Eesti Olümpiakomitee korraldatud erakondade spordidebati juht Andres Jõesaar (vasakult) ja osalejad Jüri Ratas, Indrek Saar, Lauri Luik, Inna Rose, Toomas Tõniste ja Urmas Espenberg. Foto: Laura Oks
Spordivaria
18. veebruar 2015, 07:00

Erakondade spordidebati põhiteema: eks ikka raha(nappus)

Eilsel kuue riigikogu valimistele täisnimekirja esitanud erakonna sporditeemalisel debatil jäid Valimisstuudiost tuntud teravused lendamata. Suured vaenlased, Reformierakond ja Keskerakond asusid koguni teineteist kiitma!

"Jüri Ratas on Korvpalliliitu juhtides teinud väga head tööd!" kiitis reformierakondlane Lauri Luik keskerakondlast, kes ei jäänud häid sõnu võlgu: "Lauri juhitud Koolispordiliit on kõigi spordialaliitude jaoks väga tähtis koostööpartner."

Veel enne seda oli endine tipplaskja Inna Rose (Vabaerakond) jõudnud tähendada: "Lootsin näha sportlasi, aga kohal on poliitikud."

Märkus oli asjakohane, sest ainus debatil osalenud endine tippsportlane lisaks Rosele oli kahekordne purjetamise olümpiamedalist Toomas Tõniste (IRL). Kui Luik ja Ratas on spordieluga seotud ühiskondlikku spordipresidendi ametit pidi, siis Indrek Saar (sotsid) ja Urmas Espenberg (EKRE) (tipp)spordiga otsest sidet ei oma.

Spordikool või –klubi?

Esimeseks suuremaks teemaks oli vaidlus spordikoolid vs spordiklubid. Kumb vorm on õigem? Kas emba-kumba tuleks teisele eelistada? Ratas rääkis kadedusega Läti spordikoolidest, mis on tema meelest lõunanaabrite korvpalli parema tervise alustalaks. Tõniste ja Luik leidsid, et vormist olulisem on sisu. Espenberg toetas spordikoolide taastamist, kuhu peaksid pääsema ainult andekad lapsed.

Järgnes Reformierakonna grillimine erisoodustusmaksu pärast. Nimelt on peaministripartei kindlalt tööandja poolt töötajate sportimisele tehtud kulutustelt maksu kaotamise vastu, ülejäänud parteid aga poolt.

Tippspordi rahastamise teema avanguks tõdes Ratas: "Tänase debati põhiline allteema on, et sport on Eestis alarahastatud."

Tõniste: "Katuserahaga spordi rahastamine on varjatud korruptsioon. Raha tuleks spordialadele jagada läbi hindamistabelite, mis võtavad arvesse tulemusi, harrastajate arvu ja treenerite kvalifikatsiooni. Pole vaja inimesi, kes teevad subjektiivseid otsuseid. Aga kas keegi mäletab kultuuriministrit, kelle prioriteediks oleks sport? Ei meenu. Eesti sport ongi peata."

Peagi sekkus Rose: "Kõik räägite õiget juttu, aga miks teie neli, kes olete riigikogus, pole neid asju ära teinud?"

Doping võttis jututuju

Debatti juhtinud Jõesaar sõnas, et ei võtnud dopinguteemat kui liiga kirglikku sihilikult kavva. Õhtuleht palus siiski kõigilt kuuelt debatis osalejalt vastust küsimusele: mida arvavad nad eetilisest aspektist võttes faktist, et ränga dopingusüüdistusega silmitsi seisev Kristina Šmigun-Vähi on jätkuvalt Eesti Olümpiakomitee asepresident?

Küsimus pani saali vakatama ja muidu jutujärge nõudnud debateerijad vastama ei tõtanud. Vaikuse murdis Tõniste, kelle meelest pidanuks Šmigun-Vähi ise ametist tagasi astuma. Temaga nõustusid Saar ja Espenberg. Luik ja Ratas aga probleemi ei näinud ja meenutasid süütuse presumptsiooni. Rose teatas: "Spordis on aus mäng olemas, selles ärge kahelge, poliitikas mitte!"

***

"Kas mäletate kultuuriministrit, kelle prioriteediks oli sport? Ei meenu." Toomas Tõniste (IRL)

***

"Küsimuses spordikool vs spordiklubi taandub kõik vajadusele stabiilse rahastamise järele." Lauri Luik (Reformierakond)

***

"Bürokraatia tapab Eesti sporti. Ühe paberiga kümne päeva võrra hilinemine võib tähendada aastase lepingu kaotamist." Jüri Ratas (Keskerakond)

***

"Sport tuleb depolitiseerida. Ma ei kujuta ette, et kirjanike või kunstnike liitu juhiks poliitik." Inna Rose (Vabaerakond)

***

"Tööandjal peaks olema võimalik töötajate sportimiskulusid erisoodustusmaksuta toetada." Indrek Saar (SDE)

***

"Sporti me kindlasti ei alahinda, aga arendame seda jõudumööda." Urmas Espenberg (EKRE)