Irina Štork ja Taavi Rand Stockholmi EMil lühikava esitamas.Foto: Reuters / Scanpix
Spordivaria
13. veebruar 2015, 07:00

Palju ei puudunud, et Eesti ühed paremad iluuisutajad Irina Štork ja Taavi Rand jätnuks hooaja vahele

EMi 13. jäätantsija Taavi Rand armeeteenistusest: väga kasulik asi! (13)

Sportlased pole erandid ning noormehed seisavad ühel hetkel fakti ees, et armee kutsub. Jäätantsus Euroopa teise kümne algusesse kuuluv iluuisutaja Taavi Rand läbis selle mullu suvel, kuid palju ei jäänud puudu, et armeeteenistuse tõttu jäänuks temal ja Irina Štorkil terve hooaeg vahele!

"Iga mees peab armees ära käima ja planeerisin selle käigu just ajale, mil üks olümpiatsükkel läbi saab. Sportlased läbivad niikuinii lühendatud baaskursuse, nii et mullu juulis armeesse minek oli minu enda valik," seletab Rand rahulikult.

Iluuisutajatele on suvi ülimalt tähtis aeg, siis tehakse ära hooajaeelne ettevalmistus – koostatakse kavad ja õpitakse need selgeks. See kõik jäi Štorkil ja Rannal nüüd ära. Ning kui 22aastane noormees septembrist vabama režiimi peale sai, tekkis hoopis esimene mõte, et teistest on nii palju maha jäädud ja jätaks hooaja vahele.

Pelgas täiemahulist armeeteenistust

"Kuid läks kuu mööda ja hakkasime novembri keskpaigas uuesti harjutama. Tegime kiiresti kavad valmis, osalesime kuu aega hiljem Eesti ja jaanuaris juba Euroopa meistrivõistlustel," naerab Rand nüüd, tagantjärele, muretult. Kui aga hakata mõtlema, et kahekuise harjutamise pealt sõideti end EMil 13ndaks…

"Pelgasin, et kui jätan hooaja üldse vahele, arvatakse mind tippsportlaste nimekirjast välja ja siis kutsutakse läbima juba täiemahulist teenistusaega," tunnistab Rand. Aga ei ütle sõjaväe suunas ühtegi halba sõna, vaid vastupidi.

"Armee muutis mu elu palju huvitavamaks," ütleb mees, kes enne seda elas koos Irinaga neli talve Moskvas, kus olid tipptasemel harjutamiseks paremad võimalused, aga elu oli ka ääretult rutiinne – "iga päev oli üks ja sama rutiin ja hooaja lõpuks olid ikka kutu".

"Armees on kõik ära planeeritud, distsipliin on number üks. Tõsi, spordiks tarvilikku füüsilist treeningut seal väga polnud, kehalise tundide arv oli väike. Põhiline oli relvade tundmaõppimine ja topograafia. Et saad elus hakkama, kui metsa satud. Maastikul toimuvad retked on suunatud vaimujõu tugevdamisele, füüsilisele vastupidavusele, pead olema häireteks valmis. See oli huvitav kogemus!

Kaitsevägi andis õpetuse, et paanikasse sattumine on mõttetu, kõike tuleb võtta ja teha rahulikult, konkreetselt, läbimõeldult. Teenistuse alguses öeldi: mehed, muudame teie maailmavaadet! Ega me seda uskunud, aga pärast keeras nii mõnelgi ikka elule teise vaate. Väga kasulik asi!" räägib Rand ligi kolme kuu jooksul toimunust.

Pingeid pole vaja peale panna

Armee aitas temas kaasa süvenevale veendumusele, et endale pole vaja pingeid peale panna. See mõtlemine kandus ka sügiseks-talveks uisuareenile. "Eks EMi 13. koht veidi üllatas, aga arvan, et kõik oleneb sellest, kuidas sa ise asju võtad. Võtsime Iraga kõike vabalt, ei tõstnud pinget lakke. Lihtsalt tuleb omad asjad ära teha."

Nõnda ei erinenud EMi tulemus oluliselt kolmel eelmisel hooajal saavutatust – neli aastat järjest on stabiilselt tuldud 11.-14. kohale. Tänavune pooliku ettevalmistuse pealt tehtu asetub seega positiivsesse konteksti.

Praegu on Rand linnaloa peal, mis tähendab, et ta tohib kodus ööbida ja harjutada nii palju kui vaja, kuid peab esimese kutse peale ilmuma kaitseväe käsutusse. Reservi arvatakse ta märtsist.

Moskvas harjutamine on asendunud koduse Tallinnaga, paari juhendab Taavi ema Lea Rand. "Tänu Tondiraba hallile tead nüüd, et jääaeg on igal juhul olemas, varem Tallinnas niisugust kindlust polnud," tuleb kiitus uhiuue areeni aadressil. Skype’i ja Facebooki abil suheldakse endiselt Moskva treeneritega, kes annavad kasulikke näpunäiteid.

Selle nädala lõpus võisteldakse Saksamaal Oberstdorfis, märtsi lõpus ootab Shanghais MM. Nii et uisutamine oli pärast ajateenistuse läbimist ikka meeles? "Ei kadunud jää midagi jalge alt. Kõik oli korras, enesetunne parem ja maailmavaade muudetud!" naerab Rand.

Štork harjutas üksi ja astus ülikooli

Aega, mil Taavi Rand viibis ajateenistuses, ei lasknud jäätantsupaari teine pool Irina Štork niisama käest, vaid harjutas ja lihvis oma elemente. Suvel viibis ta ka koos Valgevene koondisega Minskis laagris. Samas astus ta ka Tallinna Ülikooli psühholoogia erialale ja ütleb, et on valikuga rahul.

Irina rõhutab, et otsus sel hooajal ikkagi võistelda võeti vastu Taaviga koos ning tema jäi EMi esitusega väga rahule: "Kartsin, et äkki läheb midagi valesti, kuid sõidud tulid välja ja kõik oli korras."