HUPS, TUPS JA LUPS: FC Barcelona hirmuäratav ründetrio Luis Suarez, Neymar ja Lionel Messi on jõudnud samale lainepikkusele ja väravaid sajab nagu oavarrest! Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
11. veebruar 2015, 07:00

Barcelona punkrokkarite võidumarss!

Jaanuari alguses kirjutas Õhtuleht FC Barcelona kriisist, sest tulemused olid kehvad ja Lionel Messi ähvardas klubist lahkuda. Nüüd on Barcelona võitnud 9 mängu järjest ja löönud tohutul hulgal väravaid. Kuidas sai kriisist maruline õitseng?

Pühapäeva õhtul pakkus Barcelona järjekordse vastase pulbristanud etteaste, kui alistas võõrsil 5:2 Bilbao Athletici. See oli meeskonna jaoks pärast aasta alguses Real Sociedadilt saadud paanikat külvanud 0:1 kaotust üheksas järjestikune võit, mille jooksul on löödud 34 ehk 3,78 väravat mängu kohta.

Ründetrio Lionel Messi – Luis Suarez – Neymar, mis sügisel tõrksalt turtsus, on mootori korralikult käima saanud. Meeste talendis pole ju kunagi kahtlust olnud, aga nüüd suudetakse see realiseerida väravateks, mis on peatreener Luis Enrique tuleviku kohal asetsenud tumedad pilved laiali peksnud.

Kõigi Barcelona vastaste kaitsjad näevad kohtumise eelsel ööl košmaare ning Meistrite liiga 1/8-finaalis Kataloonia klubiga kohtuv valitsev Inglismaa meister Manchester City on paaris praegu märgatavalt suurem autsaider kui detsembri alguses, kui meeskonnad vastamisi loositi. Barcelona mäng on viimase kuuga tohutult paranenud.

"Lionel Messi on elav kujutus perfektsest viisist jalgpalli mängimiseks," ülistas Bilbao peatreener Ernesto Valverde Barcelona liidrit pärast pühapäevast mängu. Messist on keeruline mööda vaadata – aastavahetuse järel on Barcelona löönud Hispaania meistriliigas 21 väravat, millest Messi on olnud otsene osaline (autor või söötja) koguni 14s.

Vaimustust ei hoia tagasi ka Madridi Realile lojaalsed spordipäevalehed. Madridis ilmuvas ja varjamatult Reali-meelses ASis kirjutas Santi Gimenez: "Luis Enrique on moondanud barokkkoori liikmed punkrokkariteks… viiuleid asendavad elektrikitarrid ning soengud on palju metsikumad. See kõik on väga lõbus vaadata!"

Jaanuari alguses oli olukord hoopis teine – Luis Enrique ja Lionel Messi tüli tõttu paistis Barcelonal olevat kaks valikut: kas leppida argentiinlase lahkumisega või vallandada peatreener. Välised märgid viitavad, et keerukad ajad on nüüd möödas. Kui elus parandab haavu aeg, siis jalgpallis võit. Neid Barcelonal jagub.

Seoses valitsevat Euroopa meisterklubi Madridi Reali tabanud vormilangusega, mille ilmekaimaks tõestuseks oli laupäevane 0:4 kaotus Madridi Atleticole, on Barcelona tõusnud Hispaania meistrivõistluste tiitlisoosikuks number üks. Kriisist õitsenguni on jõutud kõigest ühe kuuga.