Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
13. november 1999, 00:00

Jaanson kohandab mõtteviisi

34-aastane Eesti esisõudja Jüri Jaanson kohandab oma neljandate olümpimängude eel mõtteviisi norralasest treeneri Thor Nilseni omaga. Jaansoni sportlik karjäär on edenenud tõusudemõõnadega. Medaliaastad MM-võistlustel ja MK-võidud (1990 ja 1995) on vaheldunud sügavate ebaeduperioodidega. Aastapäevad enne Sydney olümpiamänge hindab kogenud mees oma seisundit heaks, kuid lubadusi ei jaga.
Laob põhja


”Tänane test (sõudjate olümpiaprojekti haaratud mehed sikutasid ergomeetritrossi neljapäeval) näitas, et kangile tuleb rohkem tähelepanu pöörata. Mahutreeningud on algusjärgus. Praegused ilmad olid sobivad, sai veel käia, teha sekka jooksu ja sõita jalgrattaga,” sõnab Jaanson.



Detsembris harjutab ta paar nädalat koos iirlastega Nilseni käe all Hispaanias, ka uus aasta pakub lõunalaagreid pea iga kuu. ”Ma pole veel otsustanud, kas kõiki laagreid kaasa teen. Et Sydney mängud on septembri lõpus, tuleb hooaeg poolitada, võtta sisse suvine kergem periood. Vormiteraviku leidmine sügisel tahab tarka tegutsemist,” kaalutleb ta.



Tänavused viimased stardid tegi Jaanson USA-s ja Šveitsis oktoobris, sõites pikki distantse, mis läksid hea treeningu eest.



Jaansoni sõnul leidis ta end juunikuus august - tehnika jukerdas, sugenes ebakindlus, tekkis põsekoopapõletik. Ta küsis Nilsenilt, kellega oli varem tuttav, kuidas talitada.



”Ta kutsus mind enda laagrisse. Kaotada polnud midagi. Praegu klapib suhteliselt hästi, kuigi hoiakute erinevus annab tunda. Mina olen ju endisest NSV Liidust, tema elanud Läänes. See on juba koolkondade erinevus, kuigi ma ei söanda kinnitada, et endise idabloki maade sõudmine oleks praegu muu maailma omast halvem. Nilsen pakub uut ja huvitavat, õpetab mind tunnetama oma keha keelt. Uus lisab motivatsiooni,” räägib Jaanson.



Eestlane suhtleb norralasega peamiselt elektronposti vahendusel, Nilsen arvestab plaane tehes Jaansoni päratute kogemustega.



Rahaline seis hõre


Sõudjate olümpiaprojekti juht Jaan Tults kinnitab, et Jaansoni aastane vajadus on 260 000 krooni ringis. Mees saab kuus 1200 dollarit rahvusvahelisest olümpiasolidaarsuse fondist.



”Kui minule mõeldud hasartmängumaksu osa sõudeliidu kaudu korralikult laekuks, oleks imehea. Lisakulutusi toob laagrites käimine, paadi transport ja kavatsus muretseda uus paat. Praegune finantsseis on pisut hõredavõitu,” tunnistab sõudja.



Tults ja Jaanson kavatsevad kahe peale sponsorprogrammi kokku saada. ”Usun, et asjad lahenevad. Kurtmisest pole kasu, pealegi olen kitsamateski oludes läbi ajanud,” ütleb Jaanson.



Jüri Jaanson sünd. 14.10.1965


Kohad tiitlivõistlustel:


1987 MM 5.



1988 OM 8.



1989 MM 3.



1990 MM 1.



1991 MM 12.



1992 OM 5.



1993 ei osalenud


1994 MM-il katk.



1995 MM 2.



1996 OM 18.



1997 MM 13.



1998 MM 14.



1999 MM 7.



MK-sarja üldvõidud


1990 ja 1995


JALGRATTAGA: Praegusel põhjaladumise perioodil on jalgratas Jüri Jaansonile hea treeninguvahend.



VAMBOLA SALUPUU foto