TEEL HÕBEDALE: Rene Zahkna näitas korralikku sõidukiirust ja tabas 90 protsenti märkidest. Foto: Aldo Luud
Talisport
29. jaanuar 2015, 07:00

Rene Zahkna – mees, keda pinged ei murra

20aastane laskesuusataja Rene Zahkna paistab olevat usaldusväärne mees – isegi kui hinge poeb võistlus-ärevus, suudab ta ikkagi oma ära teha. Eile teenis ta järjekordse autasu, kui Otepääl alanud EMil pandi talle juunioride klassis 15 km individuaaldistantsil kaela hõbemedal.

Väärismetalli on ta kogunud juba neljandat hooaega järjest. Seitsme medali hulgas on kõige kirkam eelmisel aastal Nove Mestos saadud kuld, ka see tuli tavadistantsil. Paistab, et Zahkna esineb kõige paremini just siis, kui pinged on haripunktis.

"Edasist vaadates ei pruugi tegelikult hea olla, et kohe medal ära tuli. Ka eelmisel aastal tegin esimese sõidu kullaga endal elu lihtsamaks, aga pärast seda sprindis hoopis kõrbesin. Nüüd olin isegi rohkem närvis, sest varem olin lihtsalt üks teiste seas, aga seekord juba kindel soosik," rääkis Võrust pärit Zahkna pärast hõbedasõitu.

Kõige suuremat heameelt võis muidu enesekriitiline Zahkna tunda korraliku sõidukiiruse üle. Kui varem on ta selles konkurentidele alla jäänud, siis Otepää rajal näitas ta päeva kolmandat tulemust. Nii jäi ta kahe trahviminuti juures kokkuvõttes alla vaid puhtalt lasknud prantslasele Aristide Begue’le, saatusekaaslasi aga edestas.

Kas kaks möödalasku on hea või halb?

Zahknat abistab märkimisväärselt suur tiim – lisaks n-ö tavatreeneritele Tõnu Pääsukesele, Ants Orassonile ja isale Hillar Zahknale on noormehe edus roll ka Nõmme laskesuusaklubi Biathlon rootslasest laskmistreeneril Stefan Gunnaril. "Mida suurem võistlus, seda rohkem suudab ta endast välja pigistada. Eesti meistrivõistlustel ei pruugi ta midagi võimsat näidata, aga kui tiitlid on mängus, siis on kohe teine asi," selgitas ta Zahkna trumpi.

"Kaks möödalasku on päris hea tulemus, minu hinnangul jääb see limiidi sisse," lisas Zahknat kaks aastat juhendanud endine Rootsi laskesuusakoondislane.

Hõbedaomanik ise oli teist meelt: "Pettunud ei ole, teine koht on muidugi superhea, aga soorituse üle päris õnnelik ei ole. Eksisin kahel korral, aga tean, et olen võimeline kõik tiirud nulliga laskma," oli ta esmalt pahur. Teisest küljest märkis Zahkna, et äkki on isegi hea, et ideaalist kaugel oleva esitusega nii hea koht tuli.

Vaja ala üles tõsta

Hillar Zahkna, kes on ühtlasi Otepää EMi võistluskomitee esimees, pole tiheda graafiku tõttu poja tegemistega viimasel ajal detailideni kursis olnud ja vaatas juhtunule tagasi pisut teise nurga alt. "Korraldajatele mõjub medal väga motiveerivalt, saime suure töö eest esimese tasu kätte. Oleme näinud ju küll ja veel, kuidas koduradadel põrutakse. Seda enam on Rene medali üle hea meel," sõnas ta.

Maha ei tasu vaikida ka Johan Talihärmi (18.) ja Tarvi Siku (21.) kohti. Koos naisjuunioride seas esikaheksa hulka tõusnud eelmise aasta EM-kulla Tuuli Tomingasega moodustatakse lootustandev seltskond. "Aastatel 1994-1996 sündinute punt on päris kõva ja peame üheskoos suure töö ära tegema, et Eesti laskesuusatamist paremale järjele aidata," tõdes Rene Zahkna.

Laskesuusatamise EM Otepääl

Naisjuunioride 12,5 km tavadistants

1. Viktoria Slivko (Venemaa) 38.41,1 (1 trahviminut) … 8. Tuuli Tomingas +2.23,5 (3) … 21. Regina Oja +4.58,9 (5) … 30. Meril Beilmann +6.28,0 (5) … 37. Kelly Vainlo +8.30,5 (7)

Meesjuunioride 15 km tavadistants

1. Aristide Begue (Prantsusmaa) 39.52,1 (0), 2. Rene Zahkna +1.19,0 (2), 3. Maksim Ivko (Ukraina) +1.25,6 (2) … 18. Johan Talihärm +4.38,8 (4) … 21. Tarvi Sikk +5.20,4 (3) … 37. Peeter Kompus +8.36,6 (5) … 62. Ranel Subka +15.21,4 (10)