Kristjan Port.Foto: Teet Malsroos
Kergejõustik
10. veebruar 2015, 07:00

Kristjan Port: Nikolajevil on olukorrast raske välja tulla! (8)

Sihtasutuse Eesti Antidopingu nõukogu liikme Kristjan Pordi sõnul uurivad sportlase vereproove väga paljud asjatundjaid ning tegemist on pika protsessiga.

"Iga inimese veres on normipiirid, millest üleminek on ebanormaalne. Vereprofiil meenutab jõge: kui paat hakkab väga kõikuma, siis on tal midagi viga. Kui sportlase verenäit on omapärane, siis tema käest küsitakse, miks see nii on. Siis vaatab grupp hematolooge, kas seletus vastab näidule või on ebanormaalne. Nii läbib see mitu eksperdiringi, seejuures küsitakse sportlaselt pidevalt kommentaare. Lõpuks läheb see veel ühele eksperdigrupile, kes teeb sõltumatult otsuse," räägib Port.

Kindlate keelatud ainete kasutamist verepass siiski ei näita. "See on üldisem ja ajatum meetod, kus saab öelda, et näitajad eristuvad normist. Ometi on otsus veenev," märgib Port ning kinnitab, et Nikolajevi olukord on täbar.

"Siit on raske välja tulla. Tal on õigus järgmiseks nädalaks öelda, kas ta vaidlustab otsuse või mitte. Ükski hematoloog tema näite enam surkima ei hakka, nüüd on vaid selgituste aeg," lisab ta.

Lõpliku otsuse karistuse osas langetab vastavalt IAAFi reeglitele sportlase koduriigi vastav institutsioon ehk Eesti dopinguvastane distsiplinaarkolleegium, kuhu kuuluvad Margus Mugu, Rein Haljand, Marek Kaleta, Siim Schneider ja Toomas Tõnise. "Neile antakse lauale kaks paberit: üks on süüdistav materjal ning teine sportlase seletus. Karistuse pikkus sõltub nendest," selgitab Port.