PETTUNUD: Teivashüppaja Reena Koll sai Tartus nulli, ometi on ta võimeline täitma EMi normi. Foto: Aldo Luud
Kergejõustik
16. veebruar 2015, 07:00

EMile rekordväike koondis? (1)

Möödunud laupäeval Tartus toimunud Martin Kutmani memoriaalil ei lisandunud sise-EMile sõitvasse Eesti koondisse ühtegi kergejõustiklast. Võistkond kipub jääma rekordväikseks.

Veel enne Kutmani võistluse algust saabus meeldiv uudis USAst Fayetteville’ist, kus Marek Niit täitis 400 m jooksus EMi normi, läbides distantsi 47,09ga.

Varem on 5. märtsil Prahas algava tiitlivõistluse normist jagu saanud kõrgushüppajad Grete Udras ja Eleriin Haas. Kuid Haas otsustab EMil osalemise pärast neljapäevast Stockholmi võistlust. Suure tõenäosusega saab Prahas startida ka mitmevõistleja Mikk Pahapill.

Galeta on lootusrikas

Udras oli Kutmani memoriaalil päris lähedal hooaja tippmargi 1.87 püstitamisele, paraku kukkus latt kolmandal katsel maha kergest puudutusest. "Viimane katse jääb kripeldama," rääkis ta. "Tegelikult oli enesetunne ja hüppetunnetus palju parem kui avavõistlusel."

1.84ga esikoha saanud Udrase vasaku põlve ümber oli teip. 26aastase sportlase sõnul hoiab füsioterapeut Toomas Proovel olukorra kontrolli all. "Mu esimene treener ütleb: kui lähed tiitlivõistlusele ja kuskilt ei valuta, siis helista mulle ka," lausus Udras naerdes.

Kaugushüppajal Rain Kasel jäi oma hooaja tippmargist 7.67 puudu ainult üks sentimeeter. Praha pileti tagab tulemus 7.75. "Olen optimistlik," rääkis Harry Seinbergi õpilane. "Tuleb end kokku võtta ja täpselt pakku tabada."

Tartus maandus Kask kahel viimasel katsel 7.80 kandis, kahjuks astus mõlemal korral napilt üle. "Natuke jäi õnnest ka puudu. Samas olin pisut väsinud, ei suutnud korralikult keskenduda," arutles äsja töökohta vahetanud ja nüüd D2Ds analüütikuna tegutsev Kask.

Kuulitõukes püstitas Kristo Galeta isikliku rekordi 19.16. "EMi norm 19.50 on täiesti reaalne eesmärk," kiikas ta lootusrikkalt nädalavahetusel toimuvate Eesti meistrivõistluste poole. "Vaatasin videolt oma pikimat tõuget, see oli tehniliselt kehv."

Eesti teivashüpperekordi omanik Reena Koll sai teist võistlust järjest nulli, ometi näitas tema kolmas katse, et pärast tehnikaapsude kõrvaldamist suudaks ta EMi normi 4.25 ületada mängeldes.

Nurme EMile ei püri

Kes võiks veel kaheteistkümnendal tunnil Praha lennukile jõuda? Näiteks Maarja Kalev püstitas 60 m jooksus isikliku rekordi 7,50, EM-pääsmest lahutab teda üks kümnendik.

Kindlasti üritavad EMile pääseda ka teivashüppaja Veiko Kriisk (norm 5.30) ja kaugushüppaja Mihkel Saks (7.75). Tiidrek Nurme loobub treener Harry Lembergi sõnul 99protsendilise tõenäosusega EM-normi jahtimisest 3000 m jooksus, kuigi pärast Eesti meistrivõistlusi paneb ta end Prantsusmaal sel alal proovile.