Spordiblogi

Hugo Tipner | Kvaliteet vs kultuur ehk jalgpalliklubide vastutus mineviku ees (2)

LISA KOMMENTAAR

Tipner22. veebruar 2015, 14:17
Kuule, vennike, ära rohkem kirjuta. Pole mõtet, oled paras tohman!
Mart18. veebruar 2015, 12:39
Ma ei ole väga tihe kommenteerija, aga selle arvamusloo nii mõnigi mõte häirib mind väga.
Esiteks "... aga mõeldes Meistrite liigas konkurentsi jäänud meeskondadele, tekib küll paras annus nõutust – Manchester City, Londoni Chelsea, Pariis Saint-Germain, Madridi Real, AS Monaco jne. Kokku ostetud satside puhul tundub traditsioonidele rõhumine kuidagi kahepalgelisena."
Esiteks on minu arvates ebaõiglane panna Real Madrid ühte paati City, Chelsea, PSG ja Monacoga. Eriti kui jututeemaks on traditsioonid. Mis on hetkel Barcelona, Bayern või hetkel üskkõik, mis suurklubi teistmoodi? Barcelona algkoosseisus on La Ligas keskmiselt olnud 3-4 hispaanlast. Ka Bayerni number sakslaste koha peal pole just eriti erinev. Kas hr Tipner soovib tõesti öelda, et kuna mängu " esmane väärtus seisneb selle taseme ja klubi ajaloo, traditsioonide pingeväljas." siis on suurte klubide mängud just välismaalt toodud mängijate tõttu vähem väärtuslikud?
Kui mängija tuleb nii suurde klubisse nagu seda on Real Madrid, Barcelona, Manchester United vms, siis ta kohaneb traditsioonidega, temast saab osa klubist ja ajaloost. Xabi Alonso ütles kunagi Real Madridi kohta, et on võimatu tulla klubisse mängima ja sinna jääda ilma, et sa ise madridistaks muutuksid. El Clasicod ei muutu kunagi lihtsalt mängudeks, ükskõik kui vähe hispaanlasi kummaski meeskonnas mängib.
See, mis vastasseise Meistrite Liiga meile pakub, tuleks pigem lükata kehva loosi kaela, mida ka järgmisel aastal parandatakse.
Ja öelda, et jääb ainult nimi ja fännid nime taga? Kuidas sel juhul seletada seda, mis toimus eelmisel aastal, kui Real Madrid suutis oma La Decima võita? Suurem osa fänne pole enamusi eelnevast 9st võidust ise näinud, enamus mängijaid polnud varem Real Madridiga ühtegi Meistrite Liiga karikat võitnud. Aga ometi tunnistavad peaaegu kõik, et La Decima oli suurim ja olulisim võit nende elus. Kuidas sel juhul öelda, et rotateeruv meeskond solgib klubi minevikku kui tuhanded fännid on valmis meeskonda kuueni hommikul tänavatel ootama, sest lõpuks võideti see ajalooline kümnes?
Lisaks, " Paganama kahju, et paljud on seda kiire sportliku edu nimel valmis solkima" Aga mis neil muud üle jääb? Manchester United oli eelmine hooaeg kriisis ja meedia, fännide ja kogu jalgpallimaailma surve oli nii suur, et nad PIDID uusi mängijaid juurde tooma. Suurtele klubidele ei anta aega, et uusi noori kasvatada, kui ühel hetkel meeskond enam ei toimi. Loomulikult võib öelda, et selleks peaks pikemalt valmistuma, aga tõde on see, et selline meeskond, mis Barcelonal oma kasvandikest tuli, esineb kord mitmekümne aasta jooksul.
Selline see jalgpall on tänapäeval ja on olnud nii juba tükk aega.
Artikkel on ju tore, aga väita, et suured klubid veavad edu nimel ajalugu JA kultuuri alt, on küllaltki silmakirjalik.