RARITEET: Maria Šarapova (vasakul) ja Serena Williams on suurturniiride finaalis varem kohtunud neljal korral ja ainus venelanna võit pärineb 2004. aasta Wimbledonist. Foto: AOP
Tennis
30. jaanuar 2015, 07:00

Kas Maria Šarapova vabaneb luupainajast? (4)

Aasta esimese Suure slämmi tenniseturniiri finaalis kohtuvad maailma hetke kaks parimat naistennisisti. Ajalugu annab Serena Williamsile Maria Šarapova ees hiiglasliku eelise

Austraalia lahtiste meistrivõistluste naistšempioniks kroonitakse kas maailma edetabeli esinumber Serena Williams või teine reket Maria Šarapova. Paraku on kaheldav, kas kahe hetke tugevaima naistennisisti duell kujuneb põnevaks, sest viimased 15 omavahelist matši on lõppenud ameeriklanna võiduga.

Šarapova ainsad kaks triumfi jäävad 2004. aastasse. Vahepeal on Williams kuus aastat noorema venelanna suutnud teiste seas alistada Austraalia ja Prantsusmaa lahtiste, Londoni olümpiamängude ja kahe aastalõputurniiri finaalis. Ent kõik seeriad on loodud lõppema.

"Mu enesekindlus on Suure slämmi finaaliks päris kõrgel. Vahet pole, kes on vastane või kui kergelt öeldes õudne mu ajalugu temaga on," ei hakanud Šarapova oma kuiva kümnendit maha salgama. "Ma jõudsin finaali põhjusega ja annan endast kõik, et tiitel võita," rõhutas 27aastane Šarapova, et Williamsit ta ei pelga.

Oma kuuendat Suure slämmi meistritiitlit jahtiv Šarapova pidi turniiri seni ainsa ehmatuse üle elama teises ringis, kus maailma 150. reket Aleksandra Panova omas otsustavas setis suisa matšpali. Pärast kaasmaalase alistamist on kõik kulgenud kui lepase reega ja poolfinaalis sõitis Šarapova 87 minutiga üle kaasmaalasest Jelena Makarovast 6:3, 6:2.

Ka Williamsil pole seni olnud just keeruline turniir. Kuue mängu jooksul on ta kaotanud kaks setti. Kolmas oli lähedal eilses poolfinaalis, kui 19aastane Madison Keys surus avaseti 6:6 viigini, ent Williams võitis esmalt kiire lõppmängu 7:5 ja siis 6:2 kähkukaga ka matši.

"Ma pole nii ammu siin finaalis mänginud. Plaanin nüüd puhata ja mängida nii hästi, kui suudan," oli Williams tulemusega rahul. Tiitlimatšis võib naiste vahel oodata kõva servilahingut, kusjuures eelis on ameeriklannal: tema on seni löönud 27 ässa Šarapova 24 vastu, ent topeltvigade vahe on kolossaalne: Williamsil on neid 8, Šarapoval suisa 30!

Muus statistikas on naiste turniir olnud võrdne.

Moraalse võidu on Williams aga juba enne esikohamängu saanud: finaalipääsuga kindlustas ameeriklanna, et isegi kui Šarapova peaks Melbourne’is triumfeerima, ei tõuse ta uuel nädalal maailma edetabelis Williamsist mööda esimeseks.

Meeste üksikmängus sai kuues reket Andy Murray poolfinaalis jagu seitsmendana asetatud Tomas Berdychist 6:7 (6:8), 6:0, 6:3, 7:5 ning saab mängida karjääri kolmandale slämmitiitlile. Austraalias ei ole briti statistika olnud särav: kolmest finaalist pole ta ühtegi võitnud. Kelle vastu ta kurba seeriat murdma hakkab, selgub täna, kui kohtuvad Stanislas Wawrinka ja Novak Djokovic.