Elevandiluuranniku meeskond valmistub finaaliksFoto: Themba Hadebe
Jalgpall
8. veebruar 2015, 12:19

1992.a finaalis alistas Elevandiluurannik Ghana penaltidega 11:10, video!

Kas Elevandiluurannik ja Ghana korraldavad tänagi meeletu penaltišõu? (1)

Ekvatoriaal-Guineas toimuvad Aafrika jalgpallimeistrivõistlused jõuavad täna õhtul kulminatsioonini, kui suures finaalmatšis lähevad vastamisi Musta Mandri vutigigandid Elevandiluurannik ja Ghana. Pall pannakse mängu kell 21.00 ning Lääne-Aafrika vutihiidude jagelemisele saab otsepildis kaasa elada Eurospordi vahendusel.

Ghana ja Elevandiluuranniku näol on ühelt poolt justkui tegemist Musta Mandri viimase kümnendi tugevaimate jalgpalliriikidega - on ju mõlemad jõudnud kolmel korral järjest MM-finaalturniirile ning Ghanal jäi 2010.a ka ülivähe puudu MMi poolfinaalist, teiselt poolt võttes pole aga kumbki meeskond sel ajal kodumandri säravaima karikani jõudnud: Elevandiluurannik on viimase kümne aasta jooksul jõudnud Rahvaste Karikal parimal juhul kahel korral finaali (2006 ja 2012), Ghana on esikohamatšile edenenud selle aja jooksul vaid ühel korral (2010).

Tõsi, kaugemas minevikus on mõlemad riigid Aafrika meistriteks kroonitud, Ghana seejuures koguni neljal korral (1963, 1965, 1978, 1982), Elevandiluurannik ühel korral (1992). Seejuures 1992.a Senegalis toimunud turniiri finaalis alistaski Elevandiluurannik just Ghana, ning seda ülipingeliseks kujunenud penaltiseeria järel: normaal- ja lisaaeg lõppesid 0:0, penaltidega võtsid Elevandid lõpuks 11:10 võidu. See seeria väärib meenutamist!

 
 

Tänavusel turniiril on mõlemad meekonnad läinud mäng-mängult üha paremasse hoogu: Ghana alustas turniiri 1:2 kaotusega Senegalile, kuid seejärel on riburada alistatud Alžeeria (1:0), Lõuna-Aafrika Vabariik (2:1), Guinea (3:0) ja Ekvatoriaal-Guinea (3:0); Elevandiluurannik tegi esmalt 1:1 viigid Guinea ja Maliga, alistas aga seejärel Kameruni 1:0, Alžeeria 3:1 ja poolfinaalis Kongo DV samuti 3:1.

Kui Ghanal finaali eel vigastustega probleeme ei ole - taas peaks mängukõlbulik olema ka veerandfinaalis Guinea väravavahi jõhkrutsemise ohvriks langenud ründeäss Asamoah Gyan, siis Elevandiluurannik peab neljandat mängu järjest saama hakkama keskpoolkaitsja Cheick Ismael Tioteta, keda vaevab hüppeliigesevigastus. Tiote koha võtab sisse Baselis klubijalgpalli mängiv Serey Die.

Eeldatavad algkoosseisud:

Eilses pronksimatšis alistas Kongo DV pärast 0:0 lõppenud normaalaega penaltitega 4:2 võõrustajamaa Ekvatoriaal-Guinea koondise.