Tallinna Flora alistas Riias peetud sõprusmängus kohaliku Skonto 4:3, kuigi kaotas poolaja 0:3.Foto: Ott Järvela
Jalgpall
14. veebruar 2015, 14:59

USKUMATU MATŠ! FC Flora kaotas Riia Skontole poolaja 0:3, aga võitis mängu! (1)

Kolm nädalat enne Eesti meistrivõistluste algust pidas Tallinna FC Flora sõprusmängu Riia jalgpallihallis, kus vastaseks oli kohalik Skonto. Kohtumise stsenaarium kujunes väga omapäraseks – Flora kaotas poolaja 0:3, aga võitis mängu 4:3.

Flora peatreener Norbert Hurt jättis mitu kogenumat mängijat – Gert Kams, Andre Frolov, Markus Jürgenson, Rauno Alliku – varupingile, mis tähendas, et Skonto vastu alustanud katiseliini kogenuimaks meheks oli 22aastane paremkaitsja Nikita Baranov. Keskkaitsjad Janar Õunap ja Madis Vihmann on vastavalt 20 ja 19, vasakkaitsja Kevin Aloe 19 ja väravavaht Richard Aland 20 aastat vana.

Flora asetus oli tavapärane 4-2-3-1, kus alumisteks poolkaitsjateks Zakaria Beglarišvili ja Karl-Eerik Luigend, nende kohal mängis Rauno Sappinen, äärtel Maksim Gussev ja Irakli Logua ning tipuründajana soomlane Sakari Tukiainen.

Kohtumises haaras ohjad 15kordne Läti meister Skonto, kes asus 7. minutil nurgalöögi olukorrast juhtima. Flora oli küll mängus sees, aga üpris servapidi. Ohtlike pealelöökideni ei jõutud. Söödud Skonto kaitseliini taha ei andnud tulemusi, sest lätlaste väravavaht jõudis pallini esimesena.

Poolaja parima rünnaku tegi Flora 21. minutil, kui esmalt tabas Aloe tsenderdus latti ja seejärel sooritas ohtliku pealelöögi Beglarišvili. Väravat aga ei saavutatud ning Skonto vastus oli jõuline – 32. minutil kasutasid lätlased ära Flora kaitsjate pallikaotuse ning lõid 2:0 ning poolaja lõpuminutitel teeniti Aloe vea järel penalti, millest löödi 3:0. Nagu näha videost, ei jätnud ainuke mängu vaadanud Skonto fänn rõõmu ja joovastust enda teada.

Teise poolaja teel tegi Flora neli vahetust. Äärekaitsesse asusid kogenud Jürgenson ja Kams (välja võeti Aloe ja Õunap, Baranov nihkus keskkaitsesse) paremale äärele tuli Gussevi asemel Joseph Saliste ning keskväljale avapoolaja lõpus kergelt vigastada saanud Beglarišvili asemel Frolov.

Lisandunud kogemus aitas Floral end platsil senisest märgatavalt enam kehtestada. Eriti silmatorkav oli just Jürgensoni ja Kamsi poolt äärtele toodud kindlus, jõud ja konkreetsus. Pall püsis üha enam ja enam Skonto väljakupoolel ning jõudis sagedamini ka Läti klubi karistusalasse.

Flora skoori avas 19aastane Rauno Sappinen, kelle umbes 20 meetrilt sooritatud kauglöök tegi 61. minutil seisuks 3:1. Flora tõi platsile veel kaks värsket meest – keskväljale Luigendi asemele German Šleini ja ründesse Tukiaineni asemele Alliku – ning 66. minutil lõi Frolov 3:2.

Mängupilt erines avapoolajal nähtust totaalselt. Kruiisis Flora ja rabistas Skonto. Läti klubi grusiinist peatreener Tamaz Petria vali hääl kaikus üle Riia jalgpallihalli, ent ka see ei aidanud Skontol paremini tegutseda. Flora jõuline ja intensiivne pressing valmistas lätlastele suuri raskusi.

Vahepala: Skonto peatreeneri Tamaz Petria tuntuim kokkupuude Eesti jalgpalliga pärineb 2009. aastast, kui oli Euroopa liiga eelringis Nõmme Kaljuga kohtunud ja kokkuvõttes 2:1 võidu võtnud Daugavpilsi Dinaburgi peatreener; mõni kuu hiljem diskvalifitseeriti Dinaburg kihlveopettustes osalemise pärast ja Petriale määrati eluaegne jalgpallis tegutsemise keeld, mis aga 2010. aastal tühistati; Skontot juhendab Petria 2012. aastast alates.

Õhus olnud viigiseis realiseerus 81. minutil, kui Skonto jättis nurgalöögi ajal valveta Baranovi, kes lõi kuuelt meetrilt jõuliselt 3:3. Skonto lagunemine jätkus vaid mõnekümne sekundi pärast. Sisuliselt kohe pärast palli keskringist mängupanekut andis Riia klubi järjekordse valesöödu ning Flora pääses kontrale, mis lahendati oivaliselt.

Logua otsis varbaotsaga üle Skonto kaitsjate tõstetud sööduga tagumisest postist üles Saliste. 19aastane paremäär säilitas külma närvi ja lõi palli peaga Skonto väravasse. Esimese poolaja 0:3 kaotanud Flora juhtis 82. minutiks 4:3!

"Ei vaju ära, ei vaju ära!" kamandas Jürgenson valjuhäälselt kohe pärast 4:3 eduseisu saavutamist kaaslasi. Natuke sabistamist viimase 10 minuti jooksul küll endale lubati, aga moraalselt löödud Skonto ühtegi ohtlikku pealelööki enam sooritada ei suutnud. Flora võitis 4:3.

PROTOKOLL

Riia Skonto FC - Tallinna FC Flora 3:4 (3:0)

Väravad: 7., 33., 39. pen - 61. Rauno Sappinen, 66. Andre Frolov, 81. Nikita Baranov, 82. Joseph Saliste

Flora koosseis: Richard Aland, Kevin Aloe (46. Markus Jürgenson), Nikita Baranov, Madis Vihmann, Janar Õunap (46. Gert Kams), Zakaria Beglarišvili (46. Andre Frolov), Rauno Sappinen, Karl-Eerik Luigend (62. German Šlein), Maksim Gussev (46. Joseph Saliste), Irakli Logua, Sakari Tukiainen (62. Rauno Alliku).