Kaire Vilgats ja Annely Adermann Pirital Tartu maratoniks valmistumas. Foto: Erakogu
Spordivaria
5. veebruar 2015, 16:19

Suusapüssid Kaire Vilgats ja Annely Adermann on taas Tartu maratoni stardis (15)

Kui TV3 uudisteankur Annely Adermann kolm aastat tagasi esimest korda Tartu maratoni kõige lühemal ehk 16-kilomeetrisel distantsil osales, polnud tal aimugi, et ta suusatamisest sellisesse sõltuvusse satub.

Eelmisel aastal ühines temaga oma elu esimesed suusasammud teinud laulja Kaire Vilgats ning sel aastal on mõlemad taas stardis tõestamaks, et „tähtis pole võit, vaid sõit”. Need sõnad pärinevad Adermanni suust, kelle sõnul võib „suusapüsse” sel aastal teistest eristada tema enda kootud tutimütside poolest. „Kui rajal meist mööda tuhisete, siis teadke, et asi pole selles, et me ei jõuaks kihutada, vaid me suhtume suusatamisse mõnuga!” lisas Adermann.

„Suusapüssid” treenivad kolmandat aastat Jaak Mae suusakooli treeneri Ave Ojasoone käe all. „Olen oma õpilastega üdini rahul ning me tõestame iseendale ja oma õpilastele taas, et kui füüsiline vorm ja vastupidavusnäitajad pole eriti märkimisväärsed, siis õiged tehnikanipid omandanud inimesed võivad suusatada nii, et nägu on naerul ja põsed värskest õhust roosad. Tõdemus on ikka ja jälle: kui inimene oskab kõndida, oskab ta ka suusatada,” sõnas Ojasoon.

Ta lisas, et õpilased Vilgats ja Adermann pole mullu omandatud suusatehnika aluseid sugugi ära unustanud ning selle aasta treeningutel on juba samm edasi astutud. „Püüdsime harjutada rohkem n-ö peaga suusatamist: vältida monotoonselt liigutamist ning rakendada reljeefiga sobivat sõiduviisi ja tehnikat,” selgitas ta.

Lauldes rajal

Kaire Vilgats tahtis eelmisel aastal osaleda Tartu maratoni lühemas, 16-kilomeetrises sõidus ning sai seetõttu esimest korda suusad alla. Sel aastal on ta koos Adermanniga juba üle kolme nädala praktiliselt igal hommikul varavalges Pirita kunstlumest suusaradadel kilomeetreid kogunud. „Kaire on võrratu suusapüss ja mõnusal suusaringil parim kaaslane, kui soovida lisaks niisama vehkimisele näiteks suhelda, laulda ja naerda,” ütles Adermann oma treeningupartnerit iseloomustades.

„Kui võrrelda 16-kilomeetrist sõitu temata ja temaga, siis loomulikult oli mullu koos temaga hoopis teine tera. Ta on visa, ei jää sammugi maha ning on laskumistel minust tunduvalt vapram, ületades end pidevalt. Näiteks on Pirital mitu kurviga laskumist, mis pudiseval rajal tuleb erilise südikusega läbida. Vaat siis näitabki Kaire klassi ja kihutab mäest alla hirmu trotsides. Nagu väike suusatibu oma kollase jopega!”

Tartu maratoni avatud raja sõit toimub juba pühapäeval. Kavas on kolm distantsi: 63, 31 ja 16 kilomeetrit. Seejuures Annely Adermanni ja Kaire Vilgatsi lemmikdistantsi ehk 16-kilomeetrist distantsi, mis algab Palult ja lõpeb Elvas, saabki sõita ainult siis. Tartu maratoni põhisõitude kavas on ainult 63- ja 31-kilomeetrine distants. Need toimuvad juba järgmisel pühapäeval, 15. veebruaril.

„Kuigi Eestimaa on täis suusasõpru, kelle jaoks on aasta tipphetk Tartu maraton, on just avatud raja sõit hobisuusatajate jaoks parim võimalus suusatamist nautida,” ütles Adermann. „Kui tehnika paigas ja suusad hästi määritud, pole muud kunsti, kui kaunilt talvise metsa vahel edasi libiseda ning tunda, kuidas muremõtted peast pühitakse. Värske õhk, tervisesport ja suurepärane seltskond – pean siinkohal silmas treenerit ja suusakolleegi Kaire Vilgatsit –, mis hing siis veel enamat võiks ihata?”

---------------------------------

Tulekul avatud raja sõit

Tartu maratoni avatud raja distantsidele saab Tartu maratoni kodulehel registreeruda reedel kella 17-ni. Laupäeval on võimalik nimesid kirja panna võistluskeskuses Klubi Tartu Maraton büroos (Laulupeo pst 25) ning pühapäeval poolteist tundi enne vastava distantsi starti.

Rohkem infot: www.tartumaraton.ee.