Maailma tuntuim golfimängija Tiger Woods on kimpus ränga seljahädaga ning karjääri jätkumine on sattunud kahtluse alla.Foto: Reuters / Scanpix
Spordivaria
13. veebruar 2015, 07:00

Kas ränk seljahäda lõpetab Tiger Woodsi karjääri? (1)

Maailma tuntuima golfimängija Tiger Woodsi karjääri jätkumine on seljahäda tõttu suures ohus. Eile teatas ameeriklane, et ei naase võistlustele enne, kui suudab võistelda kõige kõrgemal tasemel. Woodsi mainitud aeg ei pruugi aga kunagi saabuda.

Aasta lõpus 40. sünnipäeva tähistav ameeriklane on igasuguse kahtluseta elav legend. Tema auhinnakapis (või -kappides) laiutab lisaks teisejärgulistele karikatele 79 PGA Touri (golfivõistluse kvaliteedimärk - toim) trofeed (sealhulgas 14 Suure Slämmi tiitlit), mis kergitab ta kõigi aegade võitude edetabelis teisele kohale. Woodsi ette jääb vaid 20. sajandi keskel golfiradadel hullanud Sam Snead 82 võiduga.

End esimeseks mustanahaliseks absoluutseks tippgolfimängijaks töötanud Woodsi profikarjäär algas lennukalt. Juba 1997. aasta aprillis ehk oma teisel profiaastal õnnestus tal võita esimene Suure Slämmi turniir ning sama aasta juunis kerkis Woods maailma edetabeli esinumbriks.

Ameeriklase kuldaeg oli 2000ndatel. Ta võitis sel kümnendil pea kõik võistlused, kus ta kepi kätte võttis, ning juhtis suveräänselt maailma edetabelit. Vahemikus august 1999 oktoober 2010 ei olnud Woods maailma esinumber vaid 32 nädala jagu aastatel 2004 ja 2005.

Nukker statistika ja streikivad tuharad

Viimased aastad pole Woodsil aga peamiselt eraelulistel, kuid ka tervislikel põhjustel nõnda vahvalt kulgenud. Nüüd on õhus variant, et seljavigastus ei lasegi värskeimas maailma edetabelis alles 62. real paikneval Woodsil enam golfimaailma teravaimasse tippu naasta.

Mullu seljaoperatsioonil käinud ja tagantjärele targana öeldes ennatlikult vaid neli kuud hiljem golfirajale naasnud Woods on sealtpeale heidelnud pigem oma keha kui konkurentidega. Viimasest kaheksast turniirist kolm on legendi jaoks lõppenud katkestamisega. Arvestades, et kogu 19aastase profikarjääri vältel on ta pooleli jätnud vaid üheksa (!) võistlust, on hiljutine statistika Woodsi jaoks nukker.

Taas seadis Woods oma seisundi kahtluse alla möödunud nädalavahetusel San Diegos, kus alaseljavalu sundis teda 11. raja läbimise järel kõrvale astuma. "Tegin korraliku soojenduse, kuid raja kohale laskunud udu venitas starti edasi ning seismine muutis lihased kangeks," sõnas golfiäss vahetult pärast katkestamist ajakirjanikele.

"Mu tuharalihased ei suuda püsida aktiveeritud olekus ja kui nad kangeks tõmbuvad, mõjutab see alaselga, mis muutub valusaks. Tegin kõik, et lihaseid tööle saada, ent miski ei aidanud. See on masendav!" selgitas nördinud Woods oma probleemi.

Endine tippgolfar, nüüdne BBC ekspert Sir Nick Faldo arvab, et Woods peab tervisehädast võitu saamiseks enda tehnikat korrigeerima. "Ta peab leidma viisi, kuidas lüüa nii, et seljale ei langeks nii palju pinget ja selgroo pöördemoment oleks minimaalne. Eriti käib see kaugmaalöökide kohta," ütleb Faldo. "See on hädavajalik!"

"Mu tulemused pole hetkel vastuvõetavad."

Just tervisehäda oli peamine argument, miks Woods alustas möödunud novembris koostööd Chris Comoga, kes on biomehaanika ekspert ja treener, kes rõhub sellele, et keha peaks golfilöögist tingitud ebaloomulikele väänetele vastu. Teisisõnu, täpselt õige mees probleemse seljaga Woodsi nõustama.

Ent kas esimese nooruse ületanud Woodsi keha annab üldse tippgolfiks üles putitada? Väitis ju sportlane enne viimastki tagasilööki, et selg pole nädalaid tunda andnud, ometi ilmnesid võistlusolukorras tuttavad probleemid kiiresti.

Kahtlemata ei lase Woodsi võitlejahing tal niisama naljalt golfiradadelt taanduda, kuid tema kange loomus ja aastatega paisunud ego lepivad teises ešelonis madistamisega. Igatahes eile teatas Woods, et võtab aja maha.

"Pean hetkel oma mängu kallal kõvasti vaeva nägema, kuid samal ajal soovin ka enda jaoks oluliste inimestega koos olla. Minu mäng ja skoorid pole turniirigolfiks vastuvõetavad. Tulen tagasi siis, kui tunnen, et olen taas valmis võistlema kõige kõrgemal tasemel," sõnas Woods.

Lähemad nädalad ja kuud annavad vastuse, kas see aeg üldse tuleb. Kõnekaks kujuneb Woodsi osalemine või mitteosalemine aprilli alguses toimuval aasta esimese Suure Slämmi turniiril Masters.

Valik Tiger Woodsi rekordeid

Enim järjestikuseid nädalaid (281) maailma esinumber.

Enim nädalaid (683) kokku maailma esinumber.

Enim kordi (11) valitud PGA aasta parimaks golfimängijaks.

Noorim Suure Slämmi turniiri võitja (21 aastat ja 104 päeva).

Enim auhinnaraha võitnud golfimängija.

Läbi aegade ainuke golfimängija, kes on võitnud järjest neli Suure Slämmi turniiri (aastatel 2000-2001).