Lamine Diack andmas üle auhinda Usain BoltileFoto: LLUIS GENE
Doping
16. veebruar 2015, 20:28

Rahvusvahelise kergejõustikuliidu president: Asume Venemaad dopingust puhastama! (1)

Rahvusvahelise kergejõustikuliidu president Lamine Diack tunnistas intervjuus BBC-le, et Venemaa dopinguprobleemid on pannud spordi tõsisesse kriisi. "See on raske kriis, kuid teeme kõik, et ala puhastada. Venemaal on raske seis ning peame selle lõpetama," sõnas 81aastana senegallane.

Detsembris Saksamaal välja tulnud dokumentaalfilm, kus väideti, et Venemaal on tegeldud aastaid süstemaatilise dopingutarvitamisega, on avalikustanud, et lugu aitasid mätsida ka mõned IAAFi töötajad.

Diack oli alguses arvamusel, et Saksamaa ajakirjaniku Hajo Seppelt väited on naeruväärsed. "Ma ei saa öelda, et ma usuks kedagi, kes tuleb ja ütleb, et 99% venelastest on patustajad. See pole tõsi. Me peame olema absoluutselt kindlad, et 90-95% meie sportlastest on puhtad," rääkis ta, kuid tõdes, et Venemaa probleemidega peab tegelema.

"Venemaal on raske seis ning me peame selle jama lõpetama. Venemaal on mõned patustajad ning kui see on tulnud avalikkuse ette kui organiseeritud dopingutarvitamine, siis peame võtma kasutusele karmid meetmed mitte ainult sportlaste, vaid ka nende juhendajate suhtes. See on kriis, absoluutselt. Meie töö on Venemaa dopingust puhastada," sõnas ta.

Diack, kes lõpetab augustis oma 16aastase ametiaja, on samuti kindel, et IAAFis lugu kinni ei mätsitud. Mis sellest, et ameti panid maha nii alaliidu varahaldur, ühtlasi Venemaa kergejõustikuliidu president Valentin Balahnitšev kui turunduskonsultant Massata Papa Diack.

"Ma olen veendunud, et tean oma alluvaid. Tean, et nad töötavad väga-väga kõvasti dopingu vastu ning ei näe mingit põhjust, miks nad peaksid asju kinni mätsima," sõnas Diack.