SUHTED SASSIS: Siiri Oviir (paremal) sai omal ajal läbi nii Edgar Savisaare kui ka Vilja Savisaar-Toomastiga. Nüüd ei taha Oviir Viljast enam kuuldagi. Foto: Elmar Rauam
Eesti uudised
10. veebruar 2015, 07:00

Täiendatud 10. veebruaril kell 17.40. Lisatud Vilja Savisaar-Toomasti kommentaar.

Siiri Oviir: Vilja Savisaar-Toomast on kahepalgeline! Mina ega Liina Tõnisson teda abielluma ei sundinud (190)

Kas Vilja äsjane pihtimus ajakirjanduses tõstab valimistel hoopis Edgari aktsiaid? Tuntud suhtekorraldajad igatahes nii arvavad!

Vilja Savisaar-Toomast on intervjuudes hoolega rääkinud oma veel ilmumata pihtimusraamatust, ent suhtekorraldaja Janek Mäggi ei usu, et see talle valijate poolehoidu tooks. Ühe vihavaenlase on Vilja aga juba saanud – Siiri Oviir nimetab teda kahepalgeliseks intrigandiks.

Terve viimase nädala on meedia kihanud Vilja elulooraamatust "Vilja teine elu", kus saab teada tema ja Edgar Savisaare värvika abielu telgitagustest. Raamatu kirjutasid kahasse Kalle Muuli ja Triit Pruuli.

Meediasse läkitati näiteks katkend, mis räägib Vilja ja Edgari armumisest. "Olla suurele juhile lähemal kui keegi teine, uinuda ta embuses ja olla esimene, keda ta hommikul näeb! Seda tunnet pole võimalik kirjeldada. Seda tunnet on tundnud ainult Vilja."

Vilja üllitis läheb müüki vahetult pärast valimisi ja ta on toonitanud, et valimistega pole teosel mingit seost. Suhtekorraldaja Ivo Rull muigab, et "kindlasti" pole need seotud. "Ma arvan, et ta võtab mainelise profiidi enne valimisi ja rahalise pärast valimisi."

Rull märgib, et poliitika ja meelelahutusmaailm on ühendatud. "Öeldakse ju, et any publicity is good publicity. Kahtlemata jätkub tähelepanu elulooraamatu ümber kauemaks. Pärast Euroopa Parlamendist lahkumist jäi ta üsna varju, nüüd saab taas kaanetüdruk olla."

Õnnetute naiste teema ei müü

Suhtekorraldaja Janek Mäggi kahtleb, et Vilja maine väga suure energiasüsti saaks. "Õnnetute naiste teema – mina ei suuda uskuda, et see müüb. Kui ka räägid ülikurva loo, kuidas sind ahistati, siis tänu sellele ülipopulaarseks küll ei muutu. Isegi kui see on sada protsenti tõsi."

Ta lisab, et oleneb ka, kui usutavalt ja omakasupüüdmatult suudad oma lugu esitada. "Kui abielulahutuse puhul üks hakkab teisest rääkima kui õudsest inimesest, siis pole see kõrvalseisjatele veenev. Sama on ka töösuhte puhul. Kui keegi läheb töölt ära ja hakkab avalikult pihtima, kui halb kõik oli ning kui rumal on ülemus, siis reeglina ta samaväärset tööd ei leia. Kõik järgnevad tööandjad arvavad, et juhtub sama."

Vilja parteikaaslane Igor Gräzin (Reformierakond) poetab: "Selline raamat tekitab inimestes väikse ohutunde, et kui sa suhtled teatud inimestega, siis hirmus lugu – satud ka kuskile raamatusse."

Seda tunnet teab omal nahal Siiri Oviir, kes on praegu tulivihane. Päevalehe nädalalõpulisas LP ilmunud intervjuus rääkis Vilja muu hulgas, kuidas ta kõhkles, kas Edgariga abielluda, kuid lasi end ära rääkida keskerakondlastel Siiri Oviiril ja ­Liina Tõnissonil. Vilja sõnul küsinud nad: "Mis siis nüüd lahti on, te olete ju koos sada puuda soola ära söönud?"

Vilja tunnistas intervjuus: "Ja ma andsin alla."

Konkurent Barbara Cartlandile

Siiri Oviir kinnitab Õhtulehele, et mingit veenmist pole olnud. "See pole absoluutselt tõsi. Esiteks olen palju lähedasem Edgari eelmise abikaasa Liisiga, olen isegi Edgari ja Liisi tütre Maria ristiema. Teiseks see, et mina ja Liina nõuaks kellegi abielu – täiesti väär."

Oviir sõnab, et ­Vilja väited teevad haiget nii talle, Mariale kui ka teistele Savisaare lähedastele. "See näitab tegelikult Vilja kahepalgelisust. Üks asi on mälestusteraamat, teine selline tähelepanu otsimine. Igaüks tegutseb oma rikutuse tasemel," kritiseerib ta Viljat, keda peab intrigandiks.

Vilja Savisaar-Toomast saatis teisipäeval pärast loo ilmumist Õhtulehele repliigi, milles ta toonitas, et juttu on veenmisest ja mitte sundimisest.

