KÕVA MEES: Ragnar Klavan.Foto: AP / Scanpix
Jalgpall
6. veebruar 2015, 07:00

Ragnar Klavan kuulub maailma tippkaitsjate sekka. Kuidas saaks temast mõne tippklubi, näiteks Manchester Unitedi jalgpallur? (27)

Euroopa viies suuremas jalgpalliliigas (Hispaania, Inglismaa, Saksamaa, Itaalia, Prantsusmaa) pole käimasoleval hooajal suuremat muinasjuttu, kui Ragnar Klavani koduklubi FC Augsburgi imeline hooaeg Bundesligas. Eesti rahvusmeeskonna kaptenil on selles muinasjutus kandev roll.

Kolmapäeval noppis Augsburg hooaja 11. võidu, kui võõrsil alistati 1:0 tunamullusel kevadel Meistrite liiga finaalis mänginud Dortmundi Borussia. Võit tõstis Bundesliga väiksuselt teise eelarvega Augsburgi liigatabelis neljandale kohale. Kui hooaeg praegu lõppeks, ootaks Augsburgi Meistrite liiga play-off. Das ist wunderbar!

Endine Eesti koondise keskkaitsja, hooajal 1996-97 Saksamaa 2. Bundesligasse kuulunud Mainzi klubis mänginud Marek Lemsalu ütleb, et Klavani ja Augsburgi viimased esitused on tal karbi lahti jätnud. Kõik on lihtsalt nii võimas.

"Arvan, et Eestis ei hoomata veel täpselt, kui kõrgele tasemele Ragnar on jõudnud. Tänu Mart Poomile saame paremini aru Inglismaa Premier League’i staatusest. Aga ega Bundesliga, kus mängivad enamik suvel Saksamaaga maailmameistriks tulnud jalgpallureid, Inglismaale alla jää.

Augsburg pole vast nii kõlava nimega klubi, kuigi teeb teist järjestikust väga head hooaega. See on vast ainuke iluviga. Aga ikkagi – Saksamaa on valitsev maailmameister! Inglismaa liiga võib olla küll rikkam, aga Bundesliga tase vaieldamatult ülikõva! Ragnar on momendil maailma tippu kuuluv keskkaitsja," ei hoia Lemsalu kiidusõnu tagasi.

Augsburgis vaieldamatu võtmemängija

Eesti jalgpallikoondise eelmine peatreener Tarmo Rüütli kaeb Klavani esitusi tavavaatajast veidi teistmoodi. Kuus aastat oli tema tööks ju Klavani professionaalse pilguga jälgimine. "Mäletan, kuidas mulle üritati öelda, et Ragnarit ei peaks koondises keskkaitsesse panema ja ta ikka ei ole seda tüüpi jalgpallur. Klavan on aga tohutult arenenud ja mängib nüüd Augsburgis positsioonil, mis tähendab jalgpallis võtmemängija staatust.

Ise mõtlesin kogu aeg, et kui Raio Piiroja lõpetab, siis peab Ragnar tema koha keskkaitses üle võtma. Õnneks läks tema karjäär klubirindel sama rada pidi. Nüüd vaatan Ragnari mänge lihtsalt nautimise pärast ja elan talle kaasa. Ta ju sarnaselt minuga Viljandist pärit! Veri on ikka paksem kui vesi," lausub Rüütli.

Pole mingit kahtlust, et Augsburg ja Klavan on teineteise tõusule kaasa aidanud. 2012. aasta suvel Klavani töökohaks saanud Baierimaa vapper väikeklubi on olnud eestlasele ideaalne koht arenemiseks ning keskkaitsja omakorda klubi jaoks oivaline leid. Käimasoleval hooajal on Klavan teinud algusest lõpuni kaasa kõik 19 mängu – pole mingit kahtlust, et tegu on Augsburgi võtmemängijaga.

Aga tippjalgpall kätkeb endas lakkamatut iha tõusta uutele kõrgustele ning viimase paari­kümne aastaga toimunud klubide varaline kihistumine tähendab, et tuhkatriinulugusid, kus tarmuka treeneri ning töökate ja andekate mängijate toel tippu (lähedale) rühkinud väikeklubi seal ka kanda kinnitab, on vähe või üldse mitte. Kui jalgpalluri tase tõuseb, tuleb mingil hetkel vaadata ja mõelda, kas oleks võimalik hakata mängima veelgi kõrgema tasemega klubis.

Et julge hundi rind on rasvane, võtame hüpoteesi sihiks Manchester Unitedi, sest 20kordsel Inglismaa meisterklubil on 1) kaitsjatega ja kaitsemänguga suured probleemid, 2) Klavanit hästi tundev peatreener, 3) Eestis väga palju fänne, kes läheksid arust ära, kui Klavan seal mängima hakkaks.

Suurklubisse? Väga palju sõltub juhusest

Aga järgnev jutt kehtib samavõrd ka teiste Manchester Unitedi mastaapi klubide kohta. Eesti kogenuim jalgpalliagent Tarmo Lehiste rõhutab, et tõelisesse tippklubisse pääsemiseks on vaja peale oskuste ka õnne.

"Väga palju võib sõltuda juhusest. Ragnar on praeguseks kindlasti tasemel, kus ta on tippklubide vaateväljas. Kas tekib võimalus astuda sammu võrra kõrgemale, sõltub juba detailidest – millised on konkreetse klubi vajadused konkreetsel positsioonil, milline on konkreetse treeneri nägemus Ragnarist.

Just selle teise nüansi valguses tundub Manchester United tippklubidest üks loogilisemaid variante, sest sealne peatreener Louis van Gaal tunneb Ragnarit kindlasti rohkem kui tavalist Bundesliga mängijat," räägib Lehiste.

Mäletatavasti ostis Hollandi klubi AZ Alkmaar van Gaali peatreeneriks oleku ajal 2009. aasta jaanuaris Almelo Heracleselt Klavani mängijaõigused. Eestlane tõusis AZis kohe põhikoosseisu ja tuli mõni kuu hiljem Hollandi meistriks.

Klavan on meenutanud, kuidas enne lepingu sõlmimist ulatas van Gaal talle pliiatsi ja käskis paberi peal ette näidata, milline on Klavani meelest AZi mänguskeem. Eestlase põhjalik vastus oli Hollandi jalgpalliprofessori jaoks piisavalt hea ning üleminek sai teoks.

Klavani praegune leping Augsburgiga kehtib 2017. aasta suveni. Lehiste arvates pole loogiline, et Baierimaa väikeklubi lähitulevikus ise ühele oma kroonjuveelile ostjat otsiks. "Tegu on tasemega, kus ostja tuleb külla. Muidugi on üleminekust huvitatud ka jalgpalluri agent, sest iga ülespoole astutud sammuga teenib ta koos mängijaga lisaraha," märgib Lehiste.

Klavani vanus – keskkaitsja sai oktoobris 29aastaseks – hetkel tippklubisse ülemineku puhul probleemiks ei ole. Aga õige varsti juba oleks, arvab Lehiste: "Kui suur klubi ostab kalli raha eest mängija, soovitakse temaga reeglina sõlmida vähemalt nelja-aastane leping. Ragnari passis olevat vanust vaadates peaks säärane üleminek toimuma seega selle või hiljemalt järgmise aasta suvel. Seejärel hakkavad šansid väiksemaks minema."

Olgu rõhutatud, et eelnev jutt kehtib siirdumise kohta absoluutsesse tippu, Meistrite liiga play-off’is figureerivasse klubisse. Augsburgi ja Euroopa 20 tippklubi vahele jääb aga veel üks aste.

"Meistrite liigas osalev klubi oleks maailma tipptase, selles pole kahtlust. Aga kas näiteks Swansea City’sse (hetkel Inglismaa Premier League’i tabelis 9. kohal asetsev klubi – toim) oleks Eesti publiku silmis samm kõrgemale?" esitab Lehiste küsimuse, millele iga jalgpallisõber oma sisemise kompassi järgi vastata saab.

Jalgpallis on üleminekute turg alati segane ja ootamatu, aga mitte rumal. Nagu Klavan ise kõrvalolevas intervjuus märgib – kui hästi mängid, siis jääd ka kõrgetele otsustajatele silma. Eesootav suvi tõotab Eesti jalgpallisõpradele kujuneda põnevaks, sest spekulatsioonid Klavani võimaliku klubivahetuse üle tulevad põhjalikud.

Võrdlus Mart Poomiga

Lõpetuseks sügavalt spekulatiivselt – kuidas suhestub Klavani praegune tase ja saavutused Eesti seni edukaima jalgpalluri Mart Poomi omadega?

Rüütli: "See võrdlus on meelevaldne, sest Ragnari ja Mardi aeg on erinev ja rollid erinevad."

Lemsalu: "Ragnar on Saksamaal olnud tipus lühemat aega kui Mart Inglismaal, aga Raku tuli varem ju ka Hollandi meistriks. Arvan, et Ragnar jõuab Mardi saavutatule üha lähemale. Tavaliselt nähakse tänapäevast saavutust eredamana, aga mäletan ju hästi Mardi tippaegu ja ühele pulgale ma neid veel ei asetaks.

Aga väljakumängijate osas pole küsimustki – Klavan on läbi ajaloo Eesti number üks! Eesti jalgpallile on temasuguseid ja tasemel mängijaid vaja. Mõnda veel juurde."

Mida arvab Poom ise? "Võib-olla on Ragnar minu saavutused juba üle löönud? Kui mina jõudsin tippklubisse ehk Arsenali karjääri lõpus ja olin seal selgelt varumehe rollis, siis loodan, et Ragnar teeb seda põhimehena. Ta on praegu parimas vanuses ja ka tervis on korras. Minul on väga hea meel, et Eestil on selline mängija ja selline kapten. Kõik unistame, et meil oleks mängija, keda teisi- ja kolmapäeva õhtutel Meistrite liigas vaadata. Ragnaril on potentsiaali selleks saada."

Ragnar Klavani ja FC Augsburgi järgmine etteaste toimub pühapäeval, kui koduväljakul võõrustatakse Frankfurdi Eintrachti. 18.30 algavat kohtumist näitab otseülekandes Eurosport 2.