Foto: Aldo Luud
Talisport
13. veebruar 2015, 07:00

Kärp: enne MMi tegin trenni, mida ma ei ole eluski teinud! (8)

Kuidas sujus Eesti suusatajate ettevalmistus neljapäeval algavaks MMiks?

Maailmameistrivõistlusteks valmistuvad Eesti murdmaasuusatajad on tuleval neljapäeval Rootsis algava MMi eel lõpetamas viimast treeningutsüklit. Millises seisus nad hooaja tähtsaima etteaste eel on, näitab eelkõige Östersundi MK-etapp, aga ka Tartu maraton.

Meie suusasprinterid eesotsas MM-võistkonna liidri Peeter Kümmeliga andsid vormile viimase lihvi kodumaal, harjutades Otepääl šveitslasest peatreeneri Christoph Schmidi juhendamisel.

Kahe talve tagusel MMil seitsmenda kohaga sähvatanud Aivar Rehemaa treenib enne tiitlivõistlust tavapäraselt Itaalias Santa Caterinas Anatoli Šmiguni näpunäidete järgi. Mati Alaveri hoolealused Algo Kärp, Raido Ränkel ja Karel Tammjärv harjutasid Šveitsis Davosis.

Kuus päeva enne MMi mõjub rahustavalt tõsiasi, et haigused ega vigastused pole kellelgi otsustavat ettevalmistust pärssinud. Nii püsib lootus, et Falunis näidatakse hooaja parimaid tulemusi.

Kärbil kaks testivõistlust

Mullu Otepääl Skandinaavia karikavõistlusel triumfeerinud ja mainekal Holmenkolleni MK-etapil 50 km sõidus 16. koha saanud Kärp avaldab, et MMiks valmistus ta varasemast teistmoodi.

"Enne MMi tegin trenni, mida ma ei ole eluski teinud!" räägib 29aastane sportlane. "Tõstsime natuke intensiivsust. Vaatame, kuidas see mõjus. Mõni päev pärast neid treeninguid olin väga väsinud, aga nii pidigi olema."

Eile Davosist koju naasnud Kärbi sõnul oli tal mäestikulaagris varasemast rohkem maksimaalse kiirusega tööd. Möödunud laupäeval oli mitteametlik sprindivõistlus, kus kõik osalejad said neljas sõidus täiega pingutada.

"Jõunäitajad on ka paremaks läinud," arutleb Kärp. "Iseasi, kuidas suudan selle suusatamisse üle kanda. Kõige tähtsam, et laagris tegin ära kõik treeningud, mida tahtsin. Ma ise küll loodan, et nüüd tulevad paremad tulemused kui hooaja esimeses pooles."

Pühapäeval stardib Kärp Tartu maratonil. "Näis, kuidas mul läheb. Maraton toimub kolmandal päeval pärast mägedest tulekut. Vahel olen siis olnud väga hea, mõnikord jälle väga kehv."

Samal ajal kui Kärbi võistkonnakaaslased juba MMil rajale lähevad, paneb tema end proovile Lätis, osaledes 21. veebruaril Skandinaavia karikasarja etapil 15 km klassikasõidus.

Kärbi puhul on võtmesõna "tervis", mis on visa sportlast pahatihti alt vedanud. Pärast jõule kimbutas teda allergia, mistap ebaõnnestus tal Eesti meistrivõistlustel 15 km vabatehnikasõit. Jaanuaris, vahetult enne Davosi laagrit niitis otepäälase tõvevoodisse kõhuviirus, toona tuli kodustest meistrivõistlustest üldse kõrvale jääda.

"Mul oli terve perekond pikali," sõnab Kärp. "Kui tavaliselt taastun sellistest haigustest päris kaua, siis nüüd pääsesin kergelt, ainult paar trennipäeva läksid kaduma."

Praegu Lätis möllav gripp muudab Kärbi eriti ettevaatlikuks. "Kaks aastat tagasi jäin just enne MMi haigeks, kui olin heas vormis," meenutab ta. "Üritan rahvarohkeid kohti vältida, kuigi lennujaamas pole see võimalik."

MMil teeb Kärp peaproovi teatesõidus, tema põhietenduseks peaks kujunema 1. märtsil toimuv klassikamaraton.

Erinevalt kodustest konkurentidest otsustas Rehemaa MMi eel võistlemisest loobuda. Falunis teeb ta esimese etteaste tuleval laupäeval, kui kavas on suusavahetusega sõit.

"Meil on käes spikker, mida tegime kahe talve taguse MMi eel samas laagris ja teame sedagi, mida tegime valesti mullu enne Sotši olümpiat," lausub Rehemaa. "Ei saa öelda, et kopeerime kahe aasta taguseid treeninguid, kuid põhimõtted on sarnased. Tolik (treener Anatoli Šmigun – toim) ütleb, et kiire töö ajal on liigutused samasugused nagu toona. Ma ise veel nii julge pole."

Samas kinnitab Rehemaa, et kogu vajalik töö on korralikult tehtud. "Tingimusi võib nimetada ideaalseteks, külma on kaheksa kraadi," nendib 32aastane sportlane. "Nagu Tolik ütles, tuleb ka viimane trenninädal üle elada. MMil on näha, kas sellest piisab 15, 20 või 30 hulka jõudmiseks."

Ränkel loodab MMil hästi sõita

Sotši olümpiamängudel nii paarissprindis kui ka teatesõidus kiiduväärselt esinenud Raido Ränkel naasis Davosist kodumaale juba esmaspäeval.

"Pidasin treeneritega nõu ja tundus, et kümme päeva enne MMi on õige aeg mägedest alla tulla," arutleb 25aastane sportlane. "Sotšis olid mul esimesed sõidud päris nirud, nüüd arvestasime päevade arvuga, mis jäi enne mägedest tulekut olümpial paarissprindini."

Davosis täitis Ränkel kõik plaanid edukalt. "Väike väsimus oli lõpuks sees, aga teisipäeval tegin kiirema trenni, mis oli okei."

Homme stardib Ränkel MK-etapil klassikasprindis ja ülehomme 15 km vabatehnikasõidus. "Östersundis saan seisundist natuke rohkem aimu, kuid seal pole vorm veel samasugune nagu MMil," lausub ta.

Maailmameistrivõistlustel on mitmekülgne Ränkel valmis osalema kõikidel distantsidel, ent ilmselt soovitavad treenerid tal loobuda 15 km vabatehnikasõidust. "Tänavu pole meil midagi head olnud," osutab Ränkel oodatust tagasihoidlikumatele tulemustele. "Loodame, et MMil tuleb!"