OMADEGA: Petteri Koponenile oli Tallinna tulnud kaasa elama kümmekond peretuttavat. Foto: ARNO SAAR
Korvpall
26. jaanuar 2015, 07:00

Soome äss Koponen näitas Tallinnas oma korvpallioskusi

Soomlaste viimaste aastate korvpallivaimustusest on räägitud palju. Hispaanias peetud MMi väisanud 8000 inimest tähendavad legendaarset arvu, riigi parim mängumees Petteri ­Koponen soovib aga NBAsse jõuda. Eile võis Tallinnas veenduda, et põhjusega.

Koponen kuulub kolmandat hooaega Venemaa tippklubi Himki koosseisu. Kui sama meeskond viimati kaks aastat tagasi Tallinnas käis, moodustasid Soome lahe põhjakaldalt mängule kaasa elama tulnud naabrid lärmaka Vene klubi pooldajaskonna. Eile oli soomlaste esindatus tagasihoidlikum. Kuid Koponen ise tegutses oluliselt küpsemana, kogus külaliste ühe paremana 17 punkti ja 5 korvisöötu ning aitas omad 94:70 võiduni.

Bisons võttis Eestisse tulnud fänne vähemaks

Pärast mängu ajas soomlaste kangelane juttu kahe leeriga. Esimene oli umbes kümnest vanemast inimesest koosnenud peretuttavate grupp, kellest üks fänn ütles, et nad on jälginud Petteri sirgumist poisipõlvest peale. Teine, noorem, oli sõprade seltskond.

"Eks mu suuremad fännid ja sõbrad käi mänge vaatamas, kui võimalik. Himki pole Soomest kaugel, aeg-ajalt tulevad tuttavad ikka mõnele mängule – mitte küll kõigile. Tallinn on aga Helsingile nii hästi lähedal, et siia mängu vaatama tulemine pole probleem – saadki veeta pühapäeva korvpalliga ja õhtuks koju tagasi sõita," rääkis Koponen.

Ilmselt tulnuks tänavugi Tallinna samasugune fännihulk nagu kahe aasta eest, kui Ühisliigas poleks hakanud mängima Loimaa Bisons. Märtsi alguses väisab Himki Koponeni kodumaad. "Ootan seda kohtumist põnevusega. Ma polegi klubiga varem Soomes mänginud – väga tore, et selline võimalus avaneb!" märkis mängumees.

Himki peatreeneri Rimas Kurtinaitise sõnul on ka Moskva oblastis elades tunda, et ­Koponen on Soome populaarseim korvpallur. "Meil on käinud Soome treenerid stažeerimas. Nad jälgivad klubitööd ja treeningutel toimuvat. Soomes on praegu tõeline korvpallivaimustus!" kiitis Kurtinaitis, ise ka korvpallihullu riigi kodanik.

Soome koondis on omaette teema. Kui MMil Hispaanias käis 8000 fänni, siis järgmisel sügisel on Prantsusmaale Vahemere-äärsesse Montpellier’sse minemas vähemalt 5000 huvilist. Laupäev tõi uudise, et Soome võõrustab 1. augustil Tamperes peetavas kontrollmängus Euroopa meistrit Prantsusmaad!

Koht Koponeni laagris maksab 350 eurot

Koponeni kasutatakse kodumaal ära ka lastesse korvpallipisiku süstimisel. Soome korvpalliliit andis kuu keskel teada, et algab poiste ja tüdrukute registreerimine juuni lõpus-juuli alguses neli päeva kestvasse ülipopulaarsesse laagrisse Petteri Koponen Basketball Camp. Laagrikoha hind on 350 eurot.

Mehe leping Himkis lõpeb käesoleva hooajaga. Ta on ammu öelnud, et unistab NBAst, kuid märgib, et pingile istuma ei taha sinna minna. "Praegu on alles jaanuar, aega otsustamiseks veel on," naeris Koponen, kes ei ütle ära ka Euroliigas mängimisest.