VALU: Kui Andy Murray oli Austraalia lahtiste finaali avaservis Djokovici servi murdnud ja kaotusseisu 5:4 vähendanud, kutsus serblane oma valutava pöidla uurimiseks väljakule arstid.Foto: Reuters / Scanpix
Tennis
7. veebruar 2015, 08:00

Eesti tennisetipudki on kogenud tervisega trikitavaid vastaseid

Teeseldud vigastused – kas ainult Novak Djokovici probleem? (4)

Jalgpallurid langevad tihti põlu alla, kui ka väikesest vastase puutest muruvaibal väänlevad. Ent vigastuse ülenäitlemine või sootuks teesklemine ei ole sugugi mitte ainult vutimeeste probleem. Seda näeb ka tipptennises.

Kõige ehtsam näide vigastusega ülepakkumisest pärineb vähem kui nädalatagusest ajast, kui Andy Murray oli Austraalia lahtiste finaali kolmandas setis läinud Novak Djokovici vastu 2:0 juhtima.

Järsku hakkas serblane lonkama, kukkus pikali ja tegi valugrimasse. Murray tundis, et võit on käeulatuses, kaotas keskendumise ja imeliselt tervenenud Djokovic võitis järgmisest kuraditosinast geimist 12 ning sellega ka matši.

Uba: see oli Djokovici taktika

"Oli selge, et tal olid krambid ja ma lubasin sel end veidi häirida. Minu arvates oli see põhjus, miks kaotasin, mitte mu füüsis," oli Murray pärast mängu enda peale pahane.

Aga kas tegu oli ikka vigastusega? Djokovicil on varemgi juhtunud, et just kaotusseisus saab ta kummalisel kombel haiget ja matši pöördehetke terveneb imeliselt.

"Kui see on tõepoolest simuleeritud tegevus, siis ega ta tõesti viisakas ega sportlik pole. Aga selliste pikkade mängude puhul ikka annab vahest siit, vahest sealt tunda," sõnab tennisevaatleja Margus Uba, et ega tegelikult ei tea me ju keegi, mis serblasega juhtus. "Mina Djokovicile midagi ette ei heida. Kõikvõimalikud variandid ja relvad tuleb enda kasuks tööle panna ja seda Djokovic selle finaali ajal ka oskas ja suutis."

Siiski ei lükka Uba tagasi, et teesklemist tänapäeva tennises leiab, ent õnneks mitte liiga palju. "Nimesid nimetamata, aga osad mängijad teevad seda tihedamini kui teised ja mõned mitte kunagi. Aga ära iial ütle iial – kõik oleneb ka ju sellest, kui palju on kaalul. Ja Melbourne’is oli kaalul väga palju."

"Tennis on tipptasemel väga suuresti vaimne lahing ning taktika ja psühholoogiaga Djokovic selle finaali enda kasuks kallutas," lisab Uba.

Pada sõimab katelt

"Ma ei tea, kas Murray on kõige õigem inimene sellest teemast rääkima," arvab Austraaliast juhtunust Eesti parim meestennisist Jürgen Zopp. 2012. aastal oli Murray Prantsusmaa lahtiste teises ringis Jarkko Niemineni vastu 0:4 taga, kui kutsus seljaprobleemi tõttu väljakule arstid. Kas tohtrid tegid imetööd või paranes Murray ise, ent pärast avaseti 1:6 kaotust kuulusid järgmised kolm kindlalt talle.

Zoppile meenub oma karjäärist vaid üks kord, kui ta on arstipausi pidanud pidama nõnda, et midagi tõsist lahti ei olnud. "Ükskord Wimbledonis libisesin ma küünarnuki närvikohaga vastu põlve. Ja sain sellise puuka, et käsi surises ja oli tuim. Siis mul oli vaja lihtsalt kaks minutit koha peal istuda, sest ma ei saanud reketist haarata," meenutab ta. "Aga et ma taktikaliselt vigastust teesklen ja arsti väljakule kutsun, et pausi saada, seda ma teinud pole ja arvan, et ei tee ka."

Küll on Zoppil olnud kahtlusi, et ega vastane trikita. "Aga nii raske on hinnata ja hukka mõista, sest sa ju ei tea kunagi, mida vastane tol hetkel tundis. Kindlasti vastaspoolele on see närviajav, kui ta haarab ühel hetkel kuskilt lihasest ning teeb valugrimasse ja siis järgmisel jookseb nagu noor jumal. Isegi kui see on tõeline vigastus, siis see mõjutab vastasmängijat ja teeb raskemaks oma mängule kindlaks jäämise," räägib Eesti meeste esinumber.

Naised ei näitle?

Anett Kontaveidil on taskust võtta kogemus lausa sellest aastast: "Mängisin Austraalias klubimänge ja otsustavas setis hakkas vastasel igalt poolt valutama – väga huvitav mängustiil. Mulle juba enne matši öeldi, et selleks tuleks valmis olla ja ma ei lasknud end sellest segada." Tenniseneiu sõnul on tema närvikava häirimiseks aga liialt kõva.

Ja sama väidab ka Kaia Kanepi: "Kui vastane seda teeks, siis ma ei paneks seda isegi tähele. Alles pärast peaks keegi mulle ütlema, et näe, ta teeskles, sest ma ei vaata väga teisele poole võrku. Naiste seas ei ole nii häid näitlejaid," naerab Kanepi.