Stephen Curry püüab palliga üha hoolsamalt ümber käia ja seda mitte kaotada. Foto: Reuters / Scanpix
Korvpall
23. jaanuar 2015, 07:00

NBAs särava Golden State’i liidri edu saladus: ei taha emale trahvi maksta

Sinu emal peavad ju olema ilusad kingad ja suurepärane käekott? Eriti siis, kui patseerid Manhattanil, minnes vaatama poja esitust NBA all-star mängul. Sonya Curry aksessuaaride kollektsioon on mängus iga kord, kui tema poeg Stephen astub korvpalliväljakule.

Golden State Warriors, kus Stephen Curry särab hooajal keskmiselt visatud 23,2 punkti ja antud 8,1 korvisööduga, on võiduprotsendi (85) põhjal NBA liider 34 võidu ja 6 kaotusega. Konkurentsi pakub ainult Atlanta Hawks (35-8), omas läänekonverentsis on aga kõik tiimid jäetud kaugele seljataha.

Väljaanne San Francisco Chronicle toob välja nii 26aastase Curry kui seeläbi ka meeskonna üha paranevate esituste ühe põhjuse: mängujuhil on viimase kolme hooaja jooksul oma emaga kokkulepe, mis puudutab pallikaotuste arvu!

"See meeldib mulle," ütles Curry. "Olen võitleja ja mulle meeldivad niisugused väljakutsed. See on win-win olukord. Hoolitsen ema eest ja teen vähem pallikaotusi."

Näiteks esmaspäev polnud hea päev ei Denver Nuggetsile ega Curry ema garderoobile. Curry tegi 122:79 võidumängus ainult ühe pallikaotuse. Üleeile oli jälle teistsugune päev: Golden State võitis sel hooajal juba neljandat korda Houston Rocketsit (126:113), kuid Curry lisas 22 punktile ja 10 korvisöödule ka 6 pallikaotust.

Milles siis kokkulepe väljendub? Diil on lihtne: piiriks on 3 pallikaotust mängus. Iga üle selle ära antud pall tähendab trahvi 100 dollarit. Aga ka vastupidi – kui pallikaotuste arv jääb alla kolme, võtab see vastavalt trahvisummat väiksemaks.

Sonya Curry tuli säärasele mõttele mitu aastat tagasi, kui poja paljud pallikaotused ta masendusse ajasid. Ta arutas oma abikaasa, varem NBAs mänginud Delliga, milline oleks paras pallikaotuste arv, ja jäädi pidama kolme peale. Hooaja lõpus annab ema pojale teada, mis talle meeldiks.

Eelmisel hooajal tegi Curry 78 mängus 294 pallikaotust ehk lihtne aritmeetika näitab: 60 tükki üle normi. Seetõttu kulus tal 6000 dollarit. See-eest kaotab California klubi tänavusel hooajal koos uue peatrreeneri Steve Kerri tulekuga märksa vähem palle. Nii et Sonya Curry praeguse hetke boonussumma on "kõigest" 900 dollarit. Seejuures liigub Stephen pärast aastavahetust miinusest väljatuleku suunas. Kui mitte arvestada kaht kohtumist, kus ta kaotas palli kuus korda, jäi ta kaheksa mängu peale kokku mänguvahendist ilma ainult 16 juhul. Ka kümne mängu peale kokku jääb see näitaja alla kolme.

Kõik, mida Warriors praegu puudutab, muutub kullaks. Kõik, mida Curry puudutab, samuti. Pärast hooaja alguses Phoenixiga tehtud 10-pallikaotuse-mängu on Curry teinud hoolsat tööd vastastele – ja ka emale – kinkide vähendamise nimel.

"See ei luba mul mängudes end lõdvaks lasta," märkis ta. "Tean, et kui kaotan palju palle, saadab ema tänuliku tekstisõnumi ja hoopleb, mida ta järgmisel korral minu raha eest ostab. Kui olen jõudnud kahe pallikaotuseni, mõtlen: rohkem ei tohi! Kui jõuan neljani, valmistab see juba väga suurt meelehärmi."

Peatreener Steve Kerr hõõrub hooaja pallikaotuste kõverat jälgides rahulolevalt käsi. Warriors oli seitsmes esimeses mängus kingimasin keskmiselt 22,1 pallikaotusega. Järgmises 33 kohtumises on aga sama näitaja vaid 13,6.

Curry: "Kerr rõhutab, et pallikaotused on erinevat tüüpi. Need tüübid eraldavadki võidu kaotusest. See on asi, mida ta püüab meeskonnani viia."

Curry juhib all-star mängu hääletust läänekonverentsi mängujuhtide teemal. Ning Sonya on rahul, kui poja pallikaotustest saadavate kinkide arv väheneb. Niikuinii läheb ta igale all-star mängule uue käekotiga.

Curry: osalen viskevõistlusel, kuni võidan!

Golden State Warriorsi pallur Stephen Curry teatas, et ei jäta enne, kuni on võitnud all-star mängul kolmepunktivisete võistluse. NBA üks paremaid snaipreid on sellel kolm korda osalenud, aga edutult. Mullu pani võistluse kinni San Antonio itaallane Marco Belinelli, tänavu on Curry ohtlikem konkurent Atlanta mees Kyle Korver.