Enar Jäägeri klubiotsing on kestnud väga pikalt. Foto: MATI HIIS
Spordivaria
22. jaanuar 2015, 17:09

Kivisild: Jäägeri paus on uskumatult pikaks veninud (2)

Eesti jalgpallikoondise treenerite tiim jälgib koondise abitreeneri Janno Kivisilla sõnul väga aktiivselt koondislaste tegemisi.

Iga nädala alguses saavad koondise peatreener Magnus Pehrsson ja ta abilised ülevaate eelneva nädala jooksul koondislastega toimunust. Kirjas on statistilised näitajad, kes kui palju on mänginud, kuidas läheb vigastatud mängijate taastusravi. Lisaks võtavad treenerid mõnede mängijatega ühendust, et saada selgemaks ühe või teise olukorra tausta. Mõistagi on väga oluline ka koondislaste klubiotsingutel silma peal hoida.

„Eelmine nädal oli meie jaoks väga positiivne nädal,” meenutab Kivisild nädalat, kus viie päeva jooksul leidis uue klubi tervelt kuus koondislast. Sergei Zenjov (uus koduklubi Venemaa meistriliigas mängiv Moskva Torpeedo), Rimo Hunt (Kasahstani meistriliiga, Kõzõlorda Kaisar, samas klubis mängis Hunt ka mullu), Igor Subbotin (Tšehhi meistriliiga, Mladá Boleslav), Henri Anier (Šotimaa meistriliiga, Dundee United), Siim Luts (Levadia) ja Frank Liivak (Hispaania tugevuselt neljanda liiga klubi Alcobendas Sport) said uue töökoha eelmisel nädalal ja selle nädala kolmapäeval liitus endine Levadia kaitsja Artjom Artjunin Rumeenia meistriliiga meeskonna FC Braşoviga. Teisalt on jätkuvalt koondislasi, kes alles koduklubi otsivad. Koondise seisukohalt on ülioluline, et kiiremas korras leiaks klubi nii äärekaitsja Enar Jääger kui ka väravavaht Sergei Pareiko. Mõlema klubimängude paus on veninud tavapäratult pikaks.

Stabiilse klubi otsingud

„Meie jaoks on oluline, et mängijad, kel on A-koondise juures olnud võtmeroll, leiaksid stabiilse koduklubi ja saaksid regulaarselt mänguaega. Mõne mehe paus on ikkagi uskumatult pikk olnud. Kui Enar Jääger välja tuua, siis see on olnud tema jaoks profijalgpalluri karjääri jooksul kõige pikem aeg, kus ta on klubita olnud. Me kõik väga loodame, et lähiaja jooksul – jaanuaris või veebruari alguses – saab see asi lahenduse, olgu klubi siis välismaal või Eestis. Tähtis on, et Jääger saaks hakata stabiilselt treenima, saaks uues klubis kaasa teha korraliku hooaja ettevalmistuse ja sellega koos saaks ka korralikult mänguaega,” räägib Kivisild viimati mai alguses Belgia liigas Lierse eest mänginud Jäägeri olukorrast.

Koondise abitreeneri sõnul on oluline seegi, et Eesti koondislane jõuaks klubisse, kus ta saab korralikult mänguaega. Praeguseks uue koduklubi leidnud Zenjov ja Anier piirdusid oma eelmistes koduklubides Blackpoolis (Inglise esiliiga) ja Aues (Saksa esiliiga) mäletatavasti vahetusmeeste pingiga. „Seetõttu ongi ääretult oluline, et ühelt poolt esitaks klubi tase mängijate jaoks väljakutseid ja nõuaks igapäevaselt pingutust, aga teisalt oleks ikkagi ka selline, et mängija saaks regulaarselt mänguaega. Stabiilsus on ääretult tähtis. Mängija peab oma mänguminutid nädalast nädalasse kätte saama ning selle kaudu mängukindlust ja vormi koguma,” rõhutab Kivisild.

Kas koondise praegust mänguplaani arvestades võiks mõni välisliiga olla koondise seisukohalt sobivam kui mõni teine? Kivisild leiab, et esmatähtis ei olegi üks või teine liiga, vaid koondislaste klubide mängufilosoofia ja Eesti koondislase roll selle elluviimises oma klubis.

Praegu on jätkuvalt õhus võimalus, et mõnigi Eesti tippjalgpallur, näiteks Levadiaga praegu harjutavad Tarmo Kink ja Sander Puri, jäävadki kodumaale pallima. Õhus on seega võimalus, et Levadiast võib saada superklubi, kelle eesmärgiks on edu ka euromängudes. Kivisild pakub, et Eesti jalgpallis siiski ühe superklubi teke kõige parem lahendus ei oleks: „Konkurents on edasiviiv jõud ja ma pigem eelistaks olukorda, kus meil on väga tugevad tippklubid, kes tõesti üksteiselt mõõtu võttes igas mängus endast parima annavad. Et see oleks nende jaoks maksimaalne väljakutse. Eelmine hooaeg oli hea näide: hooaja lõpuni, kuni viimase vooruni olid esikolmiku kohad lahtised ja see muutis liiga väga atraktiivseks. Teisalt olid klubid olukorras, kus midagi ei olnud mitte kunagi garanteeritud ja alati tuli minna ja anda endast parim, et resultaat enda jaoks positiivseks saada.”