Sooja mandri jalgpallimehed külmas Tartu talves: Roland Mpassi, Magellon Mbongui, Ted Merly Mouyitou Biyekel, Aboubacar Camara, Don Oneill Argelain Kayat.Foto: JK Tammeka
Jalgpall
27. jaanuar 2015, 15:04

Tammekas testimisel olevad aafriklased hädas Eesti talvega – külm näpistab, enamik polnud varem lund näinud... (8)

Jalgpalli Eesti meistriliigas mullu seitsmenda kohaga üllatanud Tartu JK Tammekas viibivad hetkel testimisel viis Aafrika jalgpallurit, kel on pehmelt öeldes kergeid probleeme talvise Eestiga kohanemisel.

Tammeka eest tegid laupäevases treeningmängus Flora duubelmeeskonnaga (Tammeka võitis 1:0) kaasa neli Kongo Vabariigi jalgpallurit: 23aastane kaitsja Ronaldo "Carlos" Mpassi, 22aastane keskpoolkaitsja Magellan Mbongui, 23aastane keskpoolkaitsja Don Oneill Argeldain Kayat ja 18aastane äärepoolkaitsja Ted Merly Mouyitou Biyekele. Eile liitus nende 22aastane Guinea ründaja Aboubacar Camara.

Tammeka peatreener Indrek Koser tõdeb, et Eesti talv testitavatele vutimeestele mokkamööda pole: "Külmakraadid neile ei klapi ja talv kui selline neile väga ei istu. Ilmselt polnud nad enne Tartusse saabumist Eesti olusid uurinud. Neljast kongolasest oli varem lund näinud vaid üks..."

Jalgpallilise poole pealt Koser esimese kohtumise põhjal järeldusi tegema ei tõtta, sest ilmselt mõjutas kongolaste esitust ka reisiväsimus. Parema mulje jätsid matšis Flora duubliga Mpassi ja Mbongui "Eks näis, mida nad kõik laupäevases treeningmängus Tallinna Kaleviga suudavad. Suurt imet pole seni mulle silma hakanud ning Guinea mehe kohta ei oska praegu mitte midagi öelda."

Koser ei tõtta järeldusi tegema ka põhjusel, et Tartus valitseva kroonilise ja sügava kunstmuruväljakute defitsiidi tõttu jagub Tammekale praegu kodulinnas vaid kaks pallitrenniaega nädalas. Ülejäänud päevadel tegeletakse sisetingimustes üldfüüsilise treeninguga.

Tammeka otsib eelkõige täiendust äärtele ja keskkaitsesse, aga ühegi testimisel oleva aafriklasega ei sõlmita lepingut ilma, et oldaks veendunud tema kasuteguris. "Et meie võistkonda pääseda, peab ta Tammeka enda meestest ikka nõksu parem olema. Samaväärse võõrmängija lisamine pole meie eesmärkide ja filosoofiaga kooskõlas," märgib Koser.

Kui mõni testitavatest osutub lõpuks Tammeka jaoks sobivaks täienduseks, ei tähenda see klubile rahakulu. Mängijad saabusid Tammekasse läbi agendi, kes on huvitatud, et tema hallata olevad jalgpallurid saaksid mängukogemusi meistriliigas. Kui mõni mängija Tammekale sobib, katab kõik temaga seotud kulud too agent.

"Hoiame Eestis silma lahti, aga tungi kedagi otsida meil pole. Tammekal on oma jalgpallurid olemas kui kedagi juurde ei tule, siis pole probleemi. Meil on piisavalt mängijaid ja kvaliteeti, et hooajale vastu minna," sõnas Koser.

Tammekas peaksid jätkama ka jaanuari alguses Sillamäe Kalevis testimisel viibinud Eesti U21 koondislased Andre Paju ja Geir-Kristjan Suurpere.