SOOVAHETUS?: Kümnevõistluse olümpiavõitja Bruce Jenner näeb välja nagu naine. Foto: AOP
Kergejõustik
30. jaanuar 2015, 07:00

Väidetavalt soovahetusoperatsioonil käinud olümpiavõitjat Bruce Jennerit meenutavad eestlased, kes koos temaga 1974. aastal Tallinnas võistlesid

Miks tahab Eestiski säranud USA kümnevõistlusäss nüüd naine olla? (14)

Ligi 40 aastat tagasi Tallinnas USA, NSV Liidu ja Saksamaa LV kümnevõistlejate matšil triumfeerinud Bruce Jenner vaimustas spordihuvilisi ning jäi eestlastest rivaalidele – Jaan Lemberile, Toomas Suurvälile ja Toomas Berendsenile – mällu eeskujuna, kellelt on palju õppida. Ühtlasi lummas ameeriklane naisi oma iluga. Nüüd on Jenner väidetavalt käinud soovahetuslõikusel!

Mullu lahutas endine spordi superstaar abielu telemagnaadi Kris Jenneriga (neiupõlves Kardashian – toim). Seejärel on ta end avalikkusele esitlenud naisena, liikudes ringi pikkade juuste, lakitud küünte ja meigitud näoga.

Eile paiskus USA meediasse uudis, et 1976. aasta olümpiavõitja lubab televaatajatel kiigata lahutusjärgsesse ellu, kehastudes tõsielusarja peakangelaseks. Esialgu on saladuseloori kergitatud vähe. Kuuldavasti keskendutakse sarjas suurtele muudatustele Jenneri elus. Hiljemalt juunis selgub, kas ta paljastab soovahetuslõikuse.

Tallinnas oli nagu mušina–krassavitsa

Berendsen ja Lember on Jenneri metamorfoosist teadlikud, Suurväli ütleb, et pole sellest kuulnudki. Ent kõik kolm endist tippkümnevõistlejat on 65aastase ameeriklase kannapöördest pehmelt öeldes jahmunud.

"Nüüd teeb ta kümnevõistlejatele plassi," räägib Berendsen. "Meie vaatame, et kondid koos oleks, aga tema tahab veel kõrges vanuses naiste seitsmevõistlust proovida. Mine tea, miks ta seda teeb. Võib-olla on mängus suur raha? Kui ma olen USAs käinud, on Jenner olnud telereklaamides ja tal oli ka oma saade. Ta on kõva šõumees. Eks ta oli Tallinnaski mušina–krassavitsa (meeskaunitar)!"

1974. aastal võitles Tallinnas Kadrioru staadionil hoopis teistsugune Jenner, kes sai maavõistlusel esikoha maailma hooaja tippmargiga 8308 punkti. Toona imetlesid ja kadestasid teda isegi rivaalid.

Muide, Jenner hullutas Eesti publikut saltoga kaugust hüpates, tuues nii mõnelgi fännil kananaha ihule. "Mina nägin saltoga hüpet esimest korda," tunnistab Suurväli. Lember täiendab: "Loodetud efekti siiski polnud (Jenneri tulemus oli 7.27 – toim) ja see oli ohtlik."

Berendsen, kes vigastas kaugushüppes kanda ja oli lõpubanketil kipsis jalaga, osutab, et Jenner tegi oma kukerpallihüppeid otsasektoris ehk samas kohas, kus praegu asetseb kettaheitering.

7797 punktiga seitsmendaks tulnud Suurväli tõstab esile Jenneri professionaalsust. "Ta oli võistluseks hästi keskendunud. Katsete vahel istus omaette, pea käte vahel. See oli suur õppetund meiesugustele, kes me kogu aeg suhtlesime," arutleb Suurväli.

Maavõistlusel isikliku rekordi 7865 punktile viinud Lember märgib: "Koondise peatreener Igor Ter-Ovanesjan ütles, et võistluse ajal ei ole mõtet Jennerit torkida, sest siis on ta keskendunud etteastele. Täpselt nii oligi!"

Jenner kinkis Eesti sportlastele teibad

Kolm eestlast ütlevad nagu ühest suust, et enne kümnevõistlejakarjääri veesuusatajana USAs laineid löönud Jenner oli väga osav ja suurepärase koordinatsiooniga.

"Kettaheites nägin esimest korda, kuidas inimene võib kõik kolm katset heita ühte kohta," sõnab Suurväli. "Toona jäeti tikud maha ja hiljem mõõdeti. Ja see kõik oli 49 meetri kandis – vapustav stabiilsus!"

Kui areenil oli Jenner proff, siis pärast võistlust muutus ta taas tavaliseks inimeseks, kes suhtles ametivendadega nagu võrdne võrdsetega.

"Koos Jenneriga olid Tallinna tulnud nii naine (esimene abikaasa Chrystie Crownover – toim) kui ka äi, kes oli General Motorsis üks juhtivaid tegelasi," pajatab Lember.

Just Jenneri äi kostitas Eesti kümnevõistlejaid Viru hotellis ning siis jätkus juttu juba kauemaks.

"Jenner oli hea suhtleja," kinnitab Lember. "Ta kinkis meile kaks fiiberteivast ehk niinimetatud sigarit, mis olid eelpaindes. Need jäid minu kasutusse ja püstitasin isikliku rekordi 4.55."

Lemberi jutust selgub, et ta oli Jenneriga kirjavahetuses 1976. aastani, kui suure lombi taga pidi peetama NSV Liidu ja USA maavõistlus. "Jenner andis teada, et võtab meid vastu, sest Tallinnas oli olnud vahva kohtumine," avaldab Lember.

Selleks jõuprooviks olid NSV Liidu koondisse arvatud Lember ja Peeter Põld. Aga suur oli eestlaste pettumus, kui nad kaheteistkümnendal tunnil kuulsid, et võistlus jääb ära.

Ajas kõvasti raha kokku

"Hakkasime juba lennujaama minema, kui öeldi: poisid, lood on nii, et võistlust ei toimugi," meenutab Lember. "Meile räägiti, et ameeriklased ei saanud pärast Montreali olümpiamänge võistkonda kokku. Istusime lennukisse ning sõitsime Tallinna."

Pärast seda Lemberi ja Jenneri suhted katkesid. 1976. aasta oli kümnevõistluses ameeriklase tipphooaeg: ta triumfeeris Montreali mängudel maailmarekordiga 8618 punkti.

Kui pärast Montreali räägiti, et legendaarne NSV Liidu kümnevõistleja Nikolai Avilov hakkab valmistuma oma neljandaks olümpiaks, torkas Jenner: mul on juba neli miljonit dollarit!

"Nõukogude ühiskonnas võis saada autoostuloa, aga see ei saanud olla mingi eriline eesmärk, millele elu rajada," nendib Suurväli.

Jenner on elus liikunud nagu ameerika mägedel. Kolmest abielust on tal kokku kuus last. "Olen kuulnud, et vahepeal kimbutasid Jennerit alkoholiprobleemid, aga need on ka sellised jutud, mida naised turul rääkisid," mainib Suurväli muigamisi.

Kuid väidetav soovahetus on tegu, mida poleks vist keegi Jennerilt oodanud.

"Rääkisin sellest isegi oma abikaasaga. Mina ise olen klassikalise kooselu pooldaja. Kuid maailm on nii palju muutunud ja nendel teemadel ma sõna ei võta," võtab Lember teema kokku.