KAHTLUSALUNE: Ilja Nikolajev osales mullu EMil, kuid jättis etteaste pooleli.Foto: Mihkel Maripuu / Postimees
Kergejõustik
10. veebruar 2015, 07:00

33aastast maratonijooksjat Ilja Nikolajevit ähvardab nelja aasta pikkune võistluskeeld

Eesti hämar dopingulugu, millest siseringis teati juba poolteist aastat (9)

Mullu EMil Eestit esindanud maratoonar Ilja Nikolajev saab suure tõenäosusega nelja-aastase võistluskeelu, sest tema verenäidud on ebanormaalsed. Meie parim maratonijooksja Roman Fosti, alarühma juht Toomas Tarm ja Nikolajevi ekstreener Urmas Randma ütlevad nagu ühest suust, et see uudis neid ei üllata.

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) esitas 33aastasele Nikolajevile süüdistuse antidopingu reeglite rikkumises sportlase bioloogilise passi põhjal ja taotleb pikamaajooksjale nelja-aastast võistluskeeldu.

IAAF algatas Nikolajevi uurimise vereprofiili alusel, mis oli koostatud seitsme võistlusvälise vereproovi põhjal vahemikus 16. aprillist 28. novembrini 2013 ning mis oli IAAFi adaptiivmudeli põhjal vähemalt 99,9 protsendilise tõenäosusega ebanormaalne.

IAAFi ekspertpaneel analüüsis täiendavalt Nikolajevi vereprofiili ja sportlase selgitusi ning jäi seisukohale, et ebanormaalse vereprofiili põhjuseks on keelatud aine või meetodi kasutamine, mitte sportlase loomulik füsioloogiline eripära või patoloogiline seisund.

Ametivend pooldab väga karmi karistust

Eesti kergejõustikuliidu kestvusalade alarühma juht Tarm tunnistab, et rääkis Nikolajevi ja tema treeneri Einar Kaigasega valusatel teemadel rohkem kui aasta aega tagasi.

"Tänane uudis ei olnud välk selgest taevast," lausub Tarm esmaspäeval. "Tema renomee polnud kõige puhtam. Kui jutud liikuma hakkasid, siis rääkisin nendega, aga mõlemad kinnitasid, et mingeid probleeme pole."

Mullu augustis Zürichis EMil koos Nikolajeviga startinud ja isikliku rekordiga 18. koha saanud Fosti ütleb otsekoheselt: "Ringkond on meil väike ja jutud on liikunud pikemat aega. Üllatus see minu jaoks ei ole."

Samas ei suuda Fosti mõista, miks Nikolajev valis keelatud tee. "Mind üllatab, miks ta seda tegi," arutleb Fosti. "Ta on ju amatöör, jooksuga midagi ei teeni, see on pealemaksmise projekt! Kas tõesti kuulsuse nimel?"

Ametivendadena pole Fosti ja Nikolajev ühist keelt leidnud. "Meil oli paar aastat tagasi väike intsident," vihjab Fosti kahe maratoonari ületamatutele erimeelsustele. "Pärast seda ei ole ma temaga üldse suhelnud."

Ühtlasi tunnistab Fosti, et pooldab dopingukasutajatele karmi karistuse määramist. "Sport peab olema puhas," rõhutab ta ning lisab: "Minu poolest võiks niisuguse juhtumi puhul kohe eluaegse võistluskeelu anda."

Jooksutreener Randma, kes juhendas Nikolajevit 2010. aasta lõpust 2011. aasta kevadeni, mõistab endise õpilase teguviisi hukka.

"Kaasvõistlejate suhtes on see ebaõiglane," ütleb Randma. "Ma ei mõista ka seda, miks seni on teema maha vaikitud. Inimesena mul Nikolajevi vastu midagi pole, lihtne ja töökas mees. Ega ju doping ise ei jookse, tööd tuleb ikka aastaid teha. Ja palju teha! Loodan, et see on viimane häbiplekk Eesti jooksumaastikul."

Paraku jääb nüüd nagu varasemategi dopingustooride puhul õhku palju küsimust ja kuluaarivestlustes viidatakse veel vähemalt ühele jooksjale, kelle verenäidud olevat samamoodi ebanormaalsed.

Väidetavalt on mõlemad harjutanud keelatud ainete tarbimisega vahele jäänud Venemaa jooksja näpunäidete järgi. Eile ei õnnestunud Õhtulehel rääkida Nikolajevi ega tema juhendajaga. Alaliidule kinnitas maratoonar, et ta pole dopingureegleid rikkunud, kuid on valmis tegema koostööd Eesti Antidopinguga. Kuni karistuse määramiseni kehtib sportlasele ajutine võistluskeeld.

Suur löök Eesti kergejõustikule

Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi ütles, et nimetatud dopingujuhtum on Eestile võõras.

"Nendest riikidest, kes on taoliste juhtumitega tegelnud, puudub laiaulatuslik teave," lausub ta.

"Me ei tea, mida spetsialistid Nikolajevilt küsinud on, IAAFil on protsessist verepildi põhjal selge ülevaade, millele meie ligi ei pääse. Kedagi otsuseta süüdi mõista on halb, kuid ootame, mida kolleegium otsustab. Kahjuks on tühipaljas süüdistuski kergejõustikuliidule suur plekk."

Isiklikult on Teigamägi Nikolajeviga vähe kokku puutunud. "Eelmisel aastal jõudis ta esimest korda koondisesse, kuid katkestas nii poolmaratoni MMil Kopenhaagenis kui ka EMil Zürichis. Mõlemal korral oli põhjuseks terviseprobleem. Mis täpsemalt, mulle öeldud pole."

Paljud imestavad, miks Nikolajevil mullu üldse võistelda lubati. Kuid toona jätkas IAAF veel juhtumi uurimist ja ametlik süüdistus esitati alles eelmise nädala lõpus!