NÄITAB VÕIMU: Võidumängus Krasnojarski Jenissei vastu 29 punkti ja 16 lauapalli toonud Frank Elegari jaoks on palli korvi surumine lapsemäng. Foto: Laura Oks
Korvpall
16. veebruar 2015, 07:00

Kalev/Cramo sõidud Venemaa avarustesse on lõpuks õnnestuma hakanud (6)

Kalev/Cramo korvpallimeeskond jätkab sõitu ameerika mägedel. Pärast eelmisel nädalal Leedus kuristikku langemist tõusti möödunud nädalal uuesti kõrgustesse ja kulminatsiooniks oli laupäevane 87:83 võit võõrsil Krasnojarski Jenissei üle.

Enne Panevežyse Lietkabeliselt saadud piinlikku kaotust ja Balti liigast välja kukkumist rulliti mäletatavasti üle Ühisliiga tipust ja Euroliiga keskmikust Nižni Novgorodist. Kardetud Venemaa turnee läbiti möödunud nädalal hiilgavalt ja kui kolmapäevast lisaajal saadud võitu krahhi äärel oleva Samara Krasnõje Krõlja üle võis lugeda pigem kohustuslikuks, siis Jenissei alistamine oli igas mõttes väärtuslik.

Esiteks heastati novembris samalt meeskonnalt Tondiraba jäähallis saadud 66:111 kolakas, teiseks võeti Ühisliigas sel hooajal juba kolmas võit Venemaa pinnal (oktoobris korjati Volgogradi Krasnõi Oktjabri skalp, kolmapäeval alistati Krasnõje Krõlja – varasemal viiel hooajal jäädi nulli peale!), kolmandaks sekkuti taas jõuliselt play-offi heitlusesse. 8 võidu ja 11 kaotusega tõusti 8. kohale ehk praeguse seisuga pääseks Kalev/Cramo viimasena veerandfinaali!

Elegari ja Machado kahepealine lohe

Kui neljapäeval võetakse Tallinnas vastu Euroliiga absoluutne tipp Moskva CSKA, siis lähiaega mahub ka täiesti võidetavaid vastaseid, nagu Astana, Loimaa Bisons, Nymburk, Volgograd ja Minski Tsmoki.

Millega mängutaseme kõikumist ja viimatist tõusu seletada saab? Kalev/Cramo peatreener Alar Varrak ei hakanud detailidesse laskuma. "Suutsime Jenissei vastu mängu kontrollida, olime kaitses tublid, pärast esimest veerandaega viskasime enamjaolt välja mängitud kohtadelt sisse. Nii asjad käivadki – Panevežyses said nemad mängu kontrolli alla, võitsid nemad, Nižni

Novgorodi vastu saime meie ja võitsime," ütles ta.

Lisaks leidis Varrak, et kuna jaanuaris oli tiheda graafiku kõrval aega füüsilist vormi parandada, on mängijatel jalgades piisavalt värskust, et vastastega võidu joosta.

Eriti heas hoos on mängujuht Scott Machado ja tsenter Frank Elegar, kes viskasid Jenissei vastu kahe peale 57 punkti. Machado andis ka 9 korvisöötu ja korvialust valitsenud Elegar võttis maha 16 lauapalli. Efektiivsusnäitajaks märgiti viimasele koguni 40!

"Frank oli nii või naa tubli," kiitis Varrak keskmängijat. "Kaitses olime kaks mängu järjest head, sest hoidsime Jenissei 38 minutiga 70 punkti peal, tavaliselt viskab see meeskond 90-100," lisas ta.

38 head minutit

Nagu juhendaja viimasest lausest aimata on, siis pisike tõrvatilk meepotti siiski jäi. Kui kalevlased olid 3.20 enne lõppu Erik Keeduse kaugviskest 79:65 ette läinud, alustasid võõrustajad marulist lõpuspurti, millele aitas kaasa Kalev/Cramo mängijate suutmatus palli audist välja mängida. 45 sekundit enne lõpusireeni jõudis Jenissei lausa kolme punkti kaugusele, kuid Kalev suutis õnnega pooleks võidu siiski kätte saada.

Varrak ei näinud põhjust juhtunut üle dramatiseerida. "Pärast suurt eduseisu tekkis meil järjest ebaõnnestumisi, tuli üks pallikaotus, siis teine, siis kolmas. Eks see halva maigu mängule jättis, aga esimesed 38 minutit kaalusid selle üles," sõnas ta.