FC Augsburgi keskkaitsja Ragnar Klavan võitlemas Dortmundi Borussia ründaja Ciro Immobilega.Foto: Frank Augstein
Jalgpall
5. veebruar 2015, 12:48

INTERVJUU | Ragnar Klavan tegi Dortmundi Borussia vastu superesituse haigusvimma kiuste (1)

Eesti jalgpallikoondise kapten Ragnar Klavan oli kolmapäeva õhtul keskne tegelane, kui FC Augsburg alistas Saksamaa Bundesliha 19. voorus 1:0 Dortmundi Borussia. Õhtulehe ahjusoe intervjuu Eesti spordi hetke suurima tegijaga.

Tere Ragnar, veelkord palju õnne võidu puhul. Kas magada oled saanud?

Natuke olen saanud. Jäime Dortmundi, et taastumist optimiseerida. Sain natuke sõba silmale küll.

Kui pärast mängu esimest korda telefoni vaatasid, siis mis pilt seal avanes?

Võib-olla olid mõned sõnumid rohkem kui tavaliselt. Just ajakirjanike poolt. Sõbrad ja perekond, kes peaaegu igat mu mängu vaatavad, saadavad niikuinii alati.

Mis oli eilse võimsa võidu võti?

Ikka seesama, mis meid nii eelmisel kui ka käesoleval hooajal on alati edasi viinud. Meeskonnavaim. Ja see, et iga mängija annab endast maksimumi kuni viimase sekundini. Eilne mängu lõppfaas oli väga raske ja hektiline, aga kõik mehed andsid endast maksimumi.

See oli üks osa, mis meid ilusa tulemuseni viis. Teiseks osaks on praegu Dortmundi Borussia maailmaklassi mängijatega toimuv. Neil lasuv surve on tohutult suur. Nende mängu aasta-kahe tagusega võrreldes on vahe ikka väga suur.

Kas võib öelda, et eilse mäng lõpufaasis, pärast seda kui Christoph Jankeri eemaldamise tõttu vähemusse jäite, tuli sulle kasuks Eesti koondise kool, sest rahvusmeeskonna ridades on olukord, kus tuleb vastase teerulliga silmitsi seista, sulle tuttav?

Seda küll. Eile seisime päris pikalt oma kasti ees ja võitlesime nii, kuidas suutsime. Eesti eest kah selliseid mänge ette tulnud.

Ütlesid, et Borussia mängijatel lasub tohutu surve. Milles see väljakul nende vahetult võideldes avaldus?

Võitluses olid kõik Borussia mehed väga motiveeritud, sest nad saavad aru, mis situatsioonis klubi on. Aga kõige paremini peegeldus see surve näiteks Pierre-Emerick Aubameyangi ja Henrik Mkhitarjani puhul. Aasta-kahe eest ei teinud need mehed peaaegu ainsatki lihtsat sööduviga. Eile tegid nad neid väga palju ja lihtsates situatsioonides. Tohutut surve mõjub nende enesekindlusele. Just need lihtsad sööduvead jäid mulle silma.

Kuivõrd kõrgele sa eilse mängu oma isiklikus võitude hierarhias asetad?

Kindlasti tipu kanti. Vastas oli ikkagi Dortmundi Borussia. Kuigi naljaga pooleks võttes on tegu Bundesliga viimase satsiga. Aga võit oli meile väga tähtis. Augsburg polnud kunagi Bundesligas Borussiat võitnud. Mullu tegime nendega võõrsil viigi, tänavu kodus kaotasime. Väga tähtis võit ja väga tähtis emotsioon. Ning veel sellise publiku ees saavutatud.

Klavan on karjääri jooksul suurusjärgu võrra suurema publiku ees mänginud vaid korra – siis, kui Eesti kaotas 2007 Wembley'l 86 655 inimese ees Inglismaale 0:3. Eilset kohtumist jälgis Westfaleni staadionil 80 667 pealtvaatajat.

On see võit Augsburgi edasist hooaega silmas pidades psühholoogiline relv, mis konkurente teie võimsuses veenab?

Aitab kindlasti väga palju kaasa. Eilset mängu vaatasid väga palju inimesed mitte ainult Saksamaal, vaid üle maailma. Vaadati just Borussiat, kes oli teinud eelmises voorus Leverkuseni Bayeriga viigi. Paljud arvasid, et nüüd on aeg, kui nad saavad ree peale tagasi. Aga meie tegime kõik endast oleneva, et see nii ei läinud.

Aga meie relvaks pole mitte ainuüksi eilne võit Borussia üle, vaid terve seeria, mille oleme üles ehitanud. See, et suudame praktiliselt kõigile vastupanu osutada, annab enesekindlust juurde ja näitab kõigile, kui hea meeskond oleme.

Lisaks Augsburgi meeskonnale lõikavad sääraste võitudega profiiti ka selle mängijad. Kindlasti vaatasid eilset matši ka maailma tähtsaimate jalgpalliklubide tähtsaimad otsustajad. Kuivõrd palju säärased mõtted sulle pähe tikuvad?

Praegusel hetkel kindlasti ei tiku. Üleminekuaken on ju kinni, enam pole midagi mõelda. Aga kindlasti on loogiline, et kui hästi mängid, siis jääd kellelegi silma. Ent suuremat tähelepanu pole ma sellele osutanud.

Kas oled kursis, et saksakeelne Eurosport valis sind Bundesliga 19. vooru sümboolsesse koosseisu ja statistikaportaal whoscored.com tunnistas su kohtumise parimaks mängijaks?

Ohhoo! Seda on tore kuulda! Eriti arvestades, et mängu algus oli mul suhteliselt rabe ja passiivne – sain ju hakkama totra pallikaotusega. Aga pärast seda suutsin end uuesti mängu tuua. Tuli vist hästi välja jah, kui taga nulli hoidsime!

Kuulen su häälest, et oled veidi nohune.

Mängueelsel ööl suutsin natuke haigeks jääda. Kohtumise algus oli päris raske – jalad olid tühjad ja haigusvimm andis sees tunda. Aga lõpuks said adrenaliin ja kõik muu sellega kaasnev haigusest võitu.

Millegi suurega tegemist ei ole. Voodist püsti tõusmisega probleeme pole ja pühapäevane mäng Frankfurtiga ohus kah mitte. Vaja lihtsalt korralikult taastuda ja puhata.

Veelkord aitäh, oli väga võimas elamus!

Päris lahe jah. Borussia leeri mängujärgsed emotsioonid olid muidugi hoopis teistsugused. Kaks aastat tagasi olid nad terve maailma jalgpalli üllatajad ja sümpatiseerisid kõigile. Aga Borussia fännid selles staadioni nurgas, kus me oma toetajaid tänasime, aplodeerisid igatahes meile kah. Nad olid väga super meie vastu.