NUNNU: Ott Tänak postitas eile Twitterisse pildi endast ja pisitütar Miast.Foto: Twitter
Auto-Moto uudised
14. veebruar 2015, 08:00

Ott Tänak veetis tütre sünnipäeva Rootsi lumehangede vahel ja sees (3)

Tippsportlase elu pole kerge: Rootsi rallil poodiumikohta püüdev Ott Tänak pidi MM-etapi nimel ohverdama pisitütar Mia esimese sünnipäeva.

"Täna on minu jaoks väga eriline päev," teavitas Ott Tänak eile Twitteris. Eesti rallimees ei mõelnud, et ta saab Rootsis tõega alustada oma karjääri teist MM-etappi tehasemeeskonna põhisõitjana, vaid: "minu tütre Mia esimene sünnipäev. Mõtlen täna sinule."

Meest sõnast! Lisaks kirjutatud sõnumile tervitas Tänak tütart ka tuhandete rallifännide kuuldes, kui laulis lühikesel lõunapausil WRC ametliku ralliraadio kaudu pisipiigale eesti keeles sünnipäevalaulu.

Selline tippsportlase elu juba on – graafiku panevad paika võistlused ning Tänak pidi tütre tähtpäeva tähistamise asemel sõitma Rootsi lumevallide vahel. Eesti esipiloot elas juba reedesel esimesel kiiruskatsel üle tõsise ehmatuse – veidi enne finišit maksis kätte Tänaku või kaardilugeja Raigo Mõlderi lohakus. Meeste rajamärkmetesse oli sisse lipsanud suur viga, mille tulemusel nende Ford Fiesta RS WRC vastu väravat kihutas.

Õnneks oli see vaid täispuhutav värav! Tänak – Mõlder pääsesid ehmatuse, lumise auto ja 15sekundilise ajakaoga.

Ilm trikitab

Palju rohkem maksis Tänakule eile kätte kehv stardipositsioon. Enne rallit võis loota, et Monte Carlo rallil tehtud eksimuse tõttu 11. lähte saav piloot naudib tänu konkurentide sahatööle paremaid sõidutingimusi. Tegelikkuses on Rootsi talverallil temperatuur nullkraadi ringis, mis tähendab maalilisi valgeid vaateid, ent parajalt jäiseid rajatingimusi, mis annavad eelise hoopis eestpoolt startijaile. Samasugust lumevaba ja suhteliselt sooja ilma lubatakse ka tänaseks.

Ometi suutis Tänak ralli esimese võistluspäeva lõpetada viiendal kohal. Selles tuleb tal tänada ebaõnne läbi elanud konkurente, sest suure ajakaoga jäid meie mehe seljataha nii Jari-Matti Latvala, Kris Meeke, Robert Kubica kui meeskonnakaaslane Elfyn Evans. Lumevalli musitas ka tiitlikaitsja Sebastien Ogier, kelle 30sekundiline ajakaotus päeva viimasel pikal kiiruskatsel kukutas ta üldarvestuses neljandaks, 40 sekundiga Tänaku ette. Eestlase selja taga on poole minuti kaugusel uusmeremaalane Hayden Paddon. Rallit juhib Andreas Mikkelsen.

"Oli üpris keeruline päev, sest me ei suutnud kuidagi oma rütmi leida. Aga õnneks saime sest suuremate probleemideta läbi. Homme (täna - toim) saab ainult palju paremaks minna, sest polnud hea päev," ütles Tänak ralliraadio vahendusel ise päeva kokkuvõtteks. Täna on kavas kaheksa kiiruskatset.

Rootsi ralli

Avapäev

1. Andreas Mikkelsen 1:14.03,6

2. Thierry Neuville +19,1

3. Mads Östberg +19,4

4. Sebastien Ogier +24,7

5. Ott Tänak +1.06,2

6. Hayden Paddon +1.37,1