja fännidele suurepärase kingituse. Seejuures polnud pärnakate saatus nende enda kätes ja eile pidi mitu mängu lõppema sobiva tulemusega.

* * *

Mis on play-off’i märksõnad? Selge see, et Pärnul läheb Šiauliai ja Raplal Ventspilsi vastu üliraskeks. Ega Tarvalgi Pasvalysega lihtne ole. Küll aga on põhjust oodata paljut Rockilt ja Kalevilt, kelle esimesed vastased on vastavalt Prienai ja Panevežys.

Tartlased näitasid potentsiaali Venemaal Saraatovi Avtodori üle saadud võiduga. Kalevi potentsiaali näitavad viis VTB Ühisliigas nopitud võitu. Ükski Balti liiga vastane pole Ühisliiga tiimidest tugevam. Seega – miks mitte näha Eesti kahte tippklubi omavahel finaalis?

Varem nad kokku minna ei saa, sest asuvad eri tabelipooltel. Korra on Balti liigas peetud maha korralik omavaheline madin – see juhtus 2009. aastal veerandfinaalis, mis lõppes Rocki tsentri Tanoka Beardi imelise ülikaugviskega.

* * *

Millised muljed jäid aga alagrupiturniirilt?

BC Kalev/Cramo (A-grupis 7 võitu ja 3 kaotust, 2. koht) peatreener Alar Varrak: "Turniir algas meile väga hästi nii tulemuste kui ka selle poolest, et kõik mehed said palju mänguaega. Detsembris tuli langus, mis tõi meile nüüd kehvema asetuse. Aga mis seal ikka – kui tahad esikohta saada, pead kõiki võitma!"

* * *

Rakvere Tarva (C-grupis 4 võitu ja 4 kaotust, 3. koht) peatreener Andres Sõber: "Kui hooaeg algas, siis ütlesid kõik, et Tarvas ei tõuse kuskile ja jäävad Raplaga viimasteks. Aga võitsime näiteks kodus Liepajat ja mina jään üldiselt rahule. Play-off’is peab juba ühe mängu korraga võtma, ei oska esialgu midagi lubada."

* * *

Rapla Tyco (C-grupis 3 võitu ja 5 kaotust, 4. koht) peatreener Aivar Kuusmaa: "Meil oli väga huvitav alagrupp, saime Moskva Dinamo näol mängida venelaste vastu. Vahepealset pereheitmist arvestades (teatavasti pidi klubist lahkuma dopingut tarvitanud Kristers Zeidaks, lisaks naasis kodumaale Žiga Fifolt – toim) on edasipääs on väga positiivne. Kümme head mängu on käes ja kaks tükki veel tulekul."

* * *

KK Pärnu (A-grupis 3 võitu ja 7 kaotust, 5. koht) tegevjuht Mait

Käbin: "Mõne võidu mahamängimine on siiani silme ees, boonusena alistasime Kalev/Cramo. Aastate jooksul näen selget arengut, sest mõnda aega tagasi saime võõrsil ainult suureskoorilisi kaotusi. Mängijatele tähendab Balti liiga hüppelauda, näiteks Rutkauskas valiti detsembri MVPks. Varasemast on head näited Peciukeviciuse, Matulionise, Rain Raadiku näol."

* * *

TTÜ (B-grupis 4 võitu ja 8 kaotust, 5. koht) peatreener Heino Lill: "Õnnetuseks kimbutasid meid rohked vigastused. Neid tuli poole aastaga vist rohkem kui mul varem 40 treeneriaastaga kokku! Kui veel 7-8 aastat tagasi oli Eesti klubidel Ikla sündroom – üle piiripunkti sõites hakkasid käed-jalad värisema –, siis nüüd on kõigil asjad paranenud. Võitsime kahes mängus leedulasi. Jaan Puidet tegi mängujuhi kohal suure arengu. Kindlasti hakkavad teised klubid teda noolima, aga tal jääb veel poolteist aastat koolis käia ja soovitan selle ära lõpetada – siis on eluks vundament olemas."

* * *

Valga Maksi ja Mooritsa (B-grupis 4 võitu ja 8 kaotust, 6. koht) mänedžer Antti Vasar: "Meid kummitavad praegugi samad vead nagu hooaja alguses – mängime lõpud maha. Lootsin, et see saab jaanuariks ikka korda, aga kaotasime samal moel väga valusalt ka Prienaile. Distsipliinist jääb puudu, ühest hetkest tahab igaüks ise panna. Et see toimub kogenud juhendaja (Varis Kruminš – toim) käe all, on ebameeldiv üllatus. Mängijate poolelt pole Laksa enam see, kes oli Rakveres. Uskumatu, kuidas üks mängija saab suvega niimoodi manduda!"

* * *

TLÜ/Kalevi (B-grupis 1 võit ja 11 kaotust, 7. koht) peatreener Kalle Klandorf: "Terve meie hooaeg on olnud väga heitlik. Mitu kohta jäi sügisel täitmata ja see mõjutab mängu. Tuli kiiresti auke lappida, seekord ei saanud lapitud. Mullu meeskonna komplekteerimine õnnestus, tänavu mitte. Mis seal ikka, püüame järgmiste kuude jooksul Eesti liigas teiste tuju rikkuda nii palju, kui suudame."