MEELELAHUTUS!: Homse ameerika jalgpalli profiliiga NFL finaalmatši Super Bowl vaheajal esineb publikule laulja Katy Perry. Loodetavasti ilusamas kostüümis. Foto: AOP
NFL ameerika jalgpalli liiga
31. jaanuar 2015, 07:00

30 põhjust, miks Super Bowl on tõesti väga-väga super! (5)

Leiba ja tsirkust! Juba vanad roomlased mõistsid, mis on rahva lõbustamiseks kõige olulisem. Jänkid on leiva asendanud hamburgerite ja pitsaga, ent tsirkust pakutakse pööblile jätkuvalt – pühapäeval mängitakse 49. Super Bowl!

Kuigi Cincinnati Bengalsi meeskonda kuuluv Margus Hunt on ameerika jalgpalli profiliiga NFLi Eesti spordisõbrale võrreldes kahe aasta taguse ajaga märgatavalt kodusemaks muutnud, jääb Super Bowli massiivsus ja tähendus meile ilmselt lõpuni hoomamatuks.

Kui muus maailmas meelitab mäng telerite ette kokku vaid ligi kümme miljonit andunud fänni, siis Ameerikas jälgib Super Bowli vähemalt iga kolmas inimene. Mis on ühe neli tundi kestva spordisündmuse juures nõnda fenomenaalset? Saame sellega lähemalt tuttavaks!

* Vaheajal esineb staadionimurul USA poplaulja Katy Perry, kes ei teeni selle eest halli krossigi. Vastupidi. Kõlakad ütlevad, et Perry peab esinemise eest peale maksma, sest paremat reklaami artistile pole olemas.

* Esimese superstaarina oli 1993. aastal vaheajašõu Michael Jacksoni päralt. Esimese 26 Super Bowli ajal esinesid meelelahutuseks peamiselt üli- ja keskkooliorkestrid.

* 2004 lõõritasid vaheajal Janet Jackson ja Justin Timberlake, kes tegid ülemaailmses otse-eetris veidi nalja – Timberlake paljastas Jacksoni parema tissi. Pärast tissiskandaali läheb Super Bowl eetrisse mõneteistkümne sekundilise nihkega, et tsensorid saaksid vajadusel eetri (paljast ihust) puhtaks rookida.

* Homseks telepublikuks ennustatakse vähemalt 110 miljonit, mis on traditsiooniliselt USA teleaasta rekord. Maailma mastaabis on tulemus aga kööga – kahe nädala pärast toimuvat Austraalia – India kriketimängu jälgib üle miljardi vaataja.

* 30 sekundit kestva reklaamklipi – neid jõuab nelja ja poole tunni jooksul näidata mitukümmend tükki – eest tuleb välja köhida 4,5 miljonit dollarit. Minutilise klipi eest 9 miljonit. Huvilistest pole seni puudust tulnud.

* "Oleme veendunud, et telemaailmas pole mitte midagi väärtuslikumat kui NFL. Mitte midagi," teatas tunnustatud USA meediaanalüütik Michael Nathanson, kui selgitas, miks loodab NFL oma praeguse aastase kogutulu 10 miljardi dollari pealt 2025. aastaks 25 miljardile kergitada.

* Võrdluseks olgu öeldud, et korvpalliliiga NBA aastane kogutulu on 4 ja pesapalliliiga MLB kogutulu 7 miljardit dollarit. Aga pidagem meeles, et kui NBAs peab iga meeskond põhihooajal 82 ja MLBs 162, siis NFLis ainult 16 mängu.

* Super Bowli ajal süüakse USAs ära 1,25 miljardit kanatiiba. Eeldades, et ühel kanal on kaks tiiba, läheb vaja 625 000 000 kana.

* Pintslisse pistetakse ka üle 5 miljoni kilo kartulikrõpse (ja koos nendega ka

2 miljonit kilo rasva), 3,7 miljonit kilo nachosid, 1,5 miljonit kilo popkorni, 1,1 miljonit kilo pähkleid. USA kolm suuremat pitsaketti küpsetavat pühapäeval 4,4 miljonit pitsat.

* Õlut juuakse kah. 51,7 miljonit. Mitte pudelit. Mitte liitrit. Kasti. Jah, kasti!

* Mängupaigas toob mööda treppe ringi jooksev müüja õllepurgi pealtvaatajale kätte 14 dollari eest.

* Keskjoone kandis asuva istekoha pilet maksab 10 000 (!) dollarit. Loožikohad mitu(kümmend) korda rohkem.

* 1967. aastal mängitud esimest Super Bowli pääses vaatama 6 dollari eest ja staadion oli veerandtühi.

* Mängu võõrustav Arizona ülikooli staadion mahutab veidi üle 70 000 pealtvaataja.

* Kõigi aegade rekordpublik on 103 985, mis pärineb 1980. aastast, kui finaalmatš peeti Los Angelese Rose Bowli staadionil.

* Ülekanne tehakse 34 keeles. Eesti keel praegu kahjuks nende sekka ei kuulu.

* Legendaarse treeneri Vince Lombardi järgi nimetatud võidukarikas kaalub 3,2 kg, on väärt 25 000 dollarit ja selle valmistab igal aastal Tiffany juveeliäri.

* Matši jooksul kasutatakse 108 lopergust jalgpalli.

* Kõige külmem Super Bowl oli 1972. aastal, kui New Orleansis oli neljakraadine kehv suusailm.

* Tänavuseks mänguks ennustatakse 21 soojakraadi. Kui peaks sadama vihma, saab staadionile katuse peale tõmmata.

* NFLi kuuluvast 32 meeskonnast pole 48 finaalmatši jooksul võidurõõmu kogenud 13 (sh Hundi klubi Bengals).

* Kõige enam Super Bowle (6) on võitnud Pittsburgh Steelers.

* Neli meeskonda (Cleveland Browns, Detroit Lions, Jacksonville Jaguars ja Houston Texans) pole Super Bowlil kunagi mänginud. Kaks klubi (Minnesota Vikings ja Buffalo Bills) on kaotanud kõik neli finaali, kus osalenud. Kumb on valusam?

* Mitte ükski Super Bowl pole läinud lisaajale. Kui seda ei juhtu ka homme, saavad matši Eestis jälgivad inimesed juba esmaspäeva hommikul kell kuus magama minna!

* Ükski meeskond pole tiitlit võitnud oma kodustaadionil. Järgmisel aastal on selleks võimalus San Francisco 49ersil.

* Esimese Super Bowli (Green Bay Packers – Kansas City Chiefs 35:10) ametlikule videokoopiale salvestati peagi peale seebiooper. 2011 avastati õnneks uus koopia.

* Kõige ühepoolsem finaal toimus 1990 (San Francisco 49ers – Denver Broncos 55:10), kõige tasavägisem 1991 (New York Giants – Buffalo Bills 20:19).

* Super Bowle reastatakse rooma numbreid kasutades (tänavune 49. on näiteks Super Bowl XLIX), ent järgmisel aastal sellest loobutakse ja juubelimatši ametlik nimetus on

* Super Bowl 50, mitte "igav" Super Bowl L.

* Võitjameeskond saab NFLi käest kuni 150 briljantidega kuldsõrmust. Tükihind: 1500 dollarit.

* Ameerika jalgpallis visatakse iga matši eel münti, mis otsustab, kes alustab. 48 senise Super Bowli lõikes on kull ja kiri 24:24 viigis.

Margus Hunt: tuleb hea mäng!

New England Patriotsi ja Seattle Seahawksi tee Super Bowlini oli erinev kui öö ja päev: esimene murdis konverentsifinaalis ülikindlalt 45:7 maha Indianapolis Coltsi, teine hammustas alles lisaajal 28:22 läbi Green Bay Packersi pähkli.

"Ma arvan, et tuleb hea mäng, sest mõlemal meeskonnal on väga tugevad kaitseliinid," hindab duelli Cincinnati Bengalsi kaitsja Margus Hunt.

Mõlemad meeskonnad saavad uhkustada kuulsate mängujuhtidega: Patriotsi Tom Brady on võitnud kolm Super Bowli, Seahawksi vaid 26aastane Russell Wilson sai mullu kirja oma esimese. Siiski peituvad kohtumise võtmeküsimused Hundi hinnangul neist staaridest kaugemal: "Mängujuht peab teadma, mis väljakul toimub, aga seal on nii palju erinevaid nüansse.

Kui mäng läbi ja quarterbacki kaotuses süüdistatakse, siis on see täiesti vale." Niisiis, kes võidab? "Seahawks," arvab Hunt.