71 punkti võitis Rafael Nadal matšis Tomas Berdychiga. Viimati võitis Nadal Suure Slämmi turniiri lõpuni mängitud kohtumises nii vähe punkte 2008. aastal, kui teenis Jo-Wilfred Tsongale kaotatud matšis vaid 57 punkti.Foto: Reuters / Scanpix
Tennis
28. jaanuar 2015, 07:00

Rafael Nadali kaotus hoidis ära maailmarekordi (1)

Tennise Austraalia lahtiste veerandfinaalis alistas Tomas Berdych 6:2, 6:0, 7:6 (7:5) Rafael Nadali ja pääses seeläbi väga ebameeldiva maailmarekordi püstitamisest. Nimelt oli Berdych kaotanud Nadalile 17 järjestikust matši. 18. kaotus olnuks rekord.

Profitennise ajaloos on samale vastasele 17 mängu järjest kaotanud neli mängijat (vt infokasti) ning kuigi nende sekka Berdych kuulub, oli Austraalias seitsmendana asetatu varjamatult õnnelik, et ei saanud rekordi ainuomanikuks.

"Tunne on suurepärane. Eriti meeldiv, et mänguks koostatud plaan osutus õigeks ja suutsin selle kenasti ellu viia. Kõik toimis. Aga kindel polnud ma enne viimase punkti võitmist. Nüüd on mure murtud ja järgmise hommikuni saan seda võitu isegi nautida. Seejärel tuleb asuda poolfinaaliks valmistuma," säras Nadalist viimati seitse aastat tagasi jagu saanud Berdych.

Eile oli hispaanlane oma mängu leidmisega suures hädas, ent see polnud üleliia üllatav. Pool aastat vigastustega maadelnud Nadali jaoks oli see alles 12. matš pärast suvist Wimbledoni ja esimene maailma edetabeli esikümnemängija vastu peetud kohtumine pärast juunikuist Prantsusmaa lahtiste finaali, kus ta alistas Novak Djokovici.

Nadal rõhutas, et tema kehva vormi põhjuseks polnud pikk vigastuspaus, vaid see polnud lihtsalt tema päev. "Suure Slämmi veerandfinaalis ei tasu võitu loota, kui aitad vastasel hästi mängida. Just seda ma kahes esimeses setis tegingi. Kolmandas setis näitasin rohkem iseloomu," rääkis Nadal. "Jõudsin veerandfinaali oma parimat mängu näitamata. See pole paha tulemus, arvestades, mis seisus turniiri alustasin: 2015 olin pidanud ühe ja eelmise seitsme kuu jooksul viis matši."

Poolfinaalis kohtub Berdych šotlase Andy Murrayga. Tänastes veerandfinaalides kohtuvad Novak Djokovic (Serbia, 1.) ja Milos Raonic (Kanada, 8.) ning Stan Wawrinka (Šveits, 4.) ja Kei Nishikori (Jaapan, 5.).

Naiste veerandfinaalides sündis eile üks üllatus, kui kolmanda asetusega Simona Halep (Rumeenia) jäi 4:6, 0:6 alla 10. paigutusega Jelena Makarovale (Venemaa). Maria Šarapova (Venemaa, 2.) alistas kindlalt 6:3, 6:2 Eugenie Bouchard’i (Kanada, 7.). Täna kohtuvad Serena Williams (USA, 1.) ja Dominika Cibulkova (Slovakkia, 11.) ning Madison Keys (USA) ja Venus Williams (USA, 18.).

Tänaste veerandfinaalide tulemusi vaata sport.ohtuleht.ee.

Ebauskliku Nadali kiiksud

Endise maailma esireketi Rafael Nadali kaotus tähendab, et pallipoistel on Austraalias turniiri lõpufaasis veidi kergem põli. Nimelt ei ole neil vaja teenindada Nadali pedantseid nõudmisi.

Kui 1/8-finaalis Kevin Andersoni (LAV) vastu kukkus ümber üks pingi juures seisnud Nadali veepudel, seadis pallipoiss selle tagasi püsti hoolikalt nii, et silt oleks hispaanlase suunas. See, et pingi juures olevate veepudelite sildid peavad vaatama tema suunas, on üks paljusid Nadali kiikse. Mõned näited.

45 minutit enne matši käib Nadal külma duši all. Väljakule sammudes peab tal üks reket käes olema. Nadali spordikott peab olema istekoha kõrval maas ja rätiku peal, mitte mingil juhul tooli peal. Ta pühib rätikuga nägu pärast igat punkti, isegi ässa järel. Pauside ajal joob Nadal kahest pudelist, ühes on soe, teises külm vesi. Ta ei tõuse kunagi istmelt püsti enne vastast. Ta ei kõnni kunagi mööda väljakujooni. Austraalia lahtistel pooli vahetades peab Nadal astuma üle kirja Melbourne.