Märulipolitsei turvab Ghana mängijaidFoto: AMR ABDALLAH DALSH
Spordiblogi
7. veebruar 2015, 14:43

AAFRIKA MEISTRIVÕISTLUSED I Kellele seda kõike vaja oli?

Homme õhtul selgub järjekorras 30. Aafrika jalgpallimeister, kui Ekvatoriaal-Guinea linnas Batas toimuvas finaalis panevad kell 21.00 palli mängu naabrid ja suured konkurendid Elevandiluurannik ja Ghana. Küll tahaks siinkohal rääkida mängust ning analüüsida mõlema meeskonna tugevusi ja nõrkusi, kuid paraku on läinud olukord turniiril ja kogu Aafrika jalgpallis nii jaburaks, et esmalt ja põhiliselt tuleb paraku keskenduda kõigele muule.

See õnnetu vile...

Kui Mauritiuselt pärit kohtunik Rajindraparsad Seechurn oleks osanud arvata, mida kõike tema viletörtsatus veerandfinaali viimasel minutil endaga kaasa toob, oleks ta ilmselt südame kõvaks teinud ning korraldajatele ulatatud karvase abikäe taskusse jätnud, hoolimata sellest, et tõenäoliselt oleks võinud ta oma vilemehekarjääri sellega ka lõppenuks kuulutada. Ent ta vilistas, Ekvatoriaal-Guinea sai olematu penalti, viis mängu Tuneesiaga lisaajale, lõi ka seal ühe värava ning võitis kohtumise 2:1. Korraldajad nelja parema seas!

Fotol: Nördinud tuneeslased ründavad peakohtunik Rajindraparsad Seechurni

Ent sellega oli ilmselt ka kogu turniiri edasine saatus ära otsustatud ning paraku jäävad tänavust ACNi (vähemalt muu maailma jaoks) meenutama märksõnad "bardakk" ja "vägivald". Aga hakkame siis seda asja otsast harutama.

• Skandaalsest penaltist nördinud tuneeslased ründavad mängu järel verbaalselt ja sisuliselt ka füüsilisest Seechurni. Lisaks mängijatele ja treeneritele võttis väljaastumistest otseselt osa ka Tuneesia jalgpalliliidu president Wadie Jary, kes süüdistas Aafrika jalgpalliliitu (CAF) pettuses ning Ekvatoriaal-Guinea meelega poolfinaali aitamises. Jary lahkus protesti märgiks CAFist.

• CAF otsustas omalt poolt: 1) kehva vilepartii teinud Seechurn saab karistuseks poole aasta pikkuse vilistamiskeelu; 2) Ekvatoriaal-Guinea peab maksma staadioni turvaprobleemide tõttu trahvi 5000 dollarit; 3) Tuneesia jalgpalliliit peab karistuseks oma mängijate ja ametnike käitumise eest tasuma trahvi 50 000 dollarit, lisaks nõutakse 5. veebruariks kirjalikku vabandust, vastasel juhul nad 2017.a turniiril osaleda ei saa.

Tuneeslased otsustasid aga kolmapäeval peetud koosolekul, et neil pole põhjust "kohtunike põhjustatud skandaalse ebaõigluse eest" vabandust paluda. Miskipärast oli CAF vahepeal pisut leebunud, ning nüüd teatati, et vabandust oodatakse hiljemalt 31. märtsiks. Küll aga eemaldati Jary kõikidest CAFiga seotud tegevustest.

"See oli nagu sõjatsoon“

Paraku oli hullem alles ees. Poolfinaalis kohtus Ekvatoriaal-Guinea Ghanaga ning selleks matšiks kohtunikuks määratud gabonlane Eric Arnaud Otogo-Castane üritas iga hinna eest vältida n-ö nähtavat kallutatust. Paraku viis see aga selleni, et nii tegi ta hoopis mõned vaieldavad viled peoperemeeste kahjuks ning siis läks Malabo staadionil lahti midagi sellist, mida võib julgelt nimetada "Aafrika jalgpalli häbiõhtuks“ ning sündmuste tulipunktis viibinud BBC ajakirjanik Piers Edwards põrutas otse: "Ekvatoriaal-Guinea fännid teotasid oma riiki!“

Fotol: Olukorra stabilseerimiseks tegi staadioni kohal madallende ka politseihelikopter

Nimelt hakati esimese poolaja lõpus väljakule loopima kõikvõimalikku sodi, alates uriiniga täidetud veepudelitest kuni puruks löödud peeglite ja kivikamakateni, õnneks päästis hullema ära asjaolu, et Malabo staadioni jalgpalliväljakut ümbritsevad jooksurajad ja nii sai peamise sodisaju endale tartaan. Siiski oli olukord nii hull, et riietusruumi minekuks pidid jalgpallurid varjuma märulipolitseinike kilpide alla.

Fotol: Ghana mängijad eskorditakse kilpide all väljakult ära

Teisel poolajal pinged vaid eskaleerusid. Rünnati ka tribüünidel viibinud Ghana fänne – miks ometi polnud neile eraldatud eraldi sektorit?! – ning lõpuks ei jäänud neil üle muud, kui liikuda vahetult väljaku ääres olnud reklaamtahvlite taha, kus oli pisutki turvalisem. Õnneks ei järgnenud neile sinna kohalikud "fännid." 82. minutil mäng katkestati, tribüünide kohal tegi madallende helikopter, politsei oli sunnitud kasutama ka pisargaasi, Ghana jalgpalliliidu ametlikul Twitteri kontol säutsuti otsesõnu: "Siin on nüüd nagu sõjatsoon“ ning riigi vutiliidu president Kwesi Nyantakyi lisas pisut hiljem: "Jumal tänatud, et keegi surma ei saanud!“ Verd nähti siiski üksjagu, kokku sai vigastada 36 fänni, neist 14 tõsisemalt. Kõige halvemini läks ühel staadionitöötajal, kes sai prügikaste tühjendades nii kõvasti peksa, et viidi haiglasse lausa luumurdudega.

Fotol: Üks "fänn" soovis kohtunikuga otse väljakul arveid õiendada. Õnneks edutult

Märatsevaid rahvahulki ei õnnestunud vaigistada ka Ekvatoriaal-Guinea mängijatel ning koondise kapten Emilio Nsue esines hiljem vabandusega. "Me pole midagi sellist varem kogenud,“ tunnistas klubijalgpalli Inglismaa esiliigas Middlesbrough’s mängiv ründaja rusutult.

Fotol: Ekvatoriaal-Guine fännid lennutasid väljaku suunas kõike, mis vähegi lennutamist kannatas

Mõistagi tõstatas Ekvatoriaal-Guinea fännide taoline märatsemine õigustatud küsimuse: ehk peaks tänase pronksimatši Kongo DV-ga hoopis ära jätma? Kongolaste kaitsja Gabriel Zakuani säutsus igal juhul otse ja karmilt: "Kui pealtvaatajad loobivad mängijaid kõige seesugusega, siis minu pärast võtke Ekvatoriaal-Guinea see kolmas koht endale, ma armastan küll jalgpalli, kuid eelistan siiski elada.“

Kuid loomulikult ei loobu CAF pronksimängust. Ning ka pealtvaatajad on teretulnud, sest Ekvatoriaal-Guineale määrati karistuseks üks (!!!) mäng tühjade tribüünide ees ning isegi see üks mäng anti lõpuks "fair play vaimus“ tingimisi (võrdluseks – kui Senagali fännid 2012.a samal kombel tribüünidel mässama hakkasid, karistati neid terve aasta pikkuse kodumängude keeluga)! 

Maingem siinkohal ära ka tagasihoidlik fakt, et vastavalt võistluste reglemendile pidanuks Ekvatoriaal-Guinea fännide sigatsemise tõttu tegelikult turniirilt üldse eemaldatama: "Kui kohtunik on sunnitud väljakule tunginud pealtvaatajate või vastasmeeskonna vastu suunatud vägivalla tõttu mängu enne õiget aega katkestama, määratakse koduvõistkonnale tehniline kaotus ning ta eemaldatakse turniirilt." (2015 Aafrika Rahvaste Karikaturniiri võistluste juhend, artikkel 16.19). Aga ju siis reglemet on Aafrikas ainult paber - ja kuidas see saakski teisiti olla, kui mandri tähtsaim jalgpallitegelane, CAFi president Issa Hayatou võttis juhtunu kokku sõndadega: "Ajakirjandus, eriti Lääne ajakirjandus tegeleb alati sündmuste dramatiseerimisega. Kui Euroopas juhtub midagi halba, öeldakse, et see oli eksimus. Kui Aafrikas juhtub midagi, hakkavad nad rääkima korruptsioonist. /.../ Lääne meedia on siin lihtsalt selleks, et põlistada kolonisatsiooni." 

Hayatoule assisteeris kamerunlase hea sõber, FIFA president ja parandamatu romantik Sepp Blatter, kes on finaali puhuks Ekvatoriaal-Guineasse kohale saabunud: "Mina küll ei näe kuskil seda meedia poolt presenteeritavat Aafrika jalgpalli negatiivset poolt. /.../ Tänapäeval on üldse nii, et kui lugeda ajalehti või vaadata televiisorit, siis näed sa seal üksnes mõrvu ja tapmisi. Me ei räägi enam kunagi printsesside abiellumisest!" Iseenesest ju kaunid sõnad, kuid arvestagem siinkohal tõsiasjaga, et FIFA presidendivalmised on ukse ees ning CAF oma liikmesriikidega tagab Blatterile kopsaka häälesaagi...

Süüdi on hoopis… Maroko?!

Tulid siiski ka pisut tõsisemad karistused. Nii peab Ekvatoriaal-Guinea rahutuste tõttu maksma CAFile 100 000 dollarit ning kompenseerima 36 vigastatu haiglakulud.

Kuid nüüd tuleb "parim“ osa. Ja see on tõesti selline, et kas nutta või naerda – kõige valusamalt tabas karistusi jagava CAFi piits hoopis algselt turniiri võõrustama pidanud Marokot, kes oli ebola viiruse kartuses palunud turniiri aasta (või vähemalt poole aasta) võrra edasi lükkamist. Sellega CAF mäletatavasti nõus ei olnud ning kaks kuud enne turniiri algust soostus korraldamise enda õlule võtma Ekvatoriaal-Guinea. Kuid nüüd pandi marokolased CAFi poolt paika, ja kuidas veel!

  • N-ö üldtrahviks määrati Maroko jalgpalliliidule 1 miljon dollarit
  • Lisaks tuleb neil "tekitatud kahjude“ katteks tasuda 8 miljonit eurot
  • Maroko koondis on eemaldatud 2017. ja 2019.a Aafrika meistrivõistlustelt

Maroko karistuse ajastus on CAFi poolt mõistagi super. Jah, ilmselt oleks marokolasi moel või teisel karistatud hiljemgi, kuid antud kontekstis ja antud ajahetkel on selle alltekst vaid üks: Ekvatoriaal-Guinea pole milleski süüdi, kogu selle tohuvabohu ning vigastatute eest kannavad tegelikku vastutust hoopis marokolased, kes turniiri võõrustamisest viimasel hetkel loobusid.

Fotol: Kas ka selle Ghana vutifänni katki löödud kulmu eest vastutavad tegelikult marokolased?

Kogu asi meenutab kahtlaselt seda, mis juhtus 2010.a  turniiri eel, kui üheks mängupaigaks olnud Cabindasse teel olnud Togo koondise buss sattus kuulirahe alla. Hukkus kolm inimest, mitmed said haavata. CAF survestas šokis koondist siiski turniirist osa võtma – ning põhimõtteliselt olid Emmanuel Adebayor&co sellega ka nõus, kuid seoses riikliku leinaga soovinuks nad turniiriga liituda paar päeva hiljem, kuid mandri jalgpalliautoriteedid olid järeleandmatud ning kui Togo planeeritud avamänguks kohale ei ilmunud, diskvalifitseeriti meeskond turniirilt ning tagatipuks taheti Lääne-Aafrika riik karistuseks "omavolilise turniirilt lahkumise" ning "valitsuse sekkumise" pärast CAFist neljaks aastaks üldse välja visata! 

Loodetavasti suudavad Elevandiluurannik ja Ghana finaalis oma lähemale ja kaugemale ajaloole väärilist mängu näidata ning sellele õnnetule turniirile pannakse vähemalt ilus punkt. Üldises plaanis võib aga Aafrika jalgpalliliidu jäärapäistelt isandatelt juba praegu küsida – kellele seda kõike vaja oli?

Elevandiluuranniku ja Ghana teekond finaali

Elevandiluurannik

vs Guinea 1:1 (alagrupimäng)

 

vs Mali 1:1 (alagrupimäng)

 

 vs Kamerun 1:0 (alagrupimäng)

 

vs Alžeeria 3:1 (veerandfinaal)

 

vs Kongo DV 3:1 (poolfinaal)

 

Ghana

vs Senegal 1:2 (alagrupimäng)

 

vs Alžeeria 1:0 (alagrupimäng)

 

vs Lõuna-Aafrika Vabariik 2:1 (alagrupimäng)

 

vs Guinea 3:0 (veerandfinaal)

 

vs Ekvatoriaal-Guinea 3:0 (poolfinaal)