ABIKS: Kelly ja Tõnis Sildaru võtsid Kiviõlis telekomettevõttelt Starman vastu sponsortšeki 80 000 eurole, mis aitab noorel piigal pürgida 2018. aasta olümpiamängudele.Foto: Teet Malsroos
Talisport
9. veebruar 2015, 07:00

Sildarude ?00 000-eurose eelarve täidavad sponsorid, auhinnarahasid esialgu napib (18)

Kelly Sildaru sai nädalavahetusel Pyeongchangi olümpiatsükliks sponsorilt 80 000 euro suuruse tšeki. Tavainimese jaoks on see üüratu summa, ent meie tulevikulootuse ühe aasta eelarvegi võib olla mitu korda suurem.

Kelly isa Tõnis Sildaru ei taha öelda, kui suur täpselt suusapere hooaja eelarve on, ent mainib muigega: "Seitsmekohaliseks see ei roni." Ta lisab, et heaks saab pidada viie nulliga aastaeelarvet ehk summat, mis ületab vähemalt saja tuhande euro piiri.

"Aga sellist asja nagu eelarve piir ei ole. See ei saa kuskil maal täis. Alati saab võtta mäele ja laagritesse kaasa abijõude: massööre, treenereid ja määrdemehi, ööbida mäele lähemal, lennata mugavamalt – lõputu auk," räägib Tõnis Sildaru.

Suured võidusummad veel kättesaamatud

Freestyle-suusatamise absoluutsed tipud teenivad oma esitustega mõistagi raha ja kuigi Kelly võiks teoreetiliselt sinna kategooriasse kuuluda (maailma edetabelis tõusis eestlanna taas kolmandaks), ei saa ta veel vanuse ja liigväikse kaalu tõttu kõige suurematel ja glamuursematel võistlustel osaleda. Seega jäävad püüdmatuks ka magusaimad auhinnarahad.

Näiteks on üks suuremaid võistlusi, kus Eesti piiga tänavu osaleb, järgmisel nädalal Prantsusmaal peetav SFR Freestyle Touri teine etapp. Tegu on kuldtaseme ehk tugevuselt teise kategooria võistlusega (kõrgeim on plaatinatase). Sildaru suutis tuuri avaetapi võita, ent suurt finantsabi ta sellest ei saanud: kõigi võistlejate peale jagus auhinnarahaks 22 000 eurot, millest 15 000 läks meeste kukrusse ja ülejäänu jagasid ära naised ja juuniorid. Märtsi alguse superfinaalis tõuseb kogusumma 40 000 euroni.

"Mõnel võistlusel on auhinnarahad, aga see kõik läheb tagasi järgmise laagri fondi," rääkis Tõnis Sildaru, et võisteldes teenitavad summad nende eelarvet praegu ei täida. "Tänases seisus tuleb raha ikka peamiselt toetajatelt – eraettevõtjatelt nii Eestist kui ka välismaalt."

Õnneks ei pea Sildarude perekond uute sponsorite otsingul pidevalt firmade ustele koputama. "Meil on võib-olla lihtsamalt läinud, kuna Kelly on suutnud endale ise nime luua ja mõni toetaja otsib kontakti. Ise sponsorite otsimist väga palju ei ole ja pigem on need sõbrad-tuttavad, kes tunnevad kedagi, kes huvitub aitamisest," räägib isa, et Kelly on oma alal maailmas juba piisavalt suur nimi, et mõjuda magnetina.

Teenib venna eest

Kõik kogutud võidusummad ja sponsorrahad ei kulu aga sugugi ainult Kelly Sildaru karjääri edendamisele. Kui rääkida kuuekohalisest eelarvesummast, on see kogu Sildarude perekonna raha ehk oma osa nõuab tuleval nädalal 13aastaseks saava Kelly kõrval ka tema 8aastane vend Henry.

"Poiss teeb veel küll mõne reisi vähem kaasa," kommenteerib Tõnis Sildaru, et päris pooleks raha kahe lapse vahel hetkel ei jagune. Et Henry jõuaks õe tasemeni ja hakkaks auhinnarahaga eelarve täitmisele kaasa aitama, on veel tulevikumuusika. "Mingid juunioride võistlused juba ka toimuvad, aga isegi nende jaoks on poiss veel liiga noor."

Samuti ei ole põhjust arvata, et Henry Sildaru nimi figureerib mõne aasta pärast maailma parimate freesyle-suusatajate edetabeli esikolmikus nagu õde Kelly praegu. Meeste seas on konkurents lihtsalt nõnda palju kõrgem. "Maailma esimese 30 hulka hakkavad pressima ennast 16-17aastased noored. Henry on täna 8. Aga teda on juba märgatud ja toodud võrdlusi tippsõitjate-legendidega," räägib Tõnis Sildaru.

Kelly Sildaru tänavuse hooaja lõpuni on jäänud veel kuus võistlust. Kahe SFR tuuri etapi vahele mahuvad Eesti pargisõidu meistrivõistlused Kiviõlis.

Edasi ootavad suusapiigat Kanada ja Šveitsi nõlvad ning seejärel tuleb juba keskenduda koolitükkidele.