POOLAS: Reena Koll harjutas jaanuaris Spalas koos Brasiilia 5.83-mehe Thiago Braz da Silva ja Vitali Petroviga. Foto: Erakogu
Kergejõustik
12. veebruar 2015, 07:00

Bubka treener tahab aidata Eesti esinumbri maailma tipptasemele (11)

Reena Koll ihkab väga hea tulemuse hüpata 2020. aasta olümpiamängudel

Eesti tulevikulootus Reena Koll harjutas sisehooajaks valmistudes kaks korda maailma kõigi aegade parima teivashüppaja Sergei Bubka treeneri Vitali Petrovi juhendamisel ja nende koostöö peaks varsti jätkuma. Üleeile täpsustasid osapooled telefonitsi üksikasju.

Reena ja tema treenerist isa Hanno läksid 2014. aasta kevadel koos treener Holger Peeliga Itaaliasse Formiosse harjutama, salamisi lootsid nad kohtuda seal teivashüppekeskuse juhina töötava Petroviga.

"Toona õnnestuski meil esimest korda rääkida ja teha ka kaks trenni," meenutab Hanno. "Petrovile meeldis Reena kui teivashüppaja ning tema suhtumine sporti. Sügisel helistasin Petrovile ja siis ta pakkuski välja laagrid nii Formios kui ka Spalas."

Laagrites hea õhkkond

Novembris harjutas Reena Itaalias kolm nädalat ja jaanuaris Poolas samuti kolm nädalat. Spalas oli kaks nädalat ka Hanno.

"Olen väga rahul, et mul on võimalik temaga laagrites käia," räägib Reena koostööst Petroviga. "Spalas on vägev kergejõustikukeskus, kus harjutavad suurte eesmärkidega sportlased – kõik soovivad jõuda olümpiale, õhkkond on hea. Ma treenisin varemgi korralikult, aga nüüd on motivatsioon palju suurem. Saan palju uusi teadmisi, Petrov tunneb teivashüpet pisiasjadeni."

Hanno lisab: "Petrov teab millimeetri pealt, kus hoojooksul midagi toimuma peab. Niisugust teavet ei ole meil võimalik lugeda ühestki raamatust." Petrovi soovitusel on Reena asunud tehnikat põhjalikult lihvima. "Oleme muutnud kõiki asju – hoojooksu, ripet. Eesmärk on hoiet kõrgeks ajada," märgib 18aastane sportlane. Hanno täpsustab: "Hoie tuleb saada võimalikult kõrgeks. Juunioride klassi lõpuks peab see olema 90 protsenti maksimumist. Täiskasvanuna on seda päris keeruline saavutada."

Petrovi hinnangul on 183 sentimeetri pikkune eestlanna võimeline jõudma maailma paremikku. "Ta usub, et Reena hakkab kõrgele hüppama," vahendab Hanno legendaarse treeneri sõnu. Samas ei tohi kohe liiga ahneks muutuda. "2016. aasta olümpiamängudel olen veel liiga noor," arutleb Reena. "Seal tuleb kogemuste hankimiseks ära käia, kuid minu olümpia on 2020. aastal."

Väärtuslike kogemuste talletamiseks pürib Reena tänavu märtsi alguses Prahas toimuvale sise-EMile. Tšehhi lennukile pääsemiseks on vaja laupäeval Tartus Martin Kutmani memoriaalil hüpata 4.25 ehk parandada oma nimele kuuluvat Eesti rekordit ühe sentimeetriga.

"Võimed lubavad isegi paremat tulemust, kuid tulemus oleneb mõnest tehnilisest nüansist," avaldab Reena. Hanno täiendab: "Petrov ütleb, et Reena peaks juba hüppama 4.30–4.40. Kui kõik tehniliselt korralikult välja tuleb, siis ta hüppabki kõrgele."

Samas pole sise-EM võistlus, kuhu peab jõudma iga hinna eest. "Muidugi tahaks, et Reena täidaks normi ja hakkaks täiskasvanute tiitlivõistlustelt kogemusi korjama," nendib Hanno. "Aga lähtume Petrovi mõttest: kõige tähtsam on 2020. aastal väga hästi hüpata!"

Lõpetab gümnaasiumi

Tasa ja targu liikudes on lootus suured unistused teostada. Praegu lähtub Reena Petrovi õpetussõnadest ja omandab uusi tehnikanippe.

"Kohanemine võtab aega," ütleb Hanno. "Mõned asjad tulevad hästi välja, mõned mitte. Vaja on tervikut ja selle nimel me rahulikult tegutsemegi."

Kaks päeva tagasi vestles Hanno telefonitsi Petroviga ja siis kinnitas kuulus treener, et kavatseb Reenat tulevikuski abistada. Võib–olla läheb piiga Itaaliasse harjutama suvel vahetult enne juunioride EMi.

"Täpsemalt lepime jätkamise üksikasjad kokku märtsis, kui sisehooaeg on lõppenud," kinnitab Hanno. "Petrovil on suur töökoormus. Koostööleping on tal näiteks Brasiilia 5.83-mehe Thiago Braz da Silvaga. Meie jaoks leiab Petrov aega teiste kohustuste kõrvalt."

Tänavu kevadel seisab Reenal ees gümnaasiumi lõpetamine. "Koolis on viimane aasta, siis läheb natuke kergemaks," arutleb Hanno, kes tegutseb edaspidigi tütre põhitreenerina. "Õpinguid tuleb muidugi jätkata, aga et mina olen Jõhvis tööl, peab Reena leidma kaugõppe võimaluse."