NORRA IMELAPS: 16aastane Martin Ödegaard hakkab teenima Madridi Reali särgis teismelise jaoks ulmepalka. Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
23. jaanuar 2015, 07:00

Madridi Real teeb Norra koolipoisist multimiljonäri (3)

Kui tavalised teismelised poisid käivad koolis ning saavad heal juhul vanemate käest nädalas 20 eurot, siis 16aastase Drammeni poisi Martin Ödegaardi olevik on veidi teine: äsja Madridi Realiga 3,5aastase lepingu sõlminud jalgpalli imelaps hakkab teenima 105 000 eurot nädalas.

Isa eeskujul 13aastasena jalgpalliga ka tõsisemalt tegelema hakanud Drammeni koolipoiss Martin kerkis maailma huviorbiiti eelmisel aastal, kui toona 15aastane norralane skooris Strømsgodseti klubis 23 kohtumisega viis väravat, tehes oma mängutehnika ja pallivalitsemisega silmad ette Norra meistriliiga vanimatelegi kaladele.

Eelkõige pälvis tähelepanu tema hirmuäratavalt võimas vasak jalg, mida kiitnud ka maailma hetke parim jalgpallur Cristiano Ronaldo. "Sellest poisist saab asja. Kui mina enam väravaid ei löö, hakkab tema lööma," rääkis Madridi Reali ründetuus Hispaania meediale.

Liverpool jääb unistuseks

Kuigi maailma hinnatuimat noorpallurit proovisid enda sekka meelitada nii Müncheni Bayern, FC Barcelona, Liverpool kui ka Amsterdami Ajax, otsustas pallivõlur Madridi Reali kasuks. Vaatamata sellele, et tema süda kuulub Liverpoolile.

"Liverpool on alati olnud minu unistuste klubi, kuid minu unistus ei saa segada mu käekäiku. Valisin Madridi Reali, sest see on minu jaoks parim meeskond, kus mängida ja areneda. Loomulikult on siin tipptasemel mängijad ja võrratu treener. Carlo Ancelotti käe all mängimine on uskumatu au," selgitas noormees.

Norra meedia sahistas, et Ödegaardi otsuse taga pole aga mitte tema, vaid eelkõige tema isa, endise jalgpalluri Hans-Erik Ödegaardi ja agendi Tore Pederseni soovid ning eesmärk – teenida võimalikult palju raha.

Tõepoolest, summa on koolipoisi jaoks hirmuäratavalt suur: Hispaania meedia andmetel hakkab 15aastaselt Norra koondise eest debüüdi teinud ning novembris ka Eestile 0:1 kaotatud kohtumises kaasa mänginud ründav poolkaitsja teenima lausa 105 000 eurot nädalas. Aastapalk on seega suisa kolm miljonit eurot, mis edaspidi kasvab.

Ödegaard hakkab Reali eest esialgu mängima Zinedine Zidane’i juhendatavas duubelmeeskonnas, mis kuulub Hispaania tugevuselt kolmandasse liigasse. Peagi liitub norralane ka A-meeskonna treeningutega.

Sestap kardetakse, et vaatamata Lionel Messi või Luis Suarezi headele näidetele, kus varakult suurklubidesse toodud talent on jalgpalliväljakutel siiani imesid tegemas, võib esimese norralasena Madridi Reali mängima pääsenud Ödegaard kiirelt läbi põleda. Noormees on aga vastupidisel arvamusel.

"Minul pingeid peal pole. Minu eesmärk on saada paremaks jalgpalluriks. Kas mängin esimeses või teises meeskonnas, pole vahet. Küll see õigel ajal tuleb," sõnas ta rahulikult. Seejuures ei pea Ödegaard suurklubis hakkama saama üksi – tema isa võeti Madridi Reali treeneritemeeskonda.

Martin Ödegaard

Sündinud 17.12.1998.

Ründav poolkaitsja.

Klubikarjäär: 2014—15 Strømsgodset (23 mängu, 5 väravat),

2015—… Madridi Real.

Norra koondise eest 3 mängu, debüteeris 19. augustil 2014 Araabia Ühendemiraatide vastu.