"Suhtun Siiri Oviiri lugupidamisega, aga minu väide, et ta käis mind Edgariga abiellumise teemal veenmas, on tõde, ent ma pole kunagi väitnud, et ta oleks mind selleks sundinud. Mäletan täpset aega ja kohta. See leidis aset 1996. aasta suve lõpul, Edgar oli oma eelmise abielu lahutanud sama aasta kevadel. Vestlus toimus minu kabinetis Standardi majas. Mul on väga kahju, et pean sellest vaidlusest osa võtma, aga nagu juba ütlesin, olen selles raamatus rääkinud tõtt, isegi, kui see mõningatel juhtudel mulle endale negatiivselt mõjuda võib," kirjutas Savisaar-Toomast.

Igor Gärzin raamatut üle ei dramatiseeri, kategoriseerides seda pigem pehmeks lugemiseks. "Ka naistekirjandusele on oma lugeja, Barbara Cartlandi austajate seas saab plusspunkte," muheleb ta, ent lisab, et isiklikult pakub raamat talle huvi seetõttu, et mäletab hästi neid aegu, kui Vilja ja Edgar alles teineteist leidsid. "Huvitav näha, mis pilguga Vilja neid aegu mäletab."

Gräzin ei usu, et teose ilmumine kuidagi poliitmaastikku raputaks. Janek Mäggi sõnab, et kui keegi praegusest suurest tähelepanust – peale raamatu ka NO-teatri tükk "Savisaar" – üldse kasu saab, siis Edgar. Gräzini meelest on paradoksaalselt nii, et mida rohkem Savisaart müstifitseeritakse, seda edukam ta on ja hääli kogub. Samas ei aita temaga vastandumine teisi parteisid teps mitte. "Ühiskonnal on tüdimus peal Savisaare sõimamisest. "Meie juhime riiki! Savisaart võimule ei lase!" – nende hüüdlausetega ei saa hääli juurde."

Kadri Simson elas tõesti mõnda aega Hundisilmal

LPs lubas Vilja Savisaar-Toomast, et raamatust saab lugeda ka Edgar Savisaare lemmiktüdrukute kohta. "Olen nende kõigiga Hundisilmal kohtunud. Kadri Simson elas seal mingi aeg, Evelyn Sepp käis vahetpidamata külas, rääkimata Siret Kotkast," sõnas ta ja ütles praeguse olukorra kohta: "Püha taevas, Siret Kotka ju elab Hundisilmal."

Viimast uudist kuuldes puhkeb Kotka naerma. "Mis ma oskan öelda. Minul on ikka oma kodu, seal ma kindlasti ei ela," räägib ta Õhtulehele ja seletab, et tal on pealinnas korter.

Kui ta viibib kodukandis Väike-Maarja vallas, siis jagab ta elamist oma emaga.

Küll aga kinnitab Savisaare parem käsi Kadri Simson, et aastate eest ta tõesti elas ajutiselt Hundisilmal. "See oli aastal 1999, kui olin just Tartust ära tulnud, aga mul pealinnas korterit polnud. Aga loomulikult magasin siis ikka külalistemajas," räägib ta ja kiidab: "Vilja oli toona väga hea perenaine!"

Külalislahkust nautis ta mõne nädala ja aitas Savisaarel sel ajal kirjutada raamatut "Usun Eestisse".

Kunagi esivihmavarjuhoidjaks nimetatud Evelyn Sepp on Keskerakonnast ammu taandunud. "Mul pole olnud mahti selle teema peale mõeldagi, ei soovi kommenteerida," kostab ta raamatuprojekti ja Hundisilma kohta.

Raske valik: Vilja või Erika Salumäe?

Oma raamatus pihib Vilja Savisaar, et isegi pulmapäeva hommikul suhtles Edgar Savisaar oma toonase silmarõõmu, olümpiavõitja Erika Salumäega.

LP veergudel tunnistas Vilja, et ei oskagi öelda, miks Savisaar ikkagi tema valis. "Ju oli Erika naisena nõudlikum kui mina, tahtis teda terves tükis endale. Minu kõrvalt sai ta ju jätkata oma kahepalgelist elu. Rosina oli siis juba kuueaastane, ka laps võis olla argument. Võib-olla nägi ta minus poliitiku abikaasana suuremat potentsiaali kui Erikas, aga sellise valiku ta tegi."

Salumäe eile Õhtulehe kommentaaripalvele ei vastanud. 2009. aastal ilmunud raamatus "Jääda ellu" rääkis Salumäe oma seosest Savisaarega otsekui läbi lillede, jättes ruumi igasugusteks tõlgendusteks. Ta kirjeldas, kuidas Savisaar teda Jaapanisse ja Taani kaasa võttis. Viimasel reisil oli ka Savisaare tütar Maria. Salumäe vihjas siiski, et Savisaar soovis temaga ühist tulevikku, ent mitte enne valimiskampaania lõppu. "Hakkasin protestima: kas siis see ongi tingimusteta armastus? Talle oli poliitika tähtsam."