TOETUS: Ott Tänaku neljandale kohale oli kaasa elama tulnud ohtralt Eesti rallifänne. Foto: M-Sport
Auto-Moto uudised
16. veebruar 2015, 07:00

Ott Tänak Rootsis: igav, aga kindel neljas (2)

Tark ei torma. Suur tükk ajab suu lõhki. Tasa sõuad, neljandaks jõuad. Ott Tänak käitus Rootsi MM-rallil vastavalt vanasõnadele ja tulemus oli igati korralik, vaid veidi igav.

Ott Tänaku ja Raigo Mõlderi jaoks oli hooaja teise MM-etapi ainus pingeline hetk reedesel avakatsel, kui rallipaar legendivea tõttu korraks rajalt väljas käis ja 15sekundilise ajakaotuse sai. Edasi sõideti omas tempos ja jälgiti, kuidas konkurendid vaikselt eest ära kukuvad.

Viis lumehange

Tänak oli pärast ralli teist kiiruskatset üldarvestuses üheksandal kohal. Kohe saadi mööda Hayden Paddonist ja tegu oli ka ainsa omapäi saadud positsioonivõiduga. Järgneva 18 kiiruskatse jooksul tegid järjest lähitutvust Rootsi legendaarsete lumevallidega Kris Meeke, meie mehest mööda lipsanud Robert Kubica, meeskonnakaaslane Elfyn Evans, Jari-Matti Latvala ja Mads Östberg. Kindla peale kõik kiiruskatsed läbi sõitnud Tänak ületas finišijoone uhkes üksinduses neljandal kohal.

Kihutamisele eksimustest hoidumist eelistada ei pruugi olla kõige põnevam sõidustiil, ent mida oli Tänakul teha? Sulailm tähendas, et teises kümnes olnud stardipositsioon ei lubanud algselt kõrgetele kohtadele võistelda ning kui tingimused paranesid, olid vahed juba liialt pikaks veninud.

"Ma olen tulemusega väga rahul. Ralli alguses oli meil parajalt probleeme rütmi leidmisega, aga lõpetasime heal kohal," ütles Tänak viimase kiiruskatse järel. Eestlane rõhutas, et ta alles õpib Ford Fiesta RS WRC masinaga väledalt sõitma: "Tuleviku osas on see igati positiivne tulemus. Paar sellist rallit veel ja siis saame juba tõsiselt pingutama hakata."

Thriller esikohale

Meie mehe esitusega jäi rahule ka M-Spordi meeskonna juht Malcolm Wilson: "Ott on teinud väga head tööd. Ta oli algul (hilise startijana – toim) raskes seisus ja käitus hiljem väga õigesti (liialt ei kihutanud - toim). Vaadates, kui kõrgel ta on, siis saab ta ülejäänud aastaks kõvasti kindlust juurde."

Esikolmikusse pääsemine jäi Tänakul Rootsis ligi kahe minuti kaugusele. Sinna pääsesid ülipingelise kolmevõitluse maha pidanud Andreas Mikkelsen, tiitlikaitsja Sebastien Ogier ja Thierry Neuville – enne viimast kiiruskatset oldi just täpselt sellises järjestuses 4,6 sekundi sees. Esimesena läbis katse Neuville, kes pani senisele parimale ajale viie sekundiga põhja. Ogier põrmustas belglase tulemuse kohe 4,8 sekundiga.

Kõik ootasid, mida suudab Mikkelsen. Ja ootasid. Ja ootasid … Norralane tegi viimasel kiiruskatsel pirueti. Kahjuks juhtus see otse fännide silme all, kes ta kohe tagasi rajale lükkasid ehk ajakadu polnud piisav Tänaku poodiumile tõstmiseks, kuid võit oli läinud – Ogier triumfeeris, Neuville teine ja Mikkelsen kolmas.

"Üks ajaloo põnevamaid rallilõppe. Fännide jaoks suurepärane šõu!" sai Ogier pärast finišit õhata. Tuleb nõustuda!