Kristjan Ilves.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Talisport
6. veebruar 2015, 16:53

MMi pronksimees Ilves: ma olin mustas augus! (2)

Täna Almatõs juunioride MMil kahevõistluses pronksmedali võitnud Kristjan Ilves ja tema treener Tambet Pikkor tegutsesid kahel viimasel nädalal targalt. Kui Ilves tõvevoodisse prantsatas, tekkis oht, et hooaja üks olulisemaid etteasteid ebaõnnestub.

"Ma olin neli päeva täitsa audis," meenutab Ilves tagasilööki. "Istusin kodus, jalad seinal. Nüüd tundub, et haigusest oli isegi kasu, sain end välja puhata. Kui oleksin endise hooga edasi uhanud, poleks võib–olla midagi tulnud. Nüüd tegin aga suusarajal väga hea sõidu, edestasin mehi, kes on mulle pannud pika puuga."

Pikkor märgib, et eelmisel nädalal Oberstdorfis harjutades kimbutas Ilvest ikka veel köha. "Haigus lõi harjutamisrütmi sassi, me ei julgenud intensiivset tööd teha. Säästsime Kristjani tervist," sõnab juhendaja.

Pjedestaalile astumisega kulmineerunud päev algas Ilvesele oodatust kehvemini. Proovihüpe oli vilets, võistlusel sai ta kirja 92 meetrit ja läks 5 km pikkusele suusarajale neljandana, norralasest liidrist Jarl Magnus Riibergist 49 sekundit hiljem.

"Väga suurt medalivõimalust enam ei näinud," avaldab Ilves mõtted, mis tal enne suusasõitu peas tiirutasid. "Hüpetes olen olnud suures mustas augus. Pärast Ruka võistlust (novembri lõpus toimunud MK-etapp – toim) pole enam häid hüppeid teinudki. Seda rohkem rõõmustab mind edasiminek suusatamises."

Ent Pikkor uskus hoolealuse medalivõimalusse. "Sisetunne ütles, et kui Kristjan suudab kannatada, siis tuleb medal ka. Staadionile laskudes oli ta kolmas ja läbis trikiga kurve hästi. Lõpus liikus Kristjan liigagi rahulikult. Kui tagapool olnuks teravam poiss, võinuks too medali ära võtta," arutles Pikkor.

Ilvesel oli päeva 11. sõiduaega ning tasuks karjääri teine juunioride MMi pronksmedal. Teise MM-kulla võitis Riiberg, hõbemedali napsas sakslane Jakob Lange, kellele Ilves kaotas vaid 1,1 sekundiga.