Londoni Chelsea ja Pariis Saint-Germain kohtusid eelmisel hooajal Meistrite liiga veerandfinaalis, kus otsustavaks sai Demba Ba värav korduskohtumise 87. minutil.Foto: ADRIAN DENNIS
Meistrite liiga blogi
17. veebruar 2015, 10:23

Toomas Vara | UEFA on erinevalt Kreekast ära õppinud, et tegelased, kes raha annavad, tuleb õnnelikena hoida (5)

Rohkem kui kaks kuud ootamist on läbi. Maailm on muutunud. Maire Aunaste on seitsmepenikoormasaabastega astunud kaheksasada viiskümmend penikoormat, aga keegi veel ei tea, kas õiges või vales suunas. Jalgpalli Meistrite Liiga liigub see-eest kindlalt õiges, s.t. kulminatsiooni suunas.

Kaheksas paaris saavad kokku alagruppidest edasi pääsenud meeskonnad, eksimisruumi enam ei ole, siit edasi on kõik mängud elu-ja-surma-peale nagu see vana äraleierdatud klišee ütleb. Kuna mitte kõigil pole ottjärvelalik mälu, siis meenutame kes üldse 16 parema hulka jõudsid (eespool mainitud klubi peab esimese mängu kodus):

PSG – Chelsea
Manchester City – FC Barcelona
Leverkuseni Bayer – Madridi Atletico
Juventus – Dortmundi Borussia
Schalke 04 – Madridi Real
Donetski Šahtar – Müncheni Bayern
Arsenal – Monaco
FC Basel – FC Porto

UEFA, erinevalt Kreekast, on ära õppinud, et tegelased, kes raha annavad, tuleb õnnelikena hoida. Just tänu televisiooni nõudmistele on mängud kenasti eri päevade peale hajutatud, et vutisõpradel oleks võimalik praktiliselt kõik mängud liigselt stressamata ära vaadata. Nii ongi telekanali jaoks mängude valimine siit edasi lihtne – kuna korraga toimub maksimaalselt kaks mängu, siis kuni hooaja lõpuni näitamegi teile eestikeelse kommentaariga kõik Meistrite Liiga mängud ära.

Viasat Sport Baltic: Pariis Saint-Germain – Londoni Chelsea

Kaks peatreenerit on vanad tuttavad. Hooajal 1996-97 mängis praegune PSG peatreener Laurent Blanc FC Barcelonas. Ilmselt seal kohtus ta ka esimest korda oma tänase vastase Josè Mourinhoga, kes tassis samal ajal klubis kadunud Sir Bobby Robsoni konspekte. Muide, portugaallase hüüdnimi oli tol ajal maapa´itaja, mis pidavat portugali slängis tähendama "juhe".

Aga juba peatreeneritena kohtuti viimati vähem kui aasta tagasi - eelmisel hooajal kaheksa parema hulgas (ehk veerandfinaalis nagu vana-kooli-mees Kalev Kruus ütleb). Siis jõudis kahe mängu kokkuvõttes poolfinaali Londoni klubi. Seda tänu ühele Pariisis löödud väravale (mängud Chelsea poolt vaadatuna 1:3 ja 2:0). Nii et pinget ja traagikat oli selles paaris enam kui küllaga ja arvestades, et otsustava teise värava lõi Demba Ba Stamford Bridge´il alles korduskohtumise 87. minutil, siis ilmselt vajas Londonis tookord turgutamist rohkem kui üks fänn.

PSG koosseis on praktiliselt sama, lisandunud on vaid Chelseast saabunud David Luiz. Londoni klubis on muutusi rohkem ja arvan, et Chelsea on täna tugevam kui aasta tagasi. Seda näitab hea hoog koduses Premier League´is, ja loodetavasti ei lähe Mourinho Prantsusmaale mängima liigselt ettevaatliku taktikaga.

Ennustan, et Zlatan Ibrahimovic lööb ühe mingi ebatraditsioonilise kehaosaga, Branislav Ivanovic enda oma nurgalöögijärgsest olukorrast peaga ja Roman Abramovic aplodeerib, sest mäng Printside pargis lõppeb 1:1 viigiga.

Veel võib üpris kindlalt ennustada, et Ibra solvab peale mängu intervjuud andes vähemalt kahte erinevat ajakirjanikku.

TV6: Donetski Šahtar – Müncheni Bayern

Šahtar on küll kolmandat korda viimase viie aasta jooksul 16 parema hulgas, aga mida suudab koduväljakuta meeskond, kes pole 10 nädalat ühtegi tõsist mängu mänginud (Ukraina liigas on vaheaeg), satsi vastu, kes viimases Bundesliga voorus purustas oma vastase 8:0?

Võimalused on ilmselt väikesed, et mitte öelda olematud. Isegi Ukraina klubi peatreener Mircea Lucescu ütles, et tema mängijad oleksid kangelased kui võidaksid selgeid favoriite. Ja küllap enam kui 10 aastat Šahtari peatreeneriks olnud rumeenlane teab millest räägib.

Šahtar meenutab mulle veidi Saaremaa korvpalli meistrivõistlustel osalevat Pihtla valla veteranide meeskonda, kus suurem osa mängijatest on hoopis kaugest Kaarma vallast (üks "aeglane äär" elab näiteks lennujaama kõrval). Ukraina klubil on veidi sarnane lugu - Šahtari ridades on tervelt 13 brasiillast! Äkki just nemad võiksid vedada oma meeskonna suurüllatusele üritades Bayernis mängivale 6-le maailmameistrile läinudsuvise alanduse eest kätte maksta?

Aga kui realistlikest võimalustest rääkida, siis ainuke lootus Bayernist jagu saada on Ukraina brassidel juhul kui Saksa klubi kitman on kogemata karupüksid ja muu talvevarustuse maha unustanud, sest täna õhtuks lubab Lvivis paar kraadi külma. Ida-Ukrainas toimuv sõda sunnib Šahtari kodumänge pidama just selles Lääne-Ukraina linnas.

Ennustan, et Bayern võidab 3:0.

Kuulamiseks esimest korda Meistrite Liiga blogi ajaloos Saksa bänd nimega Fury In The Slaughterhouse. Loo nimi on "Riding On A Dead Horse". Lihtsalt sellepärast, et sakslased võidavad ja pealkiri iseloomustab väga hästi Šahtari šansse (kuigi tegelikult on tegemist kurva armastuslauluga):