SPORT PARLAMENTI! Riigikogu valimistel kandideerib 17 ­praegust või endist tippsportlast või -treenerit. Kandidaatide üldarvust moodustab see ­ainult 1,95%. Foto: Mati Hiis
Spordivaria
23. jaanuar 2015, 07:00

Eesti spordirahva Riigikogu-iha jätab soovida (6)

Kus viga näed laita, seal tule ja aita, ütleb rahvatarkus. Enamik Eesti tippspordiga seotud inimestest leiab, et riik ei anna (tipp)spordile piisavalt raha. Ometi kandideerib riigikokku vaid käputäis (endisi) tippsportlasi ja -treenereid.

Vabariigi valimiskomisjon registreeris 1. märtsil toimuvateks XIII riigikogu koosseisu valimisteks 874 kandidaati. Õhtuleht vaatas nimekirja üle ja tuvastas, et spordi kaudu avalikkuse orbiidile jõudnuid on nende seas vaid 17 ehk 1,95%.

Ning neist 17st päris mitu on n-ö varumängijad, kes lähevad lahingusse suurema eesmärgi nimel ja teiste hüvanguks. Näiteks Andres Sõber ei salga, et peab enda parlamenti pääsemist väga ebatõenäoliseks.

Kandideeritakse idee, mitte mandaadi nimel

"Suure kaliibriga ma valimisi ei võta. Arvan, et ma ei osutu valituks ja vastupidise nimel ma midagi praegu ei tee kah. Küll aga tahan olla abiks erakonnale, kes meid aidanud. Nende tegemised on mulle südamelähedased. Aga ma ei näe ohtu, et pean Rakvere Tarva jätma, et riigikokku minna," sõnab Sõber.

Sarnaselt Sõbrale ei pea oma valituks osutumise šansse kuigi reaalseks ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjas Põlvamaal kandideeriv endine tippsuusataja Silja Suija.

"Ma pole enda reklaamimisega tegelnud, aga kandideerin, sest pole rahul, kuidas Reformierakond on seni riiki juhtinud. Eriti sotsiaalvaldkonnas. Minu peamine valupunkt on intellektipuudega laste elu pärast kooli lõppu. Võru vahel ringi vaadates, siis palju võimalusi neil pole – kas jäävad koju telekat passima või korjavad linna vahel pudeleid. Oleme olukorras, kus puue toodab puuet selle asemel, et lapsevanem saaks minna tööle ja panna lapse arendavasse keskkonda," räägib Suija.

Kõige intensiivsemalt osalevad poliitkarussellil Eesti vehklejad. Kandideerivad kahekordne maailmameister Nikolai ­Novosjolov (Reformierakond), kaheksakordne tiitlivõistluste medalivõitja Irina Embrich (Kesk) ja naiste koondise peatreener Kaido Kaaberma (Reform).

Seejuures ristavad Embrich ja Kaaberma mõõgad samas ringkonnas. Mõlemad on oma erakonna Mustamäe piirkonna nimekirja seitsmes number. "Vehklemissaalis saame Iraga väga normaalselt läbi ja unustame muud asjad ära. Aga valimistelkide juures läheb päris nugade peale. Karm värk. Võitleme nii, et ninast veri jookseb," muigab Kaaberma, aga võtab siis tõsisema tooni ja tõdeb: "Oleme Iraga mõlemad suured inimesed ja kõvasti sporti teinud. Oskame emotsioone talitseda nii era- kui ka tööelus. Aga riigikogu valimistel oleme kõvad konkurendid tõesti."

Kaaberma ja Embrichi šansid riigikokku pääseda pole ilmselt kuigi suured, aga Novosjolov on oma piirkonnas (Kesklinn, Lasnamäe ja Pirita) erakonna kolmas number. Sealt võib mandaat kukkuda küll. Mis juhtub siis, kui vehklejaid saadab tohutu valimisedu?

Kaaberma: "Hea küsimus. Aga ärgem rutakem sündmustest ette. Tallinna volikogus olen Iraga koos töötanud ja tema kuulub sinna praegugi. Tööd kohalikus omavalitsuses ja tippsporti saab ühildada. Riigikogutöö puhul on probleemid minu nägemuses suuremad."

Novosjolov lausus aga oktoobris saates "Ringvaade", et kavatseb valituks osutumise korral minna parlamenti ja jätkata ka tippspordis. "Olen pikki aastaid igapäevast tööd ja tippsporti ühendanud. Peab proovima. Õnneks toimuvad vehklemises võistlused nädalavahetustel ja tiitlivõistlused suvepuhkuste ajal," sõnas Novosjolov mõne kuu eest.

Nool: sportlasterohkem parlament oleks tore

Kaks korda parlamenti ja seekordki kandideeriv Erki Nool (IRL) sooviks riigikogus rohkem spordirahvast näha. "Sportlased on harjunud pingutama ja saavad maailma asjadest väga tihti sarnaselt aru. Kui erinevates erakondades mõeldakse teatud valdkondades ühtemoodi, siis on konsensuse leidmine lihtsam," sõnab Nool.

Artikli alguse ja 1,95% juurde tagasi tulles, siis miks aga spordirahvast nii vähe riigikokku pürgib? "Poliitika on natuke sarnane tippspordiga. Ta on ebastabiilne. Paljud ihkavad ilmselt karjääri lõpetamise järel stabiilsemat elu kui see, mida pakub poliitika. Aga mina soovitan küll spordirahval riigikokku pürgida," lausub Nool.

Riigikokku pürgiv spordirahvas

Reformierakond: Nikolai Novosjolov (kahekordne vehklemise maailmameister), Kaido Kaaberma (endine vehkleja, praegune Eesti naiste koondise peatreener), Martin Parmas (võistlustantsija), Jüri Jaanson (endine sõudja, kahekordne olümpiahõbe).

IRL: Erki Nool (kümnevõistluse olümpiavõitja), Jaak Uudmäe (kolmikhüppe olümpiavõitja), Toomas Tõniste (purjetamise olümpiahõbe ja –pronks).

Keskerakond: Jelena Glebova (endine iluuisutaja), Kalle Klandorf (korvpallitreener), Irina Embrich (vehkleja, kaheksakordne tiitlivõistluste medalivõitja), Andres Sõber (korvpallitreener), Avo Keel (võrkpallitreener).

Sotsiaaldemokraatlik Erakond: (endine orienteeruja), Tatjana Jaanson (sõudmistreener), Silja Suija (endine suusataja), Sixten Sild.

Eesti Vabaerakond: Inna Rose (endine laskja).

Rahva Ühtsuse Erakond: Pavo Raudsepp (endine suusataja).