LOOTUS: Rene Zahkna püüab MMil tervisehädadest üle olla. Foto: Aldo Luud
Talisport
18. veebruar 2015, 07:00

Noored laskesuusatajad asuvad võistlustulle kolossaalses talispordikeskuses

Kaks nädalat tagasi lõppenud kodusel Otepää EMil säranud 20aastane Rene Zahkna ja teised Eesti noored laskesuusatajad asuvad alates tänasest starti Minski lähedal Raubitši talispordikeskuses peetaval noorte ja juunioride MMil. Ootusi kahjuks väga kõrgeks ajada ei saa, sest juunioride klassi ühe favoriidi Zahkna tervis hakkas pärast EMi streikima ja garantiisid ei saa anda ka Johan Talihärmi ega Tuuli Tominga puhul.

"Rene immuunsüsteem on pärast EMi väga nõrgaks muutunud ja nii on ta haigustele väga vastuvõtlik. Ei usu, et 3-4 päeva rohtude võtmine selles osas palju muutis. Aga vaevalt, et ta vorm võrreldes Otepääga katastroofiliselt kehvemaks läinud on. Seega loota tasub, et ta midagi korda suudab saata. Kui Renel ja Tuulil kõik klapib ja Johan märkidele rohkem pihta saab, siis võib medaleid tulla küll," rääkis juunioride koondise peatreener Tõnu Pääsuke eile.

EMil ei teinud kaasa Saksamaa ja Norra juuniorid, aga medalinõudlejate ring sellest suurt ei muutu. Kõige ohtlikum konkurent tuleb Zahknale hoopis USAst – 19aastane Sean Doherty pole kahel viimasel hooajal MMidel ühelgi individuaalsel võistlusel medalipositsioonilt välja jäänud.

Haigusega oli kimpus ka teine lootustandev meesjuunior Talihärm, aga tema on Pääsukese sõnul Zahknaga võrreldes hädast paremini taastunud. Kõrgele kohale jõudmiseks tuleb tal parandada ebakindlat laskmist.

Täpsusega oli EMil hädas ka 2014. aastal sarnaselt Zahknaga juunioride Euroopa meistriks kroonitud Tomingas. "Olen tema suhtes optimistlik, aga esmaspäevasel treeningul oli tal küll päris raske. Samas on tal veel pisut aega kohaneda," viitas Pääsuke MMi ajakavale, kus noored asuvad starti täna ja juunioride tavadistantsid on homme.

Võrreldes koduse ja kompaktse Otepääga ootas eestlasi Raubitšis hoopis mastaapsem vaatepilt. "Siia on viimastel aastatel väga palju juurde ehitatud ja vahemaad on väga suured. Käia tuleb hästi palju, keskus on nagu sisemine linnak, kus oleks parem autoga sõita. Käisin siin viimati 2004. aastal, siis oli kõik nagu Nõukogude ajal," kirjeldas Pääsuke Valgevenes avanenud vaatepilti.

Kõigele lisaks on Pääsukese hinnangul tingimused üpris rasked. "Lasketiir on suurem kui Otepääl, aga samamoodi tuultele avatud. Rajaprofiil on aga raskem ja äkilisem. Täna (eile – toim) hommikul olid pealegi väga ekstreemsed olud, 15 kraadi külma, mis tegi raja väga kõvaks. Looduslikku lund radadel sisuliselt ei leiagi, kõik on tehislumi. Aga kokkuvõttes midagi hullu pole, näha on, et MMi õnnestumise nimel pingutatakse kõvasti."

Peale Zahkna, Talihärmi ja Tominga on Eesti juunioridest kohal Tarvi Sikk, Meril Beilmann ja Kelly Vainlo ning noortest Peeter Kompus, Robert Heldna, Hannes Moor, Regina Oja, Sandra Tarikas ja Susan Külm.