Kollastes särkides Sakala käsipallimalev ehk Viljandi HC on end Eesti meistriliigas kehtestanud ja ihkab kevadel HC Kehra või Põlva Serviti finaalist välja tõrjuda.Foto: Teet Malsroos
Käsipall
22. jaanuar 2015, 07:00

Käsipallikantse Kehrat ja Põlvat kollitab Mulgi Õud

Valitsev Eesti meister HC Kehra sai eile küll Viljandi HC-st 27:25 jagu, ent mulkide südi partii tõestas taas, et viies järjestikune Kehra – Põlva finaal on kõike muud kui kindel. Sakala käsipallimalev hüüdnimega Mulgi Õud on kohal, näljane ja murdmishimuline!

Kolme enam-vähem võrdse meeskonna võitlust nägi Eesti käsipalliliigas viimati hooajal 2006-07, kui Põlva Serviti alistas esmalt poolfinaalis HC Kehra 3:2 ja siis finaalis mõni aasta hiljem tegevuse lõpetanud Chocolate Boysi 4:3.

Pärast seda pole sama põnevat käsipallikevadet nähtud. Ikka on üks või kaks teistest üle olnud. Viimased neli aastat on Kehra ja Serviti oma poolfinaalidest suurema mureta läbi marssinud, et siis finaalis meister selgitada. Tänavu võib aga emb-kumb kahest kangest Viljandi tõttu vabalt finaalist välja jääda.

Serviti on alistatud kahel, Kehra ühel puhul

"Vanade kogemus, noorte uljus ja suur tahtmine," sõnastab Viljandi peatreener Marko Koks oma meeskonna edu põhjused. Kahte Eesti käsipallihiidu on mulgid tänavu hammustatud juba mitu korda.

Karikasarja veerandfinaalis saadi novembris jagu Kehrast (avamäng 28:28, teine 26:21). Jõulude-eelses poolfinaalis alistati Serviti 31:30 ja tuldi kodupubliku ees esimest korda Eesti karikavõitjaks. Nädala eest alistati Serviti uuesti, sedapuhku meistriliigas ja 30:29. Põlvakate kodulehekülg tõdes: "Serviti mängumehi on vallanud mingi salapärane Mulgi Õud."

Eile nagistati Kehraga punkt-punktis. 25:27 kaotuse järel võis spekuleerida, kas sõrmeluutrauma tõttu matši kõrvalt vaadanud Karl Roosna – seesama 17aastane vasakukäeline noormees, kes sügisel Eesti koondise eest Gruusia vastu kaks säravat partiid tegi – osalemise korral olnuks tulemus Viljandile soodsam. Aga see pole kuigi tähtis. Oluline on, et Viljandi tihendab Eesti käsipalliliiga konkurentsi.

Miinimumeesmärk: jõuda finaali

"Ei paista küll kuskilt otsast, et tänavu ei oleks meistriliigas tegu kolme võrdse meeskonna võitlusega. Minu meelest võiksid kõik mängud sedavõrd pingelised olla, sest Eesti käsipall ainult võidaks ja areneks," kiitis Kehra juhendaja Jüri Lepp pärast eilset matši vastast hea lahingu eest.

Viljandi tõus pole märkamata jäänud ka publikule. Kui reeglina suutsid Kehras ja Põlvas saalid elama panna vaid Balti liiga, eurosarja- ja omavahelised mängud, siis eile võttis Kehra fännklubi täie tõsidusega ka mulkide meeskonda. Viljandi on igas mõttes suures mängus sees.

Kui paluda Serviti peatreeneril Kalmer Mustingul selgitada Sakala käsipallimaleva edu valemit, peab kogenud juhendaja end tagasi hoidma, et kiitmisega mitte liiale minna. "Palju räägitakse Soomest naasnud Kristo Järve panusest, aga Viljandi edus on tegelikult mitu faktorit. Nende noored on noorte- ja ka A-koondises kogemusi saanud ning tänu saavutatud edule saali tulnud vahva publiku näol on neil koduplatsil lisamängija.

Ei saa märkimata jätta treener Koksi, kellega mullu koos Euroopa Käsipalliliidu koolitustel käisime. Ta on noor ja ambitsioonikas treener. Viljandi mängupilt on hea. Samuti karastab meeskonda Balti liiga 2. divisjonis osalemine. Nii tulebki kokku kvaliteetne sulam."

Komplimendid on õigustatud ja teevad Viljandi leerile kahtlemata heameelt, aga kevadel on mulkidel kindel plaan emmal-kummal kahest suurest selg prügiseks teha. "Miinimumeesmärk on finaali jõuda. Eks seal paistab, kuidas edasi."

Meistriliiga tabelitipp 13. vooru järel: Kehra 24, Serviti 22, Viljandi 20 punkti. Järgmisel nädalal toimub matš Serviti – Kehra.