JEE!: Kalevlased on taas kord palli korvi saatnud ja nende tribüünil kaasa elavad kaasad toimuvaga rahul. Esireas on Gregor Arbeti elukaaslane Ly koos poeg Geroniga, taga (paremalt) Rain Veidemani ja abi­treener Rait Käbini elukaaslased Liisa ja Margit.Foto: Arno Saar
Korvpall
2. veebruar 2015, 07:00

Kalevi korvpallurite elukaaslased vaatasid rõõmsalt pealt, kuidas nende kallimad Nižni Novgorodi korvi palle täis ladusid

Arbeti ja Veidemani elukaaslased Kalevi mängust: "USKUMATU!" (6)

Kui mehepojad teinekord nina püsti ajavad, ühmavad nad, et naised ei jaga spordist midagi. Aga kindlasti jagavad korvpallurite kaasad, kes on päevast päeva mängu sees ja alati saalis kallimatele kaasa elamas. Eile pakkusid mehed neile unustamatu elamuse.

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond võtab kodusaalis vastu Nižni Novgorodi ja enne avavilet liiga suuri edulootusi ju pole. Kui Kalev esimese poolaja lõpu eel Euroliiga meeskonna vastu peaaegu kümnepunktilise vahe sisse teeb, õhkab Gregor Arbeti elukaaslane Ly: "Palun pange nüüd mäng seisma ja lähme selle tulemuse pealt koju! Gregor just ütles enne mängu, et oleks vaja ühte üllatusvõitu. Kui mehed täna ära võtaksid, oleks see täielik preemia! Nad ju loodavad play-off’i pääseda."

Vaheajaks näitab tabloo 49:38 ja Rain Veidemani elukaaslane Liisa rõõmustab: "Super!"

Tuli ka armastus korvpalli vastu

Teisel poolajal jätkub korvisadu, piigad saavad üha hõisata ning mõni minut enne lõppu kaob ka pinge. "Uskumatu!" hüüavad Ly ja Liisa pärast lõpuvilet kui ühest suust – tabloo näitab tõepoolest uskumatuid numbreid 110:76. Liisa tähendab elutargalt, et peab edaspidi alati panema selga sama fännisärgi, mida ta eile kandis.

Nii Ly kui ka Liisa tunnistavad, et tõeline korvpallihuvi tekkis neil pärast Gregori ja Rainiga tutvumist, aga nüüd on korvpall nad ära võlunud küll.

Ly hea sõbranna on Kristjan Kanguri abikaasa ning ta ütleb, et ettekujutus korvpalluri pere elust oli seetõttu juba varasemast olemas. "Teadsin, mis mind ees ootab. Eriti klubihooajal võib elutempo olla vahel väga pingeline, kohati tuleb teha kompromisse. Näiteks soovisime minna aastavahetuseks Kanguritele Itaaliasse külla, aga seekord ei õnnestunud. Varem oleme käinud nii Milanos kui ka Sienas, ja sealne kaasaelamise kogemus on ikka hoopis teistsugune!"

Liisa hakkas korvpalli vastu suuremat huvi tundma siis, kui nende grupp valiti Rakvere Tarva tantsutüdrukuteks. "Praegu ei kujutaks ma elu selle mänguta ettegi! Kui saad juba võistkonna tantsutüdrukuks, siis tekib huvi ja elad ikka kaasa," räägib neljandast eluaastast tantsimisega tegelnud Liisa, kes pärast Tallinna kolimist siirdus TTÜ gruppi.

Kui Kalev ja TTÜ omavahel kohtuvad, kumma poolt Liisa nüüd on? "Ikka Kalevi poolt, esmalt hoian pöialt Rainile," naeratab ta. "Aga TTÜ on kohe järgmine!"

Ly kiidab, et tänu korvpallile on tema ellu tulnud väga palju uusi tuttavaid. Nii nagu Kalevi ja Eesti koondise mängijad suhtlevad omavahel palju, nii ka nende abikaasad-elukaaslased. "Olen praegu lapsega kodus, aga sotsiaalne elu pole jäänud kübetki tagaplaanile. Mängud on mõnus koht kokkusaamiseks."

Pojal kõik korvpallurite liigutused selged

Poolteiseaastane Geron Arbet istub mängu ajal mõnda aega ema Ly ja vanaema Anu süles, kuid suurema osa ajast toimetab oma asju. "Kodus üks mäng käib kogu aeg, tal on kõik korvpallurite liigutused selged," lausub Ly. "Ta teeb rünnakul viske ära ja siis jookseb kaitsesse tagasi. Kui oleme poes kommiriiulite vahel, tunneb Geron Kalevi logo ära ja hõiskab: jee-jee! Kodus peab tal fännisärk teinekord 24 tundi järjest seljas olema, ainult magamise ajaks võtame ära.

Korvpall on elustiil. Mäng annab sellise adrenaliini, kogu aeg toimub midagi. Piltlikult öeldes jätab süda mõnikord löögi vahele."

Liisa rõhutab, et tantsijad ja korvpallurid vajavad ühtmoodi tiimitööd. Tema on kodus pigem ikka kuulaja rollis. "Kui mäng ebaõnnestub, siis Rain minu peal end välja ei ela. Emotsioonid jäävad väljakule, ta on spordisaalist väljaspool rahulik inimene. Vigastuse ajal ihkas ta kiirelt platsile naasta ja teda tuli natuke tagasi hoida. Ta harjutas hoolsalt ja paranes ennustatust kiiremini."

Ly ütleb, et kui Gregor on kehvalt mänginud, ei hakka ta haletsema: oh, pole hullu! "Mõnikord tundub, et lähen tema ellu liiga palju sisse, aga talle meeldib, kui vahel torgin. Mõni kaotus võib olla väga vastik, aga kui Gregor teab, et tema tegi oma maksimumi ära, siis ergutan: pea püsti ja elu läheb edasi!"

Gregor viskab 25, Rain 22 punkti, Nižni vastu mängivad kõik oma koha auga välja. 26 silmaga kerkib resultatiivseimaks Frank Elegar. Kalevlaste naispere on rohkem kui rahul.

Riias läheb peoks!

Ning mida Ly, Liisa ja teised koondislaste naised hingevärinal ootavad, on muidugi septembrikuu ja Riias peetav EM. "Klubi on tore, aga koondisemängud midagi erilist," resümeerib Ly. Ka paljudel tema sõpradel-tuttavatel on EMi piletid soetatud ja hotellikohad broneeritud.