Video: Mati Hiis
Jalgpall
27. jaanuar 2015, 07:00

ÕHTULEHE VIDEO | FC Levadia palkas Meistrite liiga ­kogemusega polügloti Ivan Pecha (2)

Esimene Eesti meistriliigasse saabunud jalgpallur, kes on mänginud Meistrite liiga põhiturniiril. Räägib viit võõrkeelt. Saatjateks veetlev elukaaslane Kristina ja armas Jack Russelli terjer Pedro. See on võidunäljane Tallinna Levadia uhiuus keskkaitsja Ivan Pecha!

Kaks aastat järjest Eesti meistriks tulnud Tallinna Levadiaga aastase lepingu sõlminud slovaki Pecha teenistusleht on soliidne – Slovakkia, Valgevene, Aserbaidžaani, Läti ja Rumeenia kõrgliigadest saadud karastus lubab eeldada, et tegu jalgpalluriga, kelle kõrge sportlik tase mõjub turgutavalt nii tema meeskonnakaaslaste kui ka vastaste omale.

Tõsi, häid välismaalasi on Eesti meistriliigas olnud varemgi ja on praegugi (näiteks Allan-Axel Kimbaloula Nõmme Kaljus ja Irakli Logua Tallinna Floras). Aga mitte kunagi varem pole Eesti meistriliigasse saabunud jalgpallur omanud mängukogemust Meistrite liiga põhiturniirilt. Pechal on see – tõsi, üpris napp – CVs ausalt kirjas.

Meistrite liiga – unustamatu kogemus

"Kuulusin 2008 sügisel Valgevene tippklubisse Borissovi BATE ja võõrustasime alagrupiturniiril Torino Juventust. Sekkusin 88. minutil ja kokku olin platsil kuus minutit, sest kohtunik andis matšile neli lisaminutit. Seda ei olnud palju, aga mäletan neid minuteid elu lõpuni!

Tegime Minskis 30 000 inimese ees Juventusega 2:2 viigi. Kui treener käskis end soojaks teha, tundsin suur ärevust. Ei teadnud, mida täpselt oodata. Aga platsile astudes läks fookus täielikult oma sooritusele. Klubijalgpallis ei eksisteeri Meistrite liigast mitte midagi ülimat. Mängisin küll ainult kuus minutit, aga ülejäänud viies matšis olin varumees ja sain tuttavaks Meistrite liiga köögipoolega. Viibida Madridi Reali ja Juventuse koduareenidel oli unustamatu kogemus," meenutab Pecha.

Vahepeal ka Aserbaidžaanis mänginud, aga möödunud suvel Liepajast Rumeenia kõrgliigaklubisse Otelul Galati siirdunud, ent sealt suurte finantsprobleemide tõttu peagi lahkunud Pecha vastu tunti praegu huvi ka Soomest ja Poola esiliigast, ent Levadia huvi oli kõige konkreetsem ja otsus sündis nobedasti.

Kui telefonitsi oli tingimustes kokkuleppele jõutud, istusid Pecha ja tema elukaaslane Kristina Bratislavas autosse – kuus kuud vana Jack Russelli terjer Pedro muidugi kah – ja olid kordamööda roolis istudes 17 tundi hiljem ehk pühapäeva hakul Tallinnas. Eile hommikul kirjutasid Levadia ja Pecha lepingule alla.

Lisaks Eesti meistritiitlile ihkab Pecha edu ka Meistrite liigas, kus Levadia alustab esimesest eelringist. "Tean, et mulle öeldakse, et olen hull, kui räägin Meistrite või Euroopa liiga alagrupiturniirile jõudmisest, aga jalgpallis võib kõike juhtuda. Kreeka tuli 2004 Euroopa meistriks, kuigi mitte keegi ei panustanud nende peale ainsatki eurot!

Üks keel jäi külge siit, teine sealt

Aga jalgpall on õiglane. Kui teed head, saad head vastu. Kui klubi president pole petis ja treener on hea, palk makstakse õigel ajal välja ja mängijate eest hoolitsetakse, annab jalgpall vastutasuks rõõmustavad tulemused. Mul on tunne, et Levadias on kõik olulised asjad hästi paigas," räägib Pecha.

Kui jalgpalliplatsil on Pecha peamisteks relvadeks kiirus, tugevus ja agressiivsus ("Selle sõna heas mõttes. Ma ei tee lolle vigu ega põhjusta vastastele vigastusi."), siis muus elus torkab slovakk silma erakordselt hea keelevaistuga. Ta valdab koguni viit võõrkeelt.

"Slovakkia keel on mu emakeel. Muidugi räägin tšehhi keelt, mis on slovaki omaga väga-väga sarnane ja ma ei loe seda eraldi keeleks (Õhtuleht võtab endale vabaduse Pecha tagasihoidlikkust eirata – toim). Samuti poola keelt, mis kah slovaki keelele veidi sarnane ja mitte kuigi keeruline, vene keelt, mis jäi külge Valgevene ja Aserbaidžaani klubides veedetud ajast, inglise keelt, mida õppisin koolis, ja hispaania keelt, mida õpin iseseisvalt, sest see on minu jaoks väga huvitav," raporteerib Pecha.

Levadia mängijana on teda esimest korda võimalik väljakul näha laupäeval, kui valitsev Eesti meister kohtub Lilleküla jalgpallihallis peetavas treeningmängus Nõmme Kaljuga.