Saskia Alusalu teenis just MMil karjääri seni parima koha. Foto: Erakogu
Talisport
17. veebruar 2015, 07:00

Kas ühisstardist sõidust saabki Saskia Alusalu leivanumber? (2)

Heerenveenis peetud kiiruisutamise üksikalade maailmameistrivõistluste järel sai öelda, et Eesti sportlased jõudsid sajaprotsendiliselt esikümnesse: ainsa eestlasena osales Saskia Alusalu, kes lõpetas ühisstardist sõidu 10. kohaga. Kas sellest distantsist saabki tema leivanumber?

Noor uisutaja pole siiski seda meelt ja ütleb, et talle meeldib endiselt ka klassikaline 3000 meetri distants. Aga lisab, et ühisstart sobib talle samuti – "suurtel uisuriikidel on tõesti ainult ühisstardi spetsialiste, minul aga niisugust võimalust pole".

Seejuures lõpetas Alusalu eelmise hooaja ühisstardist sõit, milles kukkunud konkurendi uisuterad tekitasid mitu lõikehaava. "Eks pärast seda oli ka hirm sees, kuid tänavu olen osalenud neljas ühisstardist sõidus ja tunne on juba palju kindlam. Alguses polnud ma kontaktse võistlusega harjunud, nüüd on see distants juba lõbusam. Olen harjunud, tunnen end teiste keskel paremini ja mugavamalt," räägib Alusalu.

20aastase uisutaja sõnul on koos ala arenguga muutunud ka sõidud viisakamaks ja ohutumaks. "Sel MMil kukkumisi polnud. Aastaga on sõidud läinud oluliselt kiiremaks, koos sellega aga väheneb tõuklemiste arv."

Ühisstardist sõidud vältavad 16 ringi, iga nelja ringi järel on vahefinišid, kus jagatakse vastavalt 5, 3 ja 1 punkti. See tähendab sagedasi rütmimuutusi ja spurte, mis muudab sõidu iseloomu tavadistantsidega võrreldes teistsuguseks. Ning just tänu ühele vahespurdile Alusalu kümne parema sekka jõudiski.

Nimelt saavad sõidu kolm esimesena lõpetanut ka vastavad kohad, edasi pannakse aga järjestus paika vahespurtide punktide alusel. Kui punkte võrdselt, otsustab lõpujoone ületamise järjestus.

"Seadsin taktikalise plaani üritada kolmandas vahesprindis punkte võtta. See õnnestuski, olin siis kolmas," lausub Alusalu rõõmsalt. "Pärast vahespurti oli päris raske jätkata, mõni olukord jääb kripeldama, aga andsin endast parima."

Lõpuks selgus, et peale esikolmiku oli punkte noppinud veel kaheksa naist, Alusalu oli lõpujoonel veel ühest 1 punkti noppinud uisutajast kiirem ning nõnda 10. koht tuligi.

Võistluse eel sai eestlanna küll pettumuse osaliseks, kui kaks päeva enne algust selgus, et ta on 3000 meetris esimene varu ning tuli oodata, kas keegi ütleb oma koha ära või mitte. Alles võistluspäeval selgus, et äraütlejaid pole. Samas oli ta ühisstardist sõidu tarvis selle võrra värskem. Muide – viimati oli Eesti vabariik kiiruisutamise MMil esindatud 1934. aastal!

Alusalu hooaeg jätkub selle nädala lõpus võistlusega Inzellis. Kas ta saab osaleda ka märtsikuus MK-sarja finaal-etapil Erfurtis, pole veel selge.