RÕÕMUS: Grete Udras täitis sise-EMi normi.Foto: Tairo Lutter
Kergejõustik
2. veebruar 2015, 07:00

Kõrgushüppaja täitis avavõistlusel EMi normi 1.86

EMi pilet taskus: Grete Udras hüppas Tallinnast Prahasse (4)

Mullu väli-EMil lõppvõistlusele jõudnud kõrgushüppaja Grete Udras lõpetas sügisel koostöö treener Mehis Viruga ja jätkas tippupürgimist elukaaslase Mikk–Mihkel Arro juhendamisel. "Ei teadnud, mida talvel oodata, pigem pöörasime pilgu suve poole," ütles Udras, kes täitis eile Tallinnas sise-EMi normi 1.86.

26aastasele Udrasele ei sobinud Viru metoodika. "Olen kogenud sportlane ja mul on olnud palju treenereid," rääkis ta. "Tahan tegelda kerge-, mitte raskejõustikuga. Mulle meeldib joosta ja metsas olla."

Udras otsustas ka tehnikat muuta. "Mu parim treener on olnud Andrei Nazarov," lausus ta. "Mitte ainult sellepärast, et hüppasin tema juhendamisel 1.92. Tegelikult sobisid Andrei treeningud mulle kõige rohkem. Nüüd üritan jälle samamoodi hüpata."

Tublid tulevikulootused

Samas tuleb Udrasel tehnika lihvimisega palju vaeva näha. Eile alistas ta Eesti klubide karikavõistlustel 1.84 kolmandal katsel õnnega pooleks, latt värises tugevast puutest kaua.

"Olen ebakindel ja kardan hüpata. Kuid 1.86-l oli hea katse, mis näitas, kuhu pürin. Selle hüppega oleks võinud ka 1.90st jagu saada. Aga oleks on paha poiss. Pärast 1.86 ületamist tekkis väike pingelangus."

Nüüd saab Udras rahulikult vormi timmida, märtsi alguses Tšehhis toimuva EMi pääse on tal taskus.

Praha lennukist kaheksa senti­meetri kaugusele jäi kaugushüppaja Rain Kask: ta võidutses 7.67ga, EMi norm on 7.75.

"Kahel esimesel katsel oli norm täis, aga varvas oli natuke pakul," osutas ta napilt üleastutud hüpetele. "Arvan, et mind saadetaks ka praeguse tulemusega EMile, kuid ma pole sellest huvitatud. Kaks korda on mind niisama tiitlivõistlusele viidud. Nüüd tahan normi täita!"

Kase treener Harry Seinberg rehmas käega. "Üheteistkümne sammuga hüppab poiss trennis 7.40, seitsmeteistkümne sammuga peaks 7.80 kindlasti tulema," lausus Seinberg.

16aastase Hans-Christian Hausenbergi kohta võib öelda, et mees nagu orkester. Ta võistles kolme tunni jooksul neljal alal.

Äsja Hispaaniast laagrist naasnud tartlane püstitas kaugushüppes Eesti A-klassi sise­rekordi 7.49 ja võistles seejärel samal ajal nii teivas- (4.75) kui ka kolmikhüppes (14.83) ning osales Tartu Kalevi koosseisus 4 x 200 m jooksus.

"Väga jube oli, kuid ikka sain hakkama!" sõnas Hausenberg ja lisas, et nii paljudel aladel osalemine oli klubi otsus, millest ta sai teada võistluspäeva hommikul.

Hausenberg on hooaja alguses olnud heas vormis, kaugushüppes on ta A-klassi rekordit parandanud kaks korda. Juba reedel stardib Hausenberg Eesti mitmevõistluse meistrivõistlustel. "5500 punkti on peaeesmärk," rääkis ta.

Jagor jooksis väledalt

Tulevikulootustest oli heas vormis ka jaanuaris 17aastaseks saanud Sander Moldau, kes püstitas teivashüppes Eesti A-klassi rekordi 5.05. 14aastane Lishanna Ilves alistas 40 aastat püsinud B-klassi kaugushüpperekordi, saades kirja 5.84.

Suvel üllatuspommi lõhanud ja 400 m tõkkejooksus EMile pääsenud Jaak-Heinrich Jagor uuendas isiklikku rekordit tõkke­sprindis ja 400 m jooksus, tema ajad olid vastavalt 8,26 ja 48,86.

"Tõkkejooksus ei olnud klubil kedagi välja panna ja ala pakuti minule," märkis Jagor. "Ma polnud tõkkesprinti paar aastat praktiseerinud. Tegime treener Mehis Viruga ühe trenni ja tuli hea tulemus. 400 meetrit oli nagu alati kirss tordil. Meeldiv aeg, mis andis kindlust, et suvel on võimalik 400 m tõkkeid joosta alla 50 sekundi."

Kuulitõuke 15.78ga võitnud Kätlin Piirimäe tegi ettevalmistuses muudatusi. "Tehnika võtsin tükkideks. Kui varem tõukasin üle pöia, siis nüüd proovin kandu rohkem kasutada."