Jalgpall
11. veebruar 2015, 18:33

13,2 miljonit eurot mängu eest: metsik rahasadu Inglismaa jalgpallis jätkub (1)

Kui sportlikult on Meistrite liigas viimastel aastatel tooni andnud Hispaania ja Saksamaa kõrgliigad, siis rikkuse poolest ei saa kumbki neist jätkuvalt Inglismaale ligilähedalegi. Vahe käriseb peagi veelgi, sest Inglismaa jalgpalli kõrgliiga ehk Premier League sõlmis teisipäeval kosmilist mõõtu teleõiguste müügilepingu.

Kolmel vahemikku 2016-19 jääval hooajal teenib Premier League teleõiguste müügist Suurbritannias 5,1 miljardit naela ehk umbes 6,65 miljardit eurot, mis on 70% rohkem kui kolmel eelneval hooajal (2013-16). Võrdluseks: 2014. aasta Eesti riigieelarve maht oli sutsu alla 8 miljardi euro.

Ning seda raha ei maksa telekompaniid Sky Sports ja BT Sport kõrgliigale mitte kõigi hooaja jooksul peetava 380, vaid kokku ainult 168 mängu eest. Ühe Suurbritannias televisioonis näidatava mängu eest kasseerib Premier League seega 13,2 miljonit eurot.

Teisipäevasel oksjonil ülekannete ostuhinnaks kujunenud 6,65 miljardile eurole lisandub veel see, mille Premier League teenib teleõiguste mere taha müümisest ja sponsorlepingutest. Hinnanguliselt teenib Premier League 2016-19 vahemikku jääva kolme hooajaga tulu 11,7 miljardit eurot ehk ligi 4 miljardit eurot hooaja kohta.

Kui praegu makstakse Premier League'is viimaseks jäävale meeskonnale (mullu Cardiff City) hooaja eest ühiskassast 81 miljonit eurot, siis seoses uue telelepinguga ulatub summa ilmselt 135 miljoni euro kanti, mis on võrdne Madridi Reali ja FC Barcelona praeguse teletuluga. Premier League'i tippklubid nagu Manchester United, Arsenal ja Chelsea teenivad muidugi kõvasti rohkem.

Seoses uue telelepinguga tõusis Man Unitedi aktsia hind börsil 5% võrra, kuna Sky Sportsi oma langes sama palju. Ühte ettevõttesse tuleb raha sisse, teisest läheb välja. Kui praegu teenib Premier League'i jalgpallur aastas keskmiselt 3 miljonit, siis 2017. aastal ilmselt juba 4,8 miljonit eurot.

Uue telelepinguga jääb Premier League maailmas alla vaid ühele spordiliigale – ameerika jalgpalli profiliiga NFL teenib USAs ühe hooaja teleõiguste müügist 4,2 miljardit eurot.