LIIDER: Hetk Tartu Rocki novembrikuisest mängust Sofia Lukoiliga, kus Valmo Kriisa kogus 19 punkti, 6 lauapalli, 4 korvisöötu ja 3 vaheltlõiget. On ju koondise tase!Foto: Mari Luud
Korvpall
29. jaanuar 2015, 07:00

Tartu Ülikool/Rocki 40aastane tagamängija esitas Hollandis peetud eurosarjamängus võimsa partii

Valmo Kriisa uuesti korvpallikoondisse? Tiit Sokk: "Midagi ei saa välistada." (15)

Tartu Ülikool/Rocki korvpallimeeskond pidas üleeile Den Boschis EuroChallenge’i vahegrupiturniiri kolmanda mängu kohaliku Shoetersiga ja kaotas lõpusekunditel 77:78. Vähimalgi määral polnud selles aga süüdi Valmo Kriisa, kes tõi Rocki lõpuveerandil mängu tagasi ja kerkis 21 punktiga resultatiivseimaks!

Kohtumine algas tartlaste selge ülekaalu tähe all. Jätkati sealt, kus nädal varem Saraatovis lõpetati, ehk kõik, mis teele saadeti, kukkus korvi. Seisuks 34:19 oli 10 kolmepunktiviskest tabatud 8. Sealhulgas oli vahetusmeeste pingilt sekkunud Kriisa tabanud oma kõik kolm katset.

Sama palju punkte kui vastane terve tiimiga!

Siis andsid tartlased initsiatiivi käest. Poolajavileks kahanes vahe 48:40ni, kolmanda veerandi lõpuks jäid külalised üldse taha 60:64 ja neljanda alguses 60:66. Siis tabas Kriisa kolmese. Järgmisel rünnakul Tanel Sokk teise. Mõlemad meeskonnad olid tükk aega kuival, kuni Kriisa saatis esmalt palli korvi kuuelt meetrilt ning meelitas seejärel kahel korral järjest välja vabavisked ega eksinud – 72:72. 42 sekundit enne lõppu viis Kriisa kolmene Rocki ette 77:76, vanameister oli lõpuveerandil visanud selleks ajaks üksi sama palju punkte kui terve vastasmeeskond kokku!

Den Boschi rünnak tõrjuti tagasi, kuid Augustas Peciukevicius eksis tosin sekundit enne lõppu mõlemal vabaviskel… Ja võõrustajate parim Brandyn Curry tabas kaks sekundit enne lõppu võiduka keskpositsiooniviske.

Rockist tervikuna oli kahju, aga eriti supertöö ära teinud Kriisast.

Mida oleme 40aastase Kriisa esituses sel hooajal veel näinud?

- 19 punkti, 6 lauapalli, 4 korvisöötu ja 3 vaheltlõiget eurosarjahooaja esimese võidu toonud mängus Sofia Lukoiliga (71:59).

- 11 punkti, sealhulgas pool minutit enne lõppu meeskonna juhtima viinud vabavisked võõrsil peetud võidumängus Lukoiliga (75:73).

- 12 punktiga meeskonna resultatiivseim, kui Rock alistas kuu alguses peetud meistriliiga mängus igirivaali BC Kalev/Cramo (66:54).

- Septembris Rakveres peetud kontrollturniiril loobitud 6 kolmest kohaliku Tarva korvi (79:52). Lisaks veel mitu viskekontserti meistriliigas.

Viimati mängis koondises viis aastat tagasi

Mida sellest kõigest järeldada? Loomulikult kõne Eesti koondise peatreenerile Tiit Sokule. Kriisa uuesti koondisse? "Praegusel hetkel ei saa midagi välistada," vastas Sokk. "Kusagil kevadel istume koondise abitreenerite Alar Varraku ja Andres Sõbraga maha ja hakkame arutama, keda suveks võtta. Kriisa on olnud sel hooajal tubli. Soovime EMile võtta kaasa kõik hetke paremad."

Kriisa esindas koondist viimati 2010. aasta suvel, 36aastasena, visates B-divisjonis kolme mängu peale kokku 10 punkti (keskmine mänguaeg 17 minutit). Pärast seda jätkas Sokk nooremate meestega.

Tänavu sügisel peetavast finaalturniirist rääkides on Sokk ühelt poolt andnud mõista, et EM-finaalturniiri eel ega ajal ei hakka ta eksperimenteerima (EMile sõidab 14 meest, tööd alustatakse umbes 16ga) ning teistel on viimastel aastatel välja kujunenud koosseisu vahele raske tulla.

Teisalt on ta rõhutanud, et väga palju otsustab klubihooaeg. Kriisa oleks "vahele tulemise" – see väljend käib pigem noorte kohta – mõttes selge erand, sest tema kogemuste juures poleks koondiseelu ja -skeemidega taaskohanemisel vähimatki kahtlust. Oma suhtumise poolest on ta endiselt kõigile eeskujuks.

Üleeile polnud Kriisa ainus, kellega seoses tekkis koondise-mõte. Meistriliigas alistas Valga Pärnu 86:80, 24 punkti ja 9 lauapalliga hiilgas Viljar Veski. Ja Valga tegevjuht Antti Vasar ütles alaliidu kodulehele: "Loodan, et kui Eesti koondisse hakatakse kandidaate valima, tuleb Veski vähemalt meelde. Selle vormiga võiks temast koondisele kõvasti abi olla."

Kuidas pääseks Rock eurosarjas edasi?

On selge, et Hollandis saadud napp 77:78 kaotus Den Boschilt halvendas oluliselt Tartu Rocki korvpallimeeskonna väljavaateid jõuda taas EuroChallenge’i play-off’i.

Sisuliselt poolelt vaadates pole aga olukord veel sugugi lootusetu. Tõsi, selleks tuleb järgmises voorus kindlasti alistada võõrsil Frankfurdi Skyliners. Ja parem, kui 10 või enama punktiga. Miks?

Saraatovi Avtodor peaks ikkagi olema grupi tugevaim meeskond. Kui ta võidab kõik järelejäänud mängud, tullakse esimeseks. Rocki võidu korral Saksamaal ja Saraatovi edu korral mõlemas kohtumises Den Boschiga näeks tabel enne kaht viimast vooru välja nõnda: Saraatov 3 võitu, Rock ja Frankfurt 2, Den Bosch 1. Siit on lihtne näha, et kui Saraatov alistab Frankfurdi ka kodus ja Rock Den Boschi, saaks tartlased teise koha, kui omavahelistes mängudes Frankfurdiga plussi jäädakse. Kui Rock võidab, aga vähem kui 9 punktiga (kodus kaotati 62:71), tuleb lisaks loota, et Frankfurt kaotab ka võõrsil Den Boschile. Seegi pole võimatu.

Kui aga Frankfurdis kaotatakse, on play-off’i rong enne kaht viimast kodumängu sama hästi kui läinud.