SUURLOOTUS: Rene Zahkna stardib Otepääl juunioride-EMil soosikukoormaga. Ta on seni tiitlivõistlustelt toonud kuus medalit. Foto: Tairo Lutter
Talisport
27. jaanuar 2015, 07:00

Tõnu Pääsuke enne EMi: eelmisel aastal sai latt tõstetud liiga kõrgele! (6)

Homme Otepääl algaval laskesuusatamise-EMil on Eesti suurimad lootused seotud juunioride klassis startivate Rene Zahkna ja Tuuli Tomingasega. Nad ei luba medalit, kuid kinnitavad nagu ühest suust, et teevad pjedestaalile jõudmiseks kõik, mis neist sõltub.

Mullu juunioride EMil sprindis kuldmedali võitnud Tuuli Tomingas saab kodupublikult ühe käigu juurde. "Hea, kui pealtvaatajad on raja ääres, välismaal on vaid mõni üksik eestlane kaasa elamas. Loodetavasti ergutatakse kodus kogu aeg, siis ei saa alla­andmishetke tekkida," arutleb ta.

Ometi pole Tomingas EMiks eesmärki seadnud. "Mul on soov – tahan olla esikuuikus," lausub ta. "Medal oleks väga hea, aga kui seda ei tule, siis pole ka midagi hullu. Ma ei mata oma tuleviku­eesmärke sellepärast maha."

Zahkna õppis õigesti sööma

Ettevalmistusperioodil harjutas Tomingas usinamalt kui iial varem. "Treeninud olen kõvasti, kuid sügisel olin augus ja siis käis igasuguseid mõtteid läbi pea, et kuidas ma sõidan!"

EMi eel oli Tomingas kaks nädalat Itaalias mäestikulaagris. "Ei teagi, kas see mõjus hästi või mitte," mõtiskleb ta. "Varem läks vorm pärast mägedest tulekut paremaks. Samas olime ka enne jõule mägedes, siis muutus vorm alla tulles hoopis kehvemaks."

Sestap stardib Tomingas EMil vastakate tunnetega. "Siiamaani pole täitsa heasse vormi jõudnudki. Nii et väga enesekindlalt ma võistlema ei lähe. Loodan, et juunioride-MMil (algab 15. veebruaril – toim) olen paremas seisus."

Noorte ja juunioride tiitlivõistlustelt kuus medalit toonud Zahkna tunnistab, et enne EMi möllab sisimas suur pinge. "Kodus on kindlasti raskem, olen närvilisem," avaldab ta. Ent lisab: "Ma ei usu, et see midagi muudab."

Zahknal on tervis korras ja vajalik töö tehtud. "Olen rohkem rõhku pannud teaduslikule ja tehnilisele poolele," toob ta välja kõige olulisema muudatuse. "Juba neli kuud toitun korralikult, enam ei söö seda, mis maitseb. Varem tarbisin kõvasti magusat nagu paljud teisedki noored sportlased."

Ühtlasi on Zahkna südameasjaks võtnud suusatehnika parandamise. "Proovin, mis mulle sobib," selgitab ta. "Treenerid filmivad tehnikat ja annavad soovitusi. Mina nopin õiged terad välja."

Zahknal on kolm juhendajat: laagrites teeb plaanid Tõnu Pääsuke, Audenteses Ants Orasson ja nii-öelda koordinaatorina tegutseb tulevikulootuse isa Hillar Zahkna.

"Isa vaatab, et ma pärast laagreid, kus harjutatakse suurte koormustega, üle ei pingutaks," märgib Zahkna. "Ta õpetab, kuidas tuleb end hoida. Õige taastumine muudab sportlase tugevamaks. Ei saa kogu aeg peale laduda, nii võid auku kukkuda."

Äsja osales Zahkna Anterselvas täiskasvanute MK-etapil. "Laskmine oli kehv," nendib ta. "Kui ma ka EMil sprindis kaks möödalasku teen, siis medalit ei võida. Aga suusatamine oli parem, selle nimel on kõvasti vaeva nähtud."

Salakaval lasketiir

Pääsukese kinnitusel on Zahkna heas vormis. "MK-etapil sõitis Rene Eesti meestega ühte auku," sõnab ta. "Kas sellest EMil medali võitmiseks piisab, on raske öelda. Eelmisel aastal sai latt tõstetud liiga kõrgele! Tänavu ei taha keegi kehvem olla ja see ajabki pinge peale."

Kõik maineka treeneri edukad hoolealused on iga aastaga üha rohkem harjutanud. "Ma ei ole kindel, kas nad suure koormuse ära seedivad. Tööd on küll kõvasti tehtud, aga parimat käiku veel pole."

Pääsukese arvates on võistlusi liiga palju. "Eelmisel aastal oli hea – lund polnud, Eesti võistlused jäid ära, sportlastel tekkis hingetõmbepaus," meenutab treener muigamisi.

Peale Zahkna ja Tomingase on Pääsukese hinnangul EMil heaks tulemuseks valmis Meril Beilmann ja Johan Talihärm. "Johan on suusarajal kiirem kui Rene. Kelly Vainlo on samuti stabiilsemaks muutunud."

Ühtlasi juhib Pääsuke tähelepanu Otepää salakavalale lasketiirule, mis on tuultele avatud. "Kes sealt väikese trahviga läbi pääseb, sel on edu," ütleb Pääsuke.

Laskesuusatamise-EM Otepääl

Kolmapäev, 28. jaanuar

11.00 Naisjuunioride 12,5 km individuaaldistants

14.30 Meesjuunioride 15 km individuaaldistants

Neljapäev, 29. jaanuar

11.00 Naiste 15 km individuaaldistants

14.30 Meeste 20 km individuaaldistants

Reede, 30. jaanuar

11.00 Naisjuunioride 7,5 km sprint

14.00 Meesjuunioride 10 km sprint

Laupäev, 31. jaanuar

11.00 Naiste 7,5 km sprint

14.00 Meeste 10 km sprint

Pühapäev, 1. veebruar

10.30 Naisjuunioride 10 km jälitussõit

11.45 Naiste 10 km jälitussõit

14.00 Meeste 12,5 km jälitussõit

15.15 Meesjuunioride 12,5 km jälitussõit

Esmaspäev, 2. veebruar

12.00 Juunioride 2x6 + 2x7,5 km segateatesõit

Teisipäev, 3. veebruar

10.00 Naiste 4x6 km teatesõit

14.30 Meeste 4x7,5 teatesõit