Juhan Mettis.Foto: ALDO LUUD
Spordivaria
12. veebruar 2015, 07:00

Aavo Põhjala judo olümpiaseisust: kõigil meestel on selg vastu seina (3)

Judos on Rio de Janeiro olümpiapunktide kogumine käinud juba ligi kolmveerand aastat ning eestlaste seis pole teps mitte roosiline. Erinevatel põhjustel on võisteldud vähe ning needki võistlused on toonud vajalikke punkte ainult näpuotsaga. Järgmisel nädalal löövad kõik neli põhilootust lõpuks kaasa Düsseldorfi GP-l, koondise peatreenerina jätkab Aleksei Budõlin.

Lisaks sellele, et kõigile sportlastele seab omad piirid alaliidu mitte just parim rahaline seis, on Grigori Minaškini (-100 kg) ja Künter Rothbergi (-73 kg) tegemisi pärssinud vigastused, Juhan Mettis (+100 kg) aga viibis aasta lõpus ligi kolm kuud armeeteenistuses. Pidevalt on saanud harjutada vaid Aleksandr Marmeljuk (-90 kg), kuid tema võistlustele lähetamiseks polnud sügisel raha.

Mettis tegi pärast pikka pausi esimese maailma edetabeli turniiri stardi pühapäeval Sofias, kuid pidi kohe esimeses ringis tunnistama sakslase Pierre Borkowski paremust. "Juhaniga Bulgaarias käinud treener Andres Põhjala ütles, et suur mees on tahtmist täis, kuid teised mehed on palju enesekindlamad," vahendas teine treener, Aavo Põhjala, kes detsembri lõpust on ühtlasi judoliidu president.

Mettisel ongi sügisel peetud kodusel turniiril saadud teise koha baasil seemneks olemas 33 olümpia valiksarja punkti ning kui Rio kohad praegu lukku löödaks, saaks noor raskekaallane seal maadelda! Tegelikkuses tuleb 2016. aasta maikuuks koguda mitusada silma.

Aavo Põhjala sõnul on Eesti suurimatel lootustel Mettisel ja Minaškinil tänavuseks aastaks rahaline kate 8–10 laagrile ja võistlusele. Marmeljuk ja Rothberg peavad aga hiljemalt EMi lõpuks tulema mõnel võistlusel medalile või kuue parema sekka – sinnani on neilegi raha olemas.

"Alaliidu uus juhatus on võtnud selge suuna, et üle võimaluste me enam ei ela. Olümpiale pürgimine on prioriteet, samas ei tee me seda teiste lõikude arvelt," selgitas Põhjala.

"Kõigil neljal mehel on mullusest esimesed OM-valikpunktid käes, aga kõigil on ka selg vastu seina – punkte tuleb jätkuvalt teenida ka edaspidi, ning senisest suuremas tempos. Sest oma kaalu kvoodi sees viimasena olümpiale pääsevast mehest jäävad kõik juba praegu suhteliselt kaugele. Mettisel on hetkel kirjas kontinentaalse kvoodi koht, aga see on kõigest virtuaalne järjestus, mis muutub iga võistlusega," lisas treener ja alajuht.

Pärast Düsseldorfi ootavad koondislasi märtsi teisel poolel uued GP-etapid Gruusias ja Türgis. Aasta esimese poole tähtsaim võistlus EM peetakse aprillikuus Glasgows. "Meeste vormile on praegu raske hinnangut anda. Kui paar võistlust ära teha, on pilt oluliselt selgem," märkis Põhjala.