SELG TEEB LIIGA: Hans-Christian Hausenberg tegi meeste klassis sisukat võistlust, kuni pidi seljavalu tõttu katkestama. Foto: Mati Hiis
Kergejõustik
9. veebruar 2015, 07:00

Hausenbergi maailmarekordi nurjas seljahäda

Eesti lootustandev mitmevõistleja Hans-Christian Hausenberg oli Tallinnas toimunud rahvusvahelisel mitmevõistlusel enne viimast ala omaealiste maailmarekordigraafikus, kuid pidas targemaks 1000 meetri jooksu katkestada. Põhjuseks aastaid valu teinud selg, mida 16aastane noormees tõkkejooksus ja teivashüppes veelgi vigastas. Kas häda saab lahenduse?

16aastane Hausenberg üritas purustada täiskasvanute vahenditega püstitatud kuni 18aastaste mitteametlikku maailmarekordit 5483 punkti, mis kuulub hiinlasele Wang Jiananile. Hausenberg edestas seda pärast saatuslikku tõkkejooksu 12 punktiga, hella selga veelgi raputanud teivashüppega oli mahajäämus 16 punkti. Sündis tuskatekitav otsus – tuleviku nimel tuleb katkestada.

"Tegin tõkkejooksus teisel tõkkel seljale viga, teivashüppes juhtus sama. Mõtlesin, et ei hakka end rohkem lõhkuma, üritan Eesti meistrivõistlustel korralikke punkte saada. Selg on nõrk olnud juba kolm aastat," tunnistas ta.

Parem pool tasakaalust väljas

Vanaema Karin Hausenbergi näpunäidete järgi treeniv nooratleet asub lähiajal probleemile lahendust otsima. "Parem pool on mul veidi tasakaalust väljas, peaksin selle parandamiseks tegema odaviset, kettaheidet ja kuulitõuget vasaku käega. Lähen kondiväänaja juurde ning massööri juurde, kes äkki vaataks, mis täpselt lahti on. Ehk saab selja korda," on ta siiski lootusrikas.

Kuue alaga teenis Hausenberg 4783 punkti ning tõdes, et vaatamata katkestamisele jäi ta sooritusega rahule. Tulevikulootus jagas 60 meetri jooksus hilisema võitja, Kai Kazmirekiga 7,01ga esikohta. Kaugust hüppas ta 7.37, kuulitõukes püstitas isikliku rekordi 12.11, kõrgushüppes jäi tal oma tippmargist 1.91 puudu ainult üks sentimeeter. Tõkkejooksus sai ta kirja 8,52, teivashüppes ületas 4.70.

"Kõik alad tulid päris hästi välja: 60 meetri jooks ja kaugushüpe olid enam-vähem. Kuulitõuke isiklik rekord rõõmustas, teivashüpe oli ka selle seljavalu kiuste päris normaalne, kõrgushüppega jäin rahule," sõnas tartlane, märkides, et sisehooajal ootab teda ees veel üks mitmevõistlus.

Suvel ootab Hausenbergi Kolumbias peetav juunioride MM. "Üritan selga paremaks saada, kuid suveks valmistumine on tähtis. Peamine ettevalmistus käib ikkagi MMi nimel," ütles ta